Springen naar inhoud

Waterstofbruggen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Pizza Monster

    Pizza Monster


  • >250 berichten
  • 338 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 mei 2011 - 13:36

Geplaatste afbeelding

Vraagje over e. Ik gaf zelf als antwoord: Nee, men zou niet een dergelijk diagram verwachten. In de reeks BeH2, MgH2, CaH2, SrH2 heeft BeH2 niet een uitzonderlijk hoog kookpunt, zoals wel het geval is in de reeks HF, HCl, HBr, HI. Be vormt geen waterstofbruggen met H terwijl H wel watersrofburggen vormt met F.

Het officiele antwoord luidt: Nee, want deze vier zijn zouten en geven een continu (i.c. afnemend) patroon te zien.

Is mijn antwoord niet goed?

Hoe kon ik eigenlijk weten dat er een continu (afnemend) patroon te zien zou zijn?

Bij voorbaat dank.

Veranderd door Pizza Monster, 17 mei 2011 - 13:37


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Kravitz

    Kravitz


  • >1k berichten
  • 4042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 17 mei 2011 - 18:31

Je antwoord was niet echt fout, maar je zegt echter niet waarom er geen waterstofbruggen gevormd worden. De reden hierachter is omdat waterstofbruggen zich enkel vormen tussen elementen die zelf covalent gebonden zijn. De binding tussen zouten is van elektrostatische aard.

Een afnemend patroon zie je omdat de molecuulmassa steeds toeneemt. Hoe hogere de moleculaire massa hoe hoger het kookpunt.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

#3

Pizza Monster

    Pizza Monster


  • >250 berichten
  • 338 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 mei 2011 - 18:52

Kravitz, bedankt. Ik had inderdaad moeten vermelden waarom er geen waterstofbrug wordt gevormd tussen H2 en Be.

Maar ik snap nog steeds niet waar afnemend op slaat. In de serie BeH2, MgH2, CaH2, SrH2 neemt de molecuulmassa steeds toe, dus ook het kookpunt. Wat neemt er dan af?

Veranderd door Pizza Monster, 17 mei 2011 - 18:52


#4

Kravitz

    Kravitz


  • >1k berichten
  • 4042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 17 mei 2011 - 21:17

Excuseer, ik schreef daar een nogal tegenstrijdigheid ;). Hoe hoger de molecuulmassa hoe hoger het kookpunt klopt wel, het moet dus (uiteraard) een stijgende trend zijn.

Ik denk dat het dit een foutje in het correctieformulier is, dit wordt ook hier, hier en hier bevestigd.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

#5

Pizza Monster

    Pizza Monster


  • >250 berichten
  • 338 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 mei 2011 - 22:15

Bedankt. Ik vond het al raar dat er in het antwoord afnemend stond.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures