Richting geneeskunde

Moderator: ArcherBarry

Berichten: 15

Richting geneeskunde

Hallo, ik ben zeer geïntresseerd om de richting geneeskunde te gaan volgen, dus overal zoek ik informatie over de desbetreffende richting.

Nu is mijn vraag; ik zou graag eens willen weten welke onderwerpen er grofweg allemaal aan bod komen voor onderandere wiskunde, fysica, (bio)chemie in de eerste kan.

Het is louter voor de info, kan iemand me iets wijzer maken?

Groetjes

Gebruikersavatar
Berichten: 1.349

Re: Richting geneeskunde

Kan je op de universitaire sites geen studiegidsen vinden? Daar staan alle vakken kort in beschreven. Als je nog meer wil weten, bekijk dan de boeken (bijv. in een boekwinkel of bibliotheek) die je voor een vak moet kopen.
Give a man a fire, and he's warm for a day. Set him on fire, and he's warm for the rest of his life!

Berichten: 33

Re: Richting geneeskunde

Je zou ook eens kunnen langsgaan op de homepages van de univesiteiten in Nederland en Belgie(geen wachtlijsten bij aanmeldingen)

In Nederland is mij bekend dat maastricht en nijmegen een goede opleiding hebben

Re: Richting geneeskunde

Ik zit in eerste kan geneeskunde aan KUL.

Vakken:

-Scheikunde (Anorg. en Org.)

-Biofysica

-Vergelijkende biologie (alles ivm. eukaryoten en prokaryoten)

-Anatomie (skelet, bloedvaten, zenuenwen en spieren)

-Celbio 1 en Celbio 2 (eiwitten, DNA, RNA, enzymen, ...)

-EHBO (the basics)

-WIJSBEGEERTE

-Epidemiologie & Gegevensanalyse (statistiek)

Profiel:

Sterk in wetenschappen. (meer in scheikunde, fys en bio dan in wiskunde volgens mij) en natuurlijk geslaagd zijn in ingangsexamen...

Re: Richting geneeskunde

Ik zit in Maastricht op het eerste jaar geneeskunde.

Ik kan het tot nu toe alleen maar aanraden.

Ik heb zelf voor Maastricht gekozen omdat ik wat meer praktijk wou en wat minder theorie, want belgie vond ik nogal zwaar opgebouwd qua theorie. Van praktijk heb je dan weer heeeell weinig in belgie, en dat vond ik ook wel iets essentieels.

Daarbij krijg je in nederland ook vanaf het eerste jaar simulatiepatienten, gezonde mensen die een patient spelen, en ook hier wordt je in opgeleid om te weten hoe je met mensen moet omgaan.

Kortom: maastricht staat praktisch heel sterk, theorie is iets minder als belgie (maar helemaal geen tekort ofzo!!!) en vanaf het 4de jaar doe je co-schappen (= je doet een soort stage zeg maar, je moet met een dokter meelopen)

De indeling van het eerste jaar:

acute nood

traumata

ademnood

shock

buikklachten

bewustzijnsstoornissen

maar dat is vrij oppervlakkig. Bij acute nood hoort bijvoorbeeld het thema: temperatuur, pijn, homeostase

als je meer wilt weten

mag je altijd een emailtje sturen

--geen email--

Re: Richting geneeskunde

oh ja ... nog even iets zeggen:

in maastricht zijn er geen vakken... eigenlijk is alles biologie (om het toch een woord te geven :shock: )

en je moet ook alles zelf opzoeken, dus je hebt geen cursussen!

(karen)


Re: Richting geneeskunde

Hoii

Hoelang duurt alles wat moet je hebben en welke weg heb je gevolgt dus havo>vwo> etc en hoelang duurde dit ik wil namelijk ook die richting op

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Richting geneeskunde

De opleiding medicijnen duurt 6 jaar. afhankelijk van je specialicatie komen hier nog een aantal jaar bij. (Als arts ben je nooit klaar met leren)
"Meep meep meep." Beaker

Re: Richting geneeskunde

dankje :shock: ik bedoel eigenlijk vanaf welke weg je moet doenvanaf het vmbo ik zit in klas 3 op het vmbo wil hierna (na ik me vmbo diplome heb ) havo 4 & 5 doen en daarna vwo en daarna opleiding geneeskunde zou dit kunnen ? dankje owjah je weet nu ook meteen dat ik een jonge gebruiker van het forum ben :wink: maar ik vindt het wel intressant (er zullen wel spellingsfouten tussen zitten ) groetjes jan ;)

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Richting geneeskunde

vanaf het VMBO naar de Havo lukt nog wel. Daarna doorgaan naar het VWO lijkt me praktisch onmogelijk. (waarom zit je op het VMBO? Speciale reden?)

Je zou dan nog: 4 VMBO +4/5 HAVO+ 5/6 VWO+ Geneeskunde (6 jaar) moeten doen. Dit is in totaal nog 11 jaar + een specialisatie die daar dan nog bij komt.

Een andere manier is om na de HAVO, naar HBO V te gaan (verpleegkunde) en nadat je je Propedeuse (P) hebt gehaalt door te stromen naar de opleiding geneeskunde.

Dit zou in theorie misschien mogelijk zijn. In de praktijk zal dit niet lukken. Hoe jammer het ook voor je is, als je nu VMBO doet en je wil arts worden dan zal dit niet lukken. Hiervoor is het niveau verschil waarschijnlijk te hoog (tenzij je door speciale omstandigheden op het VMBO zit).

Als je een 'normale' VMBO student bent dan kan ik je een advies geven: laat de droom van geneeskunde varen en kijk of je iets anders kan gaan doen.

PS: de overstap van VMBO naar HAVO is vaak nog wel te maken. De overstap van HAVO naar VWO schijnt veel moeilijker te zijn. Dit zag ik ook duidelijk op mijn voormalige middelbare school.

PPS: Overleg dit in ieder geval nog met je decaan. Deze kan je hier vele mate beter over adviseren dan dat ik dat kan.
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Berichten: 1.349

Re: Richting geneeskunde

En als je overstapt naar HAVO kan je nog altijd verpleegkunde studeren, dan heb je voor een deel ook dezelfde taken als een arts (alleen niet opereren etc.), maar je kan wel huiartsassistent worden of bijvoorbeeld verloskundige (als je vooral graag met mensen wil werken).
Give a man a fire, and he's warm for a day. Set him on fire, and he's warm for the rest of his life!

Re: Richting geneeskunde

Ik zit op het vmbo omdat ik vroeger op me school gepest werdt en daardoor niet goed kon presteren en niks zij en geen antwoorden gaf , dit even tezijde op school dit is nu anders het vmbo is veel en veelste makkelijk voor mij , ik vindt het zelfs saai . En tja niet geschoten is altijd mis . Ik ben ervan overtuigd dat ik het kan dat is iniedergeval een goede instelling en met zoon instelling red je het wel :wink:

Re: Richting geneeskunde

en om toegelaten te worden tot de opleiding geneeskunde heb je vwo nodig hoorde ik naja ik ga het allemaal nog na en 1 sta er 100% achter :shock: het lijkt me een mooi beroep naja bedankt voor de replies

Re: Richting geneeskunde

Ik ben ervan overtuigd dat ik het kan dat is iniedergeval een goede instelling en met zoon instelling red je het wel  :wink:
Mooi gezegd, mooie instelling.

@Wouter_Masselink

Doe jij geneeskunde?!?

Reageer