Grootte van het heelal

Moderators: Michel Uphoff, jkien

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 114

Grootte van het heelal

Hoe bepaalt men de grootte van het heelal en de afstand tot een ?

Ik weet dat men gebruik maakt van de roodverschuiving (dopplereffect) om te bepalen hoever een ster van hier staat, maar het licht dat we op dit moment van die bepaalde ster ontvangen is misschien al miljoenen jaren onderweg, dus de afstand die we bepalen aan de hand van het licht dat we nu ontvangen is de afstand van die ster ten opzichte van ons van miljoenen jaren geleden, niet?

Indien er een fout zit in mijn redenering mag je dit altijd vermelden.
"When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth.

-- Sir Arthur Conan Doyle

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.538

Re: Grootte van het heelal

Inderdaad geeft men de reisafstand die het licht heeft afgelegd van het verre object op het tijdstip van het licht uitzenden (t1) naar de aarde op het tijdstip waarop het licht arriveert (t2). Die reisafstand van het licht is groter dan de afstand aarde-object op t1, en kleiner dan de afstand aarde-object op t2.

Dat is min of meer noodzakelijk omdat sommige van die verre objecten een kortstondige gebeurtenis waren, zoals een heldere gammaflits. Bijvoorbeeld de gammaflits GRB 090423 die op aarde in 2009 werd waargenomen, waarvan de afstand toen een record was: 13 miljard lichtjaar, duurde minder dan een dag. Die gammaflits bestond dus alleen op t1. Maar de aarde bestond nog niet op t1, wel op t2.

1 2

Reageer