Meerkeuze: serieschakeling van condensatoren (2)

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 411

Meerkeuze: serieschakeling van condensatoren (2)

Een serieschakeling van 2 identieke, ongeladen condensatoren werden verbonden met een batterij met een emk. Tijdens het volledig opladen van de condensator verlaat lading -Q de negatieve pool van de batterij. De lading op de positieve plaat van iedere condensator en het potentiaalverschil over iedere condensator bedragen na opladen:

A. Q/2 en V/2

B. Q en V

C. Q en V/2

D. Q/2 en V

------------------------------------------

Dit zou ik intuïtief (zonder formules) oplossen. Als er -Q is weggegaan van de negatieve pool, staat er dus een lading -Q op de negatieve plaat van de condensator => Er staat een lading +Q op de positieve plaat van de condensator => Er staat een lading -Q op de negatieve plaat van de andere condensator (om de elektroneutraliteit tussen beide condensatoren te bewaren) => Er staat een lading +Q op de positieve plaat van de andere condensator.

Conclusie: beide positieve platen hebben een lading +Q

Aangezien beide een gelijke lading dragen, en beiden een gelijke capaciteit hebben, zullen ze ook een gelijk potentiaalverschil hebben. Als de uitgezonden spanning V bedraagt, zal deze zich dus verdelen, en zal elke condensator dus over een potentiaalverschil V/2 staan.

Conclusie: antwoord C.

Berichten: 582

Re: Meerkeuze: serieschakeling van condensatoren (2)

Lijkt me correct.

Reageer