Pagina 1 van 1

Gebruiken aardwarmte

Geplaatst: ma 09 mei 2011, 13:15
door slavglot
Met een vaste temperatuur van 12 graden op 2 meter onder de grond en een variabele buitentemperatuur is er over grote periodes een voldoende temperatuursverschil om een Fuidyne (een supereenvoudige stirlingmotor) te laten werken. Enkel de dimensionering lijkt mij niet zo eenvoudig te berekenen. Wie kan daarmee helpen?

Een (erbarmelijke wegens Paint) schets in bijlage.

Re: Gebruiken aardwarmte

Geplaatst: ma 09 mei 2011, 14:00
door klazon
....(erbarmelijke wegens Paint) ...
Is niet wegens Paint, maar omdat je nog niet alle trucjes van Paint kent. Je kunt daar veel mooiere plaatjes mee maken.

Re: Gebruiken aardwarmte

Geplaatst: ma 09 mei 2011, 14:53
door Bart
slavglot schreef:Met een vaste temperatuur van 12 graden op 2 meter onder de grond en een variabele buitentemperatuur is er over grote periodes een voldoende temperatuursverschil om een Fuidyne (een supereenvoudige stirlingmotor) te laten werken. Enkel de dimensionering lijkt mij niet zo eenvoudig te berekenen. Wie kan daarmee helpen?

Een (erbarmelijke wegens Paint) schets in bijlage.
In je bericht heb je het over buitentemperatuur, maar in je figuur maak je gebruik van een zonnecollector. De dimensionering hangt af van wat je wilt dat het eindresultaat is. Hoeveel vermogen moet de stirling krijgen?

Daarnaast blijft de temperatuur van de grond niet constant als je er alleen koude of alleen warmte in stopt. Je moet jaarlijks ongeveer evenveel warmte als koude erin stoppen.

Re: Gebruiken aardwarmte

Geplaatst: ma 09 mei 2011, 17:27
door slavglot
Het is niet de bedoeling om zonnewarmte op te slaan ondergronds.

De (parabole) spiegel zou enkel moeten bijdragen om het temperatuurverschil in de zomer zo hoog mogelijk te maken.

Als een temperatuurverschil van 12 graden volstaat om de Fluidyne-motor op te starten, zou het zowel bij vriestemperatuur (0 graden dus bovenaan en 12 graden ondergronds) als in de zomer (24 graden bijvoorbeeld bovenaan en 12 graden ondergronds) moeten werken.

Mijn schets is een verwerking van het theoretisch model hier in bijlage. Alle info over de Fluidyne-engine op wikipedia.

De vloeistof in de open kolom gaat op en neer als de motor werkt. Voorstel is om daar een drijvende magneet toe te voegen met een spoel rond de buis. Door de heen en weer gaande beweging ontstaat DC-stroom telkens wisselend van polariteit.

Voordelen lijken groot : geen aan slijtage onderhevige onderdelen en supereenvoudige bouw

Nadeel : geen al te groot rendement maar hoeft dit in dit geval?

Ideale toepassing : goedkoop alternatief ipv dure PV-cellen?