Gevolgen van een asteroïde vlak langs de aarde?

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

Gevolgen van een astero

Voor school moeten wij onderzoeken wat de verschillen zijn tussen een asteroïde die de aarde raakt en eentje die de aarde net mist.

Bij een asteroïde die de aarde raakt zijn de gevolgen afhankelijk van de grootte. De gevolgen zijn natuurlijk groter als de asteroïde de aarde raakt, maar zijn het ook ander soort gevolgen als de asteroïde de aarde net mist?

M.a.w.: Wat voor soort gevolgen heeft een asteroïde die vlak langs de aarde vliegt? (denk hierbij aan bv. warmtegolven, schadelijke stoffen, etc.)

Neem hierbij maar aan dat het gaat om een grote asteroïde.

Alvast erg bedankt voor de moeite,

andriesjeffreypeter

Gebruikersavatar
Berichten: 3.963

Re: Gevolgen van een astero

Iemand die hier een handje kan toesteken?
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.538

Re: Gevolgen van een astero

Kunnen jullie aangeven wat je zelf gevonden hebt en tegen welke punten je aanloopt? Alvast erg bedankt voor de moeite!

(zie 1)

Berichten: 2

Re: Gevolgen van een astero

Wat wij zelf al weten is dat een asteroïde die de aarde raakt voor verschillende dingen kan zorgen. Onder andere natuurlijk een explosie (waarvan de grootte afhankelijk van de grootte van de asteroïde). Verder zou het bijvoorbeeld kunnen zorgen voor een stofwolk, zo groot dat de zon niet meer zichtbaar wordt (impact-winter).

Van de asteroïde vlak langs de aarde weten we qua gevolgen nog niet veel. Wel weten we dat het risico bestaat dat de asteroïde de aarde alsnog raakt. Verder is het van baan veranderen van deze asteroïde, zodat het voorstaande niet gebeurt, risicovol. Het kan bv. leiden tot brokstukken die de aarde wel raken.

Nieuwe topic samengevoegd met eerdere topic, in deze post alleen de nieuwe toevoeging laten staan. Moderator

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.265

Re: Gevolgen van een astero

Qua schadelijke stoffen: geen reden om aan te nemen dat dat problemen gaat opleveren. De ruimte zit niet vol met aardvreemde stoffen, asteroïden ook niet. Dan nog, een asteroïde is denk ik groot genoeg om zijn rommel bij zich te houden, om het zo maar eens plastisch uit te drukken. Het zijn geen kometen die een spoor van puin achterlaten.

Verder, álles hangt er denk ik van af: hoe groot en welke afstand? Een serieuze asteroïde (paar honderd km diameter) die op enkele duizenden km van ons langsscheert zou door zijn getijdenkracht waarschijnlijk best het laatste duwtje kunnen geven aan wat aardschokken in wording langs geologische breuklijnen en zo. Zo'n forse jongen die vlak langs de maan scheert zou de baan van onze maan mogelijk een aardige zwieper kunnen geven, met allerlei denkbare gevolgen voor de stabiliteit van het aarde-maansysteem.

Vele scenario's zijn mogelijk. Maar voor een Armageddon-achtige afloop is een near miss van zoiets niet voldoende naar mijn mening.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer