Als sporten ongezond wordt

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Als sporten ongezond wordt

Sporten wordt gezien als een gezonde bezigheid. Het kan echter ook uit de hand lopen, waardoor het een ongezonde verslaving wordt. Waar ligt het omslagpunt van gezond naar ongezond, in welke mate komt sportverslaving voor, en vooral: wat is eraan te doen?


‘Sporten wordt als gezond gezien en doorgaans aangemoedigd. Dat ligt anders bij een drugs- of alcoholverslaving. Sportverslaving is weliswaar minder schadelijk voor de lichamelijke gezondheid, maar vooral mentaal is het niet gezond.'

Wanneer iemand sport om een geïrriteerd, gestrest of rusteloos gevoel tegen te gaan, de controle verliest en dus niet meer in staat is om te minderen, spreek je van een sportverslaving. Vaak gaat die gepaard met extreem letten op eetgedrag (caloriearm en/of veel aandacht voor gezonde voeding); en als er sprake is van een blessure sporten deze mensen gewoon door. Dat laatste is zeker niet gezond, het eerste balanceert soms op het randje van een eetstoornis.

Ook verkiezen de sportverslaafden hun beweging boven andere verantwoordelijkheden. Mannen kiezen ervoor minder tijd door te brengen met hun familie, vrouwen laten hun werk ervoor schieten.


Lees meer ... Radboud Universiteit Nijmegen
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Gebruikersavatar
Berichten: 8.559

Re: Als sporten ongezond wordt

De meeste topsporters zouden hier wel in passen als ze geen goede begeleiding hebben die ze rust bij blessures oplegt.
"Meep meep meep." Beaker

Reageer