Magnetisme is relatief?

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 199

Magnetisme is relatief?

Volgens Einstein is beweging relatief. Als iets ten opzicht van jou beweegt kun je niet zeggen wie van de twee beweegt. Nu is mijn vraag of dat ook gelt voor magnetisme. Stel nou dat je in een ruimteschip zit dat vliegt met 0,1c. Naast jou in de stoel ligt een blok met een positive lading van 1 coulomb. Door beweging van deze lading wordt door stilstaande waarnemers buiten het schip een magnetisch veld gemeten. Jij zit ook in dat magneetveld, maar het blok ligt stil ten opzichte van jou. Merk je dan niks van het magnetisch veld?

Gebruikersavatar
Berichten: 2.097

Re: Magnetisme is relatief?

Een magnetisch en elektrisch veld zijn geen absolute grootheden. Ze zijn waarnemersafhankelijk. Waar de ene een puur elektrisch veld ziet, ziet de andere een mix van een elektrisch en magnetisch veld. En nog iemand anders een andere verhouding in de mix.

Je kan dit beschrijven als een tensor die wel Lorentz invariante eigenschappen heeft: Electromagnetic tensor, maar dat is iets gevorderder.
"Why must you speak when you have nothing to say?" -Hornblower

Conserve energy: Commute with a Hamiltonian

Berichten: 199

Re: Magnetisme is relatief?

Heel interessant! Zijn er dan ook magnetische constructies die voor sommige waarnemers een lading zijn?

Gebruikersavatar
Berichten: 39

Re: Magnetisme is relatief?

ja,

stel je spand een draad tussen aarden en magrathea, door deze draad laat je landingen lopen met een snelheid 0,1c. het zijn dus bewegende ladingen, dus een magnetisch veld.

nu vlieg je met je ruimteschip langs die lading met 0,1c, nu staan die ladingen dus ten opzichten van jouw stil! dus meet je geen magnetich veld, je ziet alleen stilstaande ladingen je heb dus wel een electich veld!
Nature and Nature's laws lay hid in night

God said, "Let Newton be!" and all was light.

Gebruikersavatar
Berichten: 3.751

Re: Magnetisme is relatief?

Voor alle duidelijkheid: de grootheid
\(\vec{B}\cdot\vec{B}-\vec{E}\cdot\vec{E}\)
is invariant (ook
\(\vec{E}\cdot\vec{B}\)
is invariant). Dit betekent dat een puur elektrisch veld nooit in een puur magnetisch veld kan worden omgezet, en omgekeerd (anders zou het teken van de invariant veranderen). In het voorbeeld van Steven is er zowel een elektrisch als een magnetisch veld voor de stilstaande waarnemer. Maar een puur magnetisch veld kan dus inderdaad voor een bewegende waarnemer zowel een mix van een magnetisch en een elektrisch veld zijn, zoals in het voorbeeld van Steven.

Berichten: 199

Re: Magnetisme is relatief?

Dit betekent dat een puur elektrisch veld nooit in een puur magnetisch veld kan worden omgezet.


Is dat een aanname van de wetenschap op dit moment, omdat we het nog nooit anders hebben zien voorkomen of is daar echt bewijs voor?

Reageer