Springen naar inhoud

Het "herstarten" van het koken


  • Log in om te kunnen reageren

#1

moustii

    moustii


  • >25 berichten
  • 88 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 maart 2011 - 18:20

ik heb de volgende vraag meegekregen :

je laat water in een kolf koken. Van zodra het begint te koken haal je de warmtebron weg. Je zet er een stop op en houd de kolf onder stroment koud water. Het water begint terug te koken hoe komt dit ?

mijn redenering is de volgende:

De lucht in de kolf heeft een lagere warmtecapaciteit hierdoor koelt die sneller af woordoor die inkrimpt. Door dat er een lagere druk is op het water kan deze terug beginnen koken.

ik kom tot deze redenering omdat water in een vaciuum ook kookt door een gebrek aan druk om de deeltjes in de vloeistof te houden.

mijn vraag nu. Klopt dit ?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44865 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 16 maart 2011 - 18:56

De lucht in de kolf heeft een lagere warmtecapaciteit hierdoor koelt die sneller af woordoor die inkrimpt.

Er zit niet of nauwelijks lucht meer in de kolf, hoofdzakelijk waterdamp. En die condenseert zodra je de bovenkant van de kolf koelt. Daardoor daalt de druk boven het water dramatisch, en inderdaad:

Door dat er een lagere druk is op het water kan deze terug beginnen koken.

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures