Verschilen tussen verschillende wetenschappen (studiekeuze)

Reageer
Berichten: 7

Verschilen tussen verschillende wetenschappen (studiekeuze)

ik zit in laatste jaar secundair onderwijs (België) en ik wil volgend jaar iets met wetenschappen gaan doen, maar ik weet nog niet precies wat.

Ik twijfel nog tussen onder-andere Bio-ingenieur, Biologie, Biomedische Wetenschappen, Chemie, Farmaceutische wetenschappen en Fysica.

Ik heb enkele vragen waar jullie misschien op kunnen antwoorden:

* richting

- Is er een verschil tussen de moeilijkheidsgraad van deze richtingen. Welke van deze richtingen zijn de "makkelijkste" en welke de "moeilijkste".

- Is er een verschil in kwaliteit, moeilijkheid, ... tussen UH, UA en KUL ?

- Is het waar dat je met sommige van deze richtingen moeilijker werk kan vinden? Welke en waarom?

* universiteit algemeen

- als er in de lesroosters staat dat je een hoorcollege van 3u of een practicum van 4u hebt, is dat dan 3 of 4u zonder pauze?

Re: Verschilen tussen verschillende wetenschappen (studiekeuze)

Ik zit ook nog maar in het 6e middelbaar, en ik zal antwoorden wat ik heb begrepen, als ik het fout heb mogen studenten of mensen uit de sector die het beter weten natuurlijk corrigeren.

Ten eerste, als je zo graag alle verschillende wetenschappen wil doen, moet je best een bio- of andere ingenieursopleiding doen. Voor de andere wetenschappen is het in principe de bedoeling dat je in dat éne vak veel meer geïnteresseerd ben dan de anderen.

Van de echte wetenschappen die je hebt gegeven hebt is fysica veruit het meest exacte(meest diepgaande wiskunde), daarna chemie, dan biologie en dan biomedische wetenschappen. Farmacie is een soort toegepaste chemie met ook wat biomedische kantjes om apotheker te worden. Dit is een van de richtingen met het laagste slaagcijfer->onderschat. Op zich moet je een sterkere analytische geest enz. nodig voor de eerste richtingen, terwijl in de latere de moeilijkheid hem meer in de grote hoeveelheden van buiten blokken zit.

Voor zover ik begrepen heb ligt in Antwerpen voor de echt exacte wetenschappen het niveau het hoogst, terwijl in leuven eerder een sfeer van wijsheid en kennis ligt. In hasselt zal alles alleszins trààààger gàààn ;)

Van chemie weet ik zeker dat het een van de meest gevraagde diploma's is voor de industrie en alle soorten ingenieurs worden ook veel gevraagd. Als fysicus geraak je ook zeker aan een goede job, maar het kan dat je later eerder als een pseudo-wiskundige(de echte zijn al schaars genoeg) bij een bank of zo werkt ipv echt onderzoek, leerkracht kan je er zoizo mee worden. Ik denk niet dat de wereld veel behoefte heeft aan echte biologen, en als biomedische kom je in het vaarwater van de "echte" dokters.

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Verschilen tussen verschillende wetenschappen (studiekeuze)

Met biomedische kom je niet in het vaarwater van artsen. Het is een totaal andere tak van sport, de primaire taak van een arts is het genezen van patiënten. BMW'er zijn veelal onderzoekers in universitaire ziekenhuizen en onderzoekscentra om betere therapieën te ontwikkelen en de body of knowledge te vergroten. Als arts kan je natuurlijk ook het onderzoek in gaan, dat gebeurd ook zeker. Echter de meeste mensen in het biomedische onderzoek zijn BMW'ers en geen artsen.

Zeker in de biologische richtingen die je aangeeft heb je veel overlap in uiteindelijke carrière. Een bioloog kan zich bijvoorbeeld specialiseren in moleculaire biologie en in een biomedisch gericht lab gaan werken. Vice versa is het ook perfect mogelijk dat een BMW'er zich kan toeleggen op gist en/of planten onderzoek en op een biologisch lab komen te werken. Hell, met de toenemende interesse om fysieke krachten in weefsel in kaart te brengen zijn fysici ook hot in het biomedische onderzoek evenals wiskundigen en informatici.

Wat moeilijker is of beter staat aangeschreven is irrelevant. Moeilijkheid hangt grotendeels af van je motivatie, met voldoende motivatie kan je bergen verzetten. Pas als je weet welke richting je op wilt zou je de kwaliteit van het onderwijs van verschillende universiteiten mee kunnen laten wegen. In Nederland geeft elzevier elk jaar een gids uit met een overzicht van de kwaliteit van verschillende universiteiten (door hoogleraren en ook studenten) over de linie en ook per vakgebied. Ik weet niet of zoiets dergelijks ook voor België beschikbaar is.

Bij de keuze van je studie moet je voornaamste overweging zijn wat je na je studie uiteindelijk wilt doen voor je job. Een studie duurt maar een jaar of 5, maar aan je job zit je veel langer vast. Weet je nog niet wat je precies uiteindelijk voor job wilt hebben probeer dan een studie te kiezen die zoveel mogelijk de opties openlaat voor om je uiteindelijke job te kiezen.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 113

Re: Verschilen tussen verschillende wetenschappen (studiekeuze)

In mijn ogen zullen Bio-ingenieur en Fysica de twee zwaarste zijn. Het zijn de meest wiskundige richtingen, meest inzichtelijk.

Ik had vorig jaar ook geinformeerd naar al deze richtingen, en (zoals hier al gezegd) als je een breed interesseveld hebt op vlak van wetenschappen, kies dan beter voor een ingenieursrichting. Als je je liever zou verdiepen in 1 wetenschap, zal dit niet zo breed zijn, maar je zult er dieper op ingaan. Je maakt voor jezelf uit wat je het belangrijkste vindt. Tevens denk ik dat een ingenieursrichting ook de meeste mogelijkheden heeft om een job te vinden, of op zijn minst veel verschillende mogelijkheden.

Je merkt dat ik zeer positief ingesteld ben t.o.v. ingenieursrichtingen, maar dit is omdat ik zelf al deze studierichtingen bekeken had, mijn interesseveld ligt ook breed op vlak van wetenschap, en dus ben ik ook voor ingenieur gegaan (ik koos uiteindelijk wel industrieel ingenieur). Tot nu toe nog geen spijt van mijn keuze!

Ik denk dat pauzes in hoorcolleges, werkcolleges, labo's afhankelijk zijn van school tot school. Dit vraag je dus best eens als je een opendeurdag gaat bezoeken (dit raad ik je sterk aan! heb zelf op basis van opendeurdag de school gekozen waar ik mijn richting zou volgen)

Mag ik trouwens vragen welke richting je nu studeert?

Berichten: 411

Re: Verschilen tussen verschillende wetenschappen (studiekeuze)

make_choice schreef:ik zit in laatste jaar secundair onderwijs (België) en ik wil volgend jaar iets met wetenschappen gaan doen, maar ik weet nog niet precies wat.

Ik twijfel nog tussen onder-andere Bio-ingenieur, Biologie, Biomedische Wetenschappen, Chemie, Farmaceutische wetenschappen en Fysica.

Ik heb enkele vragen waar jullie misschien op kunnen antwoorden:

* richting

- Is er een verschil tussen de moeilijkheidsgraad van deze richtingen. Welke van deze richtingen zijn de "makkelijkste" en welke de "moeilijkste".

- Is er een verschil in kwaliteit, moeilijkheid, ... tussen UH, UA en KUL ?

- Is het waar dat je met sommige van deze richtingen moeilijker werk kan vinden? Welke en waarom?

* universiteit algemeen

- als er in de lesroosters staat dat je een hoorcollege van 3u of een practicum van 4u hebt, is dat dan 3 of 4u zonder pauze?
Het lijkt me dat je geïnteresseerd bent in enorm veel verschillende dingen die toch een gemeenschappelijk raakvlak hebben (wetenschap). Zelf ben ik ook een beetje zo geweest. Ik twijfelde ook tussen enorm veel verschillende richtingen (zelfs niet-wetenschappelijke richtingen behoorden daar ook toe). Uiteindelijk heb ik voor bio-ingenieur gekozen omdat dat de meeste "complete" richting is die ik kon vinden. Elke wetenschap komt uitgebreid aan bod, het is niet zo dat er één wetenschap is die er boven uitsteekt, en toch ga je overal diep op in.

Om op jouw vragen te antwoorden:

* Het is heel moeilijk om richtingen te vergelijken en te beoordelen dat de ene richting moeilijker is dan de andere (dit alles hangt natuurlijk samen met je motivatie, intelligentie, etc..). Maar als ik dan toch de richtingen zou moeten verdelen volgens moeilijkheidsgraad, dan is het volgens mij zo: Biologie en Biomedische Wetenschappen het "makkelijkst" (maar zeker niet te onderschatten!), dan Chemie en Farmaceutische Wetenschappen, en dan Bio-ir. en Fysica als "moeilijkste" richtingen. Pas op: moeilijkheid zegt natuurlijk niet alles. Je kan de richtingen ook gaan indelen volgens hoe "zwaar" ze zijn. Zo zou ik bijvoorbeeld zeggen dat Bio-ir. de "zwaarste" richting is, en niet Fysica. Qua moeilijkheidsgraad op vlak van wiskunde en fysica staat de richting Fysica zeker een niveau boven Bio-ir., maar algemeen zou ik Bio-ir. als de "zwaarste" richting beschouwen, omdat: 1. Je concentreert je niet op 1 wetenschap, maar op verschillende. En op elk van die wetenschap ga je diep in. 2. Je hebt ongelooflijk veel lesuren als student bio-ingenieur (een gemiddelde van 35u/week is "normaal"). En hier zit volgens mij de grote "moeilijkheid". Je moet van 's ochtends 8u30 tot 's avonds 17u30 naar de les (als je naar je les gaat natuurlijk), en als je dan s'avonds thuis komt ben je enorm uitgeput. Zo zal je, sociale student die je bent, echt geen tijd (en zin) meer hebben om dan nog eens een cursus open te slaan en te bekijken. Hierdoor stapelt de leerstof zich enorm op en door de combinatie van dit alles, denk ik dat je wel kan zeggen dat het de "zwaarste" richting is.

*Of er echt een groot verschil in kwaliteit is weet ik niet echt goed, maar ik denk van niet..

*Van de richtingen die jij hebt opgesomd, zal je met de richting bio-ir. het "makkelijkst" aan werk geraken. Er zijn namelijk heel wat ingenieurs te kort in ons land. Verder kan een bio-ir. ook een job doen die normaal "bestemd" is voor vb. iemand die Chemie heeft gedaan, terwijl een chemicus niet een job zal kunnen doen die voor een bio-ir. bestemd is. Daardoor heb je dus ook weer heel wat mogelijkheden met bio-ir. Nuja, ik denk niet dat je hier overdreven veel mee moet bezig zijn. Als je iets doet wat je graag doet en je gemotiveerd bent, zal je volgens mij altijd wel aan werk geraken, zeker met een diploma in de exacte wetenschappen.

*Bij mij is het altijd zo geweest dat een practicum van 3/4 uur ook altijd zo lang was (soms ben je ook wel eens vroeger klaar) ZONDER pauze.

*Een werkcollege of hoorcollege van 3/4 uur is echter altijd MET PAUZE. Het is, denk ik, zelfs wettelijk vastgelegd dat je niet langer dan 2 uur mag lesgeven.

Bon, ik hoop dat je hier wat mee bent. Misschien ben ik niet volledig objectief geweest, maar ik heb m'n best gedaan. Succes met je keuze!

Berichten: 21

Re: Verschilen tussen verschillende wetenschappen (studiekeuze)

Aan de vub heb je altijd om het uur pauze, behalve bij labo's.

Wat de kwaliteit betreft, de leerstof is in elke universiteit in België in grote lijnen hetzelfde.

Dit wordt om de x aantal jaar gecontroleerd, het is echter wel belangrijk om uw universiteit zorgvuldig te kiezen

als je wilt doctoreren en onderzoek gaat doen. Ik weet bijvoorbeeld dat veel doctorandi van vub in CERN werken en er wordt ook onderzoek gedaan naar deeltjesfysica, maar als je bijvoorbeeld in biologie wilt doctoreren zal je beter een andere universiteit pakken, Leuven bijvoorbeeld.

Aan de vub zijn zo goed als alle handboeken in't engels wel...

Je zal in elke richting die je noemde in België wel werk vinden volgens mij, aangezien dat we een serieuze chemische sector hebben(zeker in Antwerpen), maar ik denk dat de tofste jobs wel te vinden zij in bio-ingenieur...

ik zit in't eerste jaar chemie en heb dus dikwijls les met uw keuzerichtingen, wat ik er van denk is:

*Bio-ingenieur: zware richting, meer wiskunde dan chemie, meer biologie(in't tweede semester) dan chemie, bijna evenveel chemie dan chemie ;) , ongeveer 35 uur les/week zoals de vorige het al zei.

*Biologie: vrij makkelijke richting(in die zin veel kennis maar relatief makkelijkere leerstof) maar nogaltijd moeilijk,

iets minder wiskunde dan chemie, weinig chemie(1ste jaar enkel basis), veel biologie en ecologie(naar mijn mening niet zo intressant, zeker niet taxonomie), evenveel fysica als bio-ingenieur,chemie en geografie, ongeveer een 28 uur les/week denk ik

*Fyisca: zeer moeilijke richting denk ik, in't eerste semester evenveel chemie als bio-ir en richting chemie, veel fysica,veel wiskunde, geen biologie, ongeveer een 32 uur per week denk ik

* Chemie: niet moeilijk, 1ste semester biologie 2e semester niet (dus de interessante biologie nog), wiskunde is te doen maar voor mij persoonlijk het moeilijkste vak, fysica is evenveel als de rest, chemie iets meer dan de bio-ir, eerste semester informatica programmeren(iedereen heeft da trouwens buiten biologie), ongeveer 30 uur/week les

Over biomedische en farmacie kan ik niet veel zeggen maar ik vermoed dat het zeer (organische) chemie gerelateerd is. De chemie die bio-ir,chemie etc. krijgen is eigelijk meer "toegepaste fysica", zoals entropie, fase-diagrammen, vanderwaals & coulombinteracties,... In principe zou ik tot nu toe nog niet moeten weten wat een hydroxyl groep is :P

Eigenlijk zou ik de richting kiezen die je het meest interesseert, of als je meer wilt verdienen pak je bio-ir.

Als je naar alle lessen gaat en in het weekend 1 vak bijstudeert, dan is er geen enkel probleem...

Berichten: 7

Re: Verschilen tussen verschillende wetenschappen (studiekeuze)

Nog enkele vraagjes:

- De chemie , wiskunde, biologie, fysica enzo is dat het eerste jaar vooral herhaling uit het secundair onderwijs of al meteen nieuwe dingen? Of is dat afhankelijk van de studierichting?

- Hoe meer lesuren per week, hoe 'zwaarder' de studierichting: correct of helemaal fout? Mij is opgevallen dat voor biologie en chemie het aantal contacturen in 1e bachelor opmerkelijk hoger licht dan in Leuven: 750 à 800u (Hasselt, wat imo overdreven veel is) versus 600 à 650u (Leuven). Biomedische wetenschappen heeft het laagst aantal contacturen met zo'n 575u (Leuven en Hasselt). Bio-ingenieur heeft in 1e bach in Leuven 778 contacturen. Alle andere opleidingen zoals chemie, biologie, geologie, geografie en farmaceutische zitten ergens tussen de 600 en de 650u.

- Bij welke richtingen (bio-ir, geografie,geologie,biomedische wetenschappen, farmaceutische, biologie,chemie,..) moet je het meeste tijd aan je studie besteden? (dus contacturen + studie).

- Na het lezen van infoboekjes, forums, .. heb ik de indruk dat je met farmaceutische wetenschappen zo goed als alle beroepen kan uitoefenen die ook een biomedicus kan uitoefenen, terwijl het omgekeerde niet waar is. Klopt dit? Of zijn er ook beroepen die je met BMW wel kan doen en niet met farmaceutische?

- Zeggen slaagcijfers iets over de moeilijkheidsgraad en / of zwaarte ? In Leuven (http://www.kuleuven.be/toekomstigestude ... jfers.html) blijken de slaagcijfers van Biomedische wetenschappen bijvoorbeeld maar 28% terwijl 61% van de bio-ingenieursstudenten slagen. Ook valt bij biomedische het groot verschil op tussen alle studenten (28% geslaagd) en studenten die aan examens deelnamen (52% geslaagd), dit wil dus zeggen dat een groot deel van de studenten BMW niet aan de examens deelneemt?

En wanneer wordt je als geslaagd beschouwd ? (Als je 100% credits hebt behaald?)

Tot slot nog een misschien moeilijke en subjectieve vraag: Ik heb ooit gehoord dat er in de verschillende faculteiten (bio-ir, wetenschappen, farmaceutische wet, geneeskunde(biomedische)) een heel andere 'sfeer' heerst? Klopt dit en kan iemand mss die sfeer per faculteit omschrijven?

Berichten: 411

Re: Verschilen tussen verschillende wetenschappen (studiekeuze)

make_choice schreef:Nog enkele vraagjes:

- De chemie , wiskunde, biologie, fysica enzo is dat het eerste jaar vooral herhaling uit het secundair onderwijs of al meteen nieuwe dingen? Of is dat afhankelijk van de studierichting?

- Hoe meer lesuren per week, hoe 'zwaarder' de studierichting: correct of helemaal fout? Mij is opgevallen dat voor biologie en chemie het aantal contacturen in 1e bachelor opmerkelijk hoger licht dan in Leuven: 750 à 800u (Hasselt, wat imo overdreven veel is) versus 600 à 650u (Leuven). Biomedische wetenschappen heeft het laagst aantal contacturen met zo'n 575u (Leuven en Hasselt). Bio-ingenieur heeft in 1e bach in Leuven 778 contacturen. Alle andere opleidingen zoals chemie, biologie, geologie, geografie en farmaceutische zitten ergens tussen de 600 en de 650u.

- Bij welke richtingen (bio-ir, geografie,geologie,biomedische wetenschappen, farmaceutische, biologie,chemie,..) moet je het meeste tijd aan je studie besteden? (dus contacturen + studie).

- Na het lezen van infoboekjes, forums, .. heb ik de indruk dat je met farmaceutische wetenschappen zo goed als alle beroepen kan uitoefenen die ook een biomedicus kan uitoefenen, terwijl het omgekeerde niet waar is. Klopt dit? Of zijn er ook beroepen die je met BMW wel kan doen en niet met farmaceutische?

- Zeggen slaagcijfers iets over de moeilijkheidsgraad en / of zwaarte ? In Leuven (http://www.kuleuven.be/toekomstigestude ... jfers.html) blijken de slaagcijfers van Biomedische wetenschappen bijvoorbeeld maar 28% terwijl 61% van de bio-ingenieursstudenten slagen. Ook valt bij biomedische het groot verschil op tussen alle studenten (28% geslaagd) en studenten die aan examens deelnamen (52% geslaagd), dit wil dus zeggen dat een groot deel van de studenten BMW niet aan de examens deelneemt?

En wanneer wordt je als geslaagd beschouwd ? (Als je 100% credits hebt behaald?)

Tot slot nog een misschien moeilijke en subjectieve vraag: Ik heb ooit gehoord dat er in de verschillende faculteiten (bio-ir, wetenschappen, farmaceutische wet, geneeskunde(biomedische)) een heel andere 'sfeer' heerst? Klopt dit en kan iemand mss die sfeer per faculteit omschrijven?
-Als je een wetenschappelijke richting hebt gedaan in het secundair onderwijs, dan zullen in het 1ste jaar heel wat dingen herhaling zijn. Natuurlijk ga je er wel wat dieper op in, maar je hebt tenminste de basisidee al van waar je mee bezig bent. Als je geen wetenschappelijke richting hebt gedaan in het secundair, zoals ik, dan is natuurlijk ongeveer alles zo goed als nieuwe leerstof.

-Nogal gevaarlijk om te stellen dat, hoe meer contacturen je hebt, hoe zwaarder de studie is. Er zijn zeker gevallen waarbij dit niet zo is, maar bij de gevallen waar wij over spreken zou je dat wel kunnen stellen.. Sowieso hebben wetenschappelijke richtingen meer contacturen dan niet-wetenschappelijke richtingen door de practica.. Maar dit betekent natuurlijk nog niet dat een niet-wetenschappelijke richting minder zwaar zou zijn.

-Vind ik moeilijk te zeggen. Voor elke van bovengenoemde richtingen moet je hard werken, maar echt een volgorde durf ik daar niet aan geven. Volgens mij is dit ongeveer evenredig met hoe 'zwaar' de studie is.

-Kan ik niet echt veel over zeggen, 'k heb mij daar nooit echt in verdiept.

-Slaagcijfers zeggen helemaal niets over de moeilijkheidsgraad. Ik weet bijvoorbeeld dat de opleiding rechten in Gent een slaagcijfer toont van rond de 20%, terwijl dit voor bio-ir. rond de 65% is. Om nu te stellen dat de opleiding rechten zoveel moeilijker is dan bio-ir., zou nogal wiedes zijn.

-Ja, als je 100% credits hebt ben je natuurlijk geslaagd. Maar natuurlijk is het geen ramp als dit niet zo is. Er is een volledig uitgewerkt systeem voor GIT-studenten (en er zijn veel zo'n studenten, geloof me). Dit zijn studenten die een geïndividualiseerd traject volgen omdat zij er bijvoorbeeld voor een bepaald vak niet door waren.

-Heb ik niet echt zo'n zicht op.

Reageer