Springen naar inhoud

Natriumbicarbonaat houdt groenten groener, waarrom?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

mathies

    mathies


  • 0 - 25 berichten
  • 18 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 26 februari 2011 - 15:12

Natriumbicarbonaat of waterstofbicarbonaat is bij de meest mensen gekend als maagzout (tegen maagzuur)
en rijsmiddel in bakpoeder doordat het reageert met een zuur en ontleed in water en CO2.
Mijn ma heeft een tijdje geleden hiervan wat gekocht en op de verpakking stond dat het ook werkt als middel om groeten groener te houden bij het koken en de kooktijd te verkorten.
We namen de proef op de som en werkelijk de spruiten die anders donkergroen worden door ze te koken, bleven nu lichtgroen. Ook waren ze volgens mijn ma veel sneller gaar, maar dat hebben we niet gemeten.
Het enigste website die ik vond die dit bevestigt is : http://www.culinairk...riumbicarbonaat

Heeft er iemand van jullie een idee hoe dit komt?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jheusdens

    jheusdens


  • 0 - 25 berichten
  • 11 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 26 februari 2011 - 23:15

Als groenten verkleuren gebeurt er iets met de kleurstof in de groente. in groene groente zit chlorofyl als kleurstof. deze helpt normaal bij het omzetten van CO2 en water in glucose m.b.v. zonlicht. waarschijnlijk treed er tijdens het koken een oxidatie van de waardoor de stof ontleed en een ander spectrum absorbeert. mogelijk houd de bicarbonaat dit tegen.

een andere verklaring zou kunnen zijn dat de ester verbinding die het chlorofyl bevat ontleed bij de hoge temperatuur in het waterig milieu, gekataliseerd door de enigszins zure groente. de bicarbonaat kan hiervoor neutralisatie zorgen. in dit geval zou bij toevoeging van teveel bicarbonaat de groente weer minder groen worden. (omdat de hydrolyse van een ester ook base gekatalyseerd kan verlopen)

#3

mathies

    mathies


  • 0 - 25 berichten
  • 18 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 27 februari 2011 - 17:58

Bedankt,
Nu heb ik goeie zoektermen.
Complete uitleg voor chorofyl
http://www.ch.ic.ac....teer/chloro.htm
Blijkt ook dat vitaminen uit het eten gaan door Natriumbicarbonaat.
http://jn.nutrition..../3/227.full.pdf





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures