Springen naar inhoud

Groei schimmels op kaas


  • Log in om te kunnen reageren

#1

roflzor

    roflzor


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2011 - 14:37

Hey allemaal,

Ik voor het vak biologie een onderzoek moeten doen naar schimmels. Ik heb gekozen voor de schimmels die op kazen kunnen groeien. Ik heb hierbij schimmels "gekweekt" door een wat jonge kaas te verdelen over 4 petrischaaltjes met agar. Na drie dagen was het resultaat al zichtbaar, om de stukjes kaas heen had zich een soort witte substantie gevormd. Hier moet ik vervolgens een verslag over maken. Ik heb echter een paar vragen. Om welk geslacht schimmel gaat het? Hoe zijn deze schimmels uberhaupt rond de kaas gekomen? En hoe planten deze schimmels zich dan voort?
Het zijn nogal wat vragen, maar ik hoop toch dat jullie op zoveel mogelijk vragen een juist antwoord kunnen geven.

Bij voorbaat dank,

P.S. mijn eerste bericht hier (A)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

oktagon

    oktagon


  • >1k berichten
  • 4502 berichten
  • Verbannen

Geplaatst op 05 maart 2011 - 15:10

Bij Rochefort (geen witte ommanteling,doch groene "klonten") wordt oa. penicillium gebruikt;meer bijdrage kan ik niet leveren.

#3

Cura

    Cura


  • >1k berichten
  • 2956 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 maart 2011 - 15:21

Bij Rochefort (geen witte ommanteling,doch groene "klonten") wordt oa. penicillium gebruikt;meer bijdrage kan ik niet leveren.


Ik neem aan dat dit dezelfde soort penicilline is die in antibiotica wordt gebruikt? Eigenlijk heb je dus meer kans op resistentie voor antibiotica als je veel Rochefort eet?! Waarom rennen die Fransen dan altijd zo snel mogelijk naar de pharmacie? ;)
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

#4

roflzor

    roflzor


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2011 - 15:30

Ik neem aan dat dit dezelfde soort penicilline is die in antibiotica wordt gebruikt? Eigenlijk heb je dus meer kans op resistentie voor antibiotica als je veel Rochefort eet?! Waarom rennen die Fransen dan altijd zo snel mogelijk naar de pharmacie? ;)



Kleine kans gezien het geslacht Penicillium uit veel meer soorten bestaat dan alleen Penicillium Notatum (wat antibiotica produceert).
Overigens is je bericht niet echt een zinvolle toevoeging gezien het feit dat het niets te maken heeft met mijn vragen(A)

Veranderd door roflzor, 05 maart 2011 - 15:38


#5

Cura

    Cura


  • >1k berichten
  • 2956 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 maart 2011 - 15:36

Kleine kans gezien het geslacht Penicillium uit veel meer soorten bestaat dan alleen Penicillium Notatum (wat antibiotica produceert).
Overigens is je bericht niet echt een zinvol gezien het feit dat het niets te maken heeft met mijn vragen(A)


Ja dat weet ik roflzor! Maar als ik alleen voor die kleine vraag weer een nieuwe topic moet openen zou men hier denk ik tevredener zijn als men af en toe gewoon een korte vraag tussendoor kan beantwoorden, zoals jij ook hebt gedaan.

Bedankt voor je antwoord, ik kan jouw vragen helaas niet beantwoorden dus hoop dat iemand jou daar mee kan helpen!

Veranderd door Pectus, 05 maart 2011 - 15:36

Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

#6

roflzor

    roflzor


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2011 - 15:37

Ja dat weet ik roflzor! Maar als ik alleen voor die kleine vraag weer een nieuwe topic moet openen zou men hier denk ik tevredener zijn als men af en toe gewoon een korte vraag tussendoor kan beantwoorden, zoals jij ook hebt gedaan.

Bedankt voor je antwoord, ik kan jouw vragen helaas niet beantwoorden dus hoop dat iemand jou daar mee kan helpen!



Sorry, je hebt gelijk, beetje egoistisch van me (newbie!). Tenminste iemand blij met een antwoord vandaagXD

#7

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8246 berichten
  • VIP

Geplaatst op 05 maart 2011 - 15:52

'een witte schimmel' is niet voldoende om deze te kunnen definieren. Schimmelkazen krijgen injecties van specifieke schimmelsoorten, dit is in jou geval niet zo. Overal komen schimmelsporen voor, ook in de lucht. Zodoende zijn deze op jou kaas terecht gekomen.
"Meep meep meep." Beaker

#8

roflzor

    roflzor


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2011 - 18:31

'een witte schimmel' is niet voldoende om deze te kunnen definieren. Schimmelkazen krijgen injecties van specifieke schimmelsoorten, dit is in jou geval niet zo. Overal komen schimmelsporen voor, ook in de lucht. Zodoende zijn deze op jou kaas terecht gekomen.



Dankje !;)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures