Paradox van de kennis

Moderators: dirkwb, Xilvo

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Gesloten
Gebruikersavatar
Berichten: 2

Paradox van de kennis

Het raadsel van de hersens op sap werd geïnspireerd door de experimenten van Penfield uit de jaren dertig. Het leidt als volgt , ik citeer uit het boek van William Poundstone :” Je denkt dat je hier een boek zit te lezen. In feite zou je een lichaamsloos brein kunnen zijn dat ergens in een laboratorium in een vat met voedingsstoffen drijft.

Aan het brein zijn elektroden verbonden en een gekke geleerde voert daar een stroom elektrische prikkels doorheen die de ervaring van het lezen van een boek nabootsen. “

stel je voor dat ergens in het verleden terwijl je lag te slapen je hersens zijn verwijderd uit je lichaam . En dat elke zenuw van je lichaam gekoppeld is door miljoenen elektroden aan een machine die kleine impulsen geeft , zoals bij de oorspronkelijke zenuwen.

En dat zo elke handeling dat je doet perfect nagebootst wordt , als je een pen vastneemt voelt die pen nog steeds aan zoals een echte pen.

Ook dieptezicht blijft echt lijken. Maar al dit is een illusie. Je kunt nog ruiken dat er spaghetti wordt gekookt en ook dat er muziek wordt gemaakt, je kunt jezelf knijpen en dit gevoel ook echt hebben , maar dit bewijst niets. In feite kan je niet bewijzen dat de wereld buiten je bestaat ! Hoe kun je dan de overtuiging rechtvaardigen dat je echt bestaat ?

alvast bedankt ;)

Gebruikersavatar
Berichten: 10.559

Re: Paradox van de kennis

In feite kan je niet bewijzen dat de wereld buiten je bestaat !


Nee, maar dat hoeft ook niet. We hebben het hier (=op dit forum) immers over wetenschap. Dat we de buitenwereld kunnen waarnemen is voldoende. De rest is metafysica, geen onderwerp van discussie hier.



- slotje -
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Gesloten