Het "herstarten" van het koken

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 88

Het "herstarten" van het koken

ik heb de volgende vraag meegekregen :

je laat water in een kolf koken. Van zodra het begint te koken haal je de warmtebron weg. Je zet er een stop op en houd de kolf onder stroment koud water. Het water begint terug te koken hoe komt dit ?

mijn redenering is de volgende:

De lucht in de kolf heeft een lagere warmtecapaciteit hierdoor koelt die sneller af woordoor die inkrimpt. Door dat er een lagere druk is op het water kan deze terug beginnen koken.

ik kom tot deze redenering omdat water in een vaciuum ook kookt door een gebrek aan druk om de deeltjes in de vloeistof te houden.

mijn vraag nu. Klopt dit ?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.265

Re: Het "herstarten" van het koken

De lucht in de kolf heeft een lagere warmtecapaciteit hierdoor koelt die sneller af woordoor die inkrimpt.
Er zit niet of nauwelijks lucht meer in de kolf, hoofdzakelijk waterdamp. En die condenseert zodra je de bovenkant van de kolf koelt. Daardoor daalt de druk boven het water dramatisch, en inderdaad:
Door dat er een lagere druk is op het water kan deze terug beginnen koken.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer