Springen naar inhoud

Hydrolyse


  • Log in om te kunnen reageren

#1

chemie man

    chemie man


  • >25 berichten
  • 96 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 24 maart 2011 - 20:51

hallo

ik weet niet wat hydrolyse precies is( reactie van chemische verbinden onder opnemen van water) kan iemand mij dat uitleggen??


jow

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Kravitz

    Kravitz


  • >1k berichten
  • 4042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 24 maart 2011 - 21:34

Bij hydrolyse ga je eigenlijk een bestaande chemische binding splitsen met de opname van water.

Zie ook de Wikipedia pagina.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

#3

chemie man

    chemie man


  • >25 berichten
  • 96 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 24 maart 2011 - 22:07

ja maar die heb ik al gelezen en dat snap ik niet zo goed

bv: hoe werkt de hydrolyse van plantaardig/dierlijk vet/olie??

#4

Mrtn

    Mrtn


  • >1k berichten
  • 4220 berichten
  • VIP

Geplaatst op 25 maart 2011 - 12:07

Dit plaatje helpt misschien.
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#5

chemie man

    chemie man


  • >25 berichten
  • 96 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 25 maart 2011 - 20:04

ja ik weet dat het een reactie is die water opneemt

maar ik bedoel hydrolyse van vet.
Wat moet je bij vet doen om het te hydrolyseren?? Als je er water bij doet dan gebeurd er toch niks??

Veranderd door chemie man, 25 maart 2011 - 20:09


#6

Kravitz

    Kravitz


  • >1k berichten
  • 4042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 25 maart 2011 - 23:09

Klopt, bij vetten zijn er verschillende manieren om aan hydrolyse te doen. Hieronder zie je een voorbeeld van een hydrolyse o.i.v. een lipase, dit is een enzym dat specifiek deze reactie gaat katalyseren.
Geplaatste afbeelding

Een andere manier is door toevoegen van NaOH, hierbij spreekt men van een alkalische hydrolyse. Op deze manier wordt trouwens ook zeep gemaakt.
Geplaatste afbeelding
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

#7

appelsapje

    appelsapje


  • >100 berichten
  • 120 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 maart 2011 - 23:19

Hydrolyse is namelijk ook een belangrijk proces op cellulair niveau.
Zo worden macromoleculen, beter bekend als de suikers, vetten, eiwitten en nucleÔnezuren (deze laatste zijn strikt gezien geen macromoleculen maar dat doet er eigenlijk niet toe.) afgebroken door hydrolyse, evenals de afbraak van het reactief en schadelijk waterstofperoxide in onze cellen, en zoals hierboven vermeld gebeuren deze reacties vaak onder invloed van enzymen.

Veranderd door appelsapje, 25 maart 2011 - 23:19


#8

chemie man

    chemie man


  • >25 berichten
  • 96 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 25 maart 2011 - 23:44

okey bedankt

ik zou eigenlijk wel eens een keer zoiets doen.

hoe kom ik aan lipase? is daar een makkelijke methode voor??
of is dit volkomen onuitvoerbaar?
ik weet niet of lipase gewoon te bereiden is maar dat is NaOH niet zomaar, ik
wil graag de methode doen waar je de spullen makkelijk zou kunnen verkrijgen
liefst iets dat als het echt nodig was zelf nog kon maken(bv iets wat in de natuur voorkomt)
zijn er anders ook nog andere enzymen of stoffen bruikbaar(bv: Hydrolase) wat makkelijker is??


beetje onozel :P maar zou het misschien kunnen?? ;)

Veranderd door chemie man, 25 maart 2011 - 23:46


#9

Kravitz

    Kravitz


  • >1k berichten
  • 4042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 26 maart 2011 - 14:18

De alkalische hydrolyse kan je gemakkelijk op school uitvoeren, maar als ik het goed begrijp ben je meer opzoek naar een huis tuin en keuken experimentje. Als ik jou was zou ik dan kiezen voor lipase.

ik weet niet of lipase gewoon te bereiden is
(...)
liefst iets dat als het echt nodig was zelf nog kon maken(bv iets wat in de natuur voorkomt)

Lipase komt bij de mens voor in o.a. de maag, pancreas en de twaalfvingerige darm. Zelf bereiden is echter onmogelijk. Lipase is een enzym wat bestaat uit eiwitten. Deze eiwitten hebben een welbepaalde ingewikkelde structuur die specifiek is voor hun functie. Met andere woorden: onmogelijk zelf even in elkaar te knutselen.
Positief voor jou is dan wel dat het volgens mij vrij verkrijgbaar is in de handel (onder de vorm van tabletten als ik me niet vergis). Waar je het precies kan kopen weet ik niet.

zijn er anders ook nog andere enzymen of stoffen bruikbaar(bv: Hydrolase) wat makkelijker is??

Hydrolase is een verzamelnaam voor alle enzymen die aan hydrolyse doen. Hiertoe behoren o.a. lipasen en peptidasen die respectievelijk de esterbinding en de peptidebinding gaan hydrolyseren.
Wanneer je dus enkel met vetten (lipiden) te maken hebt is lipase voldoende.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

#10

chemie man

    chemie man


  • >25 berichten
  • 96 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2011 - 18:56

bedankt voor je antwoord,

is lipase ook niet te kweken ofzo??(als je al enzymen kunt kweken ;))
Kijk ik hoef het niet direct te zelf maken maar dat ik maar weet dat ik dat zou kunnen.

Ik heb een "streven" om alle spullen die ik gebruik uit de natuur te kunnen halen zodat de natuur ze ook
weer zou kunnen afbreken :P ;) ;)

Ik weet dat het onnozel is maar dat heb ik gewoon :P

#11

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8937 berichten
  • VIP

Geplaatst op 26 maart 2011 - 22:44

Nee, je kunt enzymen niet kweken. Je kunt, als je ervoor hebt doorgeleerd en over specialistische apparatuur beschikt, bacteriŽn modificeren zodat ze een bepaald enzym gaan produceren. Zo worden ook de lipases gemaakt die commercieel verkrijgbaar zijn. Of ze ook verkrijgbaar zijn bij een hobby-chemiewinkel weet ik niet, ik kan me dat eerlijk gezegd niet goed voorstellen.

Het is heel nobel dat je stoffen wil gebruiken die de natuur kan afbreken, maar daarvoor hoeven het niet per se stoffen te zijn met een biologische oorsprong. Een natriumhydroxide-oplossing is na gebruik eenvoudig te neutraliseren met een verdunde zoutzuuroplossing. Als je een niet al te groot volume hebt zou je dat geneutraliseerde mengsel zelfs zomaar door de gootsteen kunnen spoelen.

Maar, zoals gezegd, dat experiment kun je beter op school uitvoeren, in een zuurkast, met goed glaswerk en met handschoenen. Want zo'n natriumhydroxide-oplossing breekt inderdaad vetten af, maar het is een sterk bijtende oplossing die je echt niet over je handen wil hebben.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#12

chemie man

    chemie man


  • >25 berichten
  • 96 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2011 - 23:25

okey bedankt,

Ik weet nu dat het wel biologisch te maken is.(doormiddel van de natuur en niet syntetisch uit olie bijvoorbeeld)
Ik zal een keer gaan kijken of ik lipase kan krijgen.
NaOH is basis, is een midder basische oplossing ook goed of is het ech NaOH.(NaOH ga ik niet krijgen en ook niet gebruiken).

Veranderd door chemie man, 26 maart 2011 - 23:25






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures