Polarisatie

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 2

Polarisatie

Hey, even wat hulp nodig met:

Wat verstaat men in de elektrochemie onder polarisatie?

Geef hier een voorbeeld van en leg uit hoe het ontstaat.

Hoe kan je dit meten?

Berichten: 199

Re: Polarisatie

L30d schreef:Wat verstaat men in de elektrochemie onder polarisatie?

Geef hier een voorbeeld van en leg uit hoe het ontstaat.

Hoe kan je dit meten?
Oei, het lijkt wel een examen zoals je je vragen stelt...

Kort antwoord:

"Google is your best friend". Het kostte mij ca 30 seconden: http://encyclopedia2.thefreedictionary.com...Electrochemical

Iets langer (vereenvoudigd) antwoord:

Polarisatie is het verschil tussen de extern aangelegde potentiaal van een elektrode en de evenwichtspotentiaal van diezelfde elektrode. Extern betekent hier extern voor de elektrode die je bestudeert, dat wil zeggen dat de aangelegde potentiaal van een elektrode ook kan worden veroorzaakt door een andere elektrode in hetzelfde systeem, zoals bijvoorbeeld bij een stroomleverende batterij het geval is. Bij elektrolyse wordt de aangelegde potentiaal door een externe stroombron veroorzaakt.

Hoe het ontstaat: Als de elektrodepotentiaal van een elektrode gelijk is aan de evenwichtspotentiaal (zie noot), dan loopt er geen netto stroom. Omgekeerd: als er aan de elektrode geen netto stroom loopt, is de elektrodepotentiaal gelijk aan de evenwichtspotentiaal, onder de heersende omstandigheden.

Gevolg: als er wel een netto stroom loopt, wijkt de elektrodepotentiaal af van de evenwichtspotentiaal en heb je te maken met polarisatie van de betreffende elektrode.

Hoe kan je dit meten?

Aangezien het een potentiaalverschil betreft en potentialen worden uitgedrukt in volt (V), wordt de potentialen van een elektrode gemeten met een voltmeter (Google eens op "potentiostaat"), bij voorkeur ten opzichte van een refentie-elektrode. Hieruit wordt de polarisatie (potentiaalverschil met nettostroom nul) berekend.

Noot: De evenwichtpotentiaal hoeft niet gelijk te zijn aan de standaardelektodepotentiaal zoals deze bijv. in Binas-tabel 48 staat. Sterker nog: hij is hieraan meestal niet gelijk. Waarom? Google eens op "wet van Nernst" om een idee te krijgen (de werkelijkheid is nog wat gecompliceerder).
Elektrochemici doen het vol spanning

Berichten: 199

Re: Polarisatie

robj schreef:Hoe kan je dit meten?

... bij voorkeur ten opzichte van een refentie-elektrode...
Tikfout. Er moet staan "referentie-elektrode".
Elektrochemici doen het vol spanning

Reageer