Longembolie

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 76

Longembolie

In mijn cursus staat dat bij de behandeling van een acute longembolie de patiënt moet behandeld worden met hoge doses zuurstof en voldoende gehydrateerd worden.

Die hoge doses zuurstof is dat juist niet tegenaangewezen omdat u patiënt een ventilatie/perfusie mismatch zal hebben en bijgevolg hypoxie die gecompenseerd zal worden door hyperventilatie en hij dus hypercapnie zal ontwikkelen. De ademhaling zal dan toch vooral gebaseerd zijn op de hypoxische drive en de kans bestaat toch dat zijn ademhaling zal stilvallen.

Waarom moet hij gehydrateerd worden?

Weet iemand dit?

Alvast bedankt,

Yvesvdv

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Longembolie

De ademhaling is afhankelijk van de hypercapnie. Bij chronische hypercapnieen ademt men op de hypoxemie.

Iemand zonder chronische longaandoening en een longembolie moet je gewoon zuurstof geven bij lage saturaties.

Zelf iemand met COPD moet uiteindelijk zuurstof krijgen, alleen moet je dit voorzichtig ophogen. Een longaandoening

mag nooit een contra-indicatie zijn voor het geven van zuurstof bij een levensgevaarlijke hypoxemie. Bij een hyperventilatie ontwikkel je trouwens een hypocapnie, omdat je teveel koolstofdioxide afblaast.

Door de versnelde ademhaling verliest diegene meer vocht via respiratie. Bovendien verdun je het bloed een beetje, maar dit effect zal marginaal zijn. Tenslotte kan het geen kwaad om iemand die mogelijk hemodynamisch instabiel gaat worden lekker in het vocht te zetten. Als zijn nieren goed werken, plast hij het toch wel uit.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer