Positron

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 186

Positron

Van antideeltjes las ik ergens dat ze terug in de tijd

reizen maar ze zijn wel gewoon detecteerbaar zoals

bijvoorbeeld het positron in een bellenvat. Hoe kun

je iets zien dat terug reist in de tijd?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.089

Re: Positron

Wanneer je ze wiskundig beschrijft, doe je dat op dezelfde manier als een deeltje dat terug in de tijd gaat. Je moet dit terug in de tijdreizen dan ook slechts zien als mathematisch hulpmiddel, maar niet al te filosofisch worden over allerlei mogelijk implicaties hiervan.

Berichten: 156

Re: Positron

Wanneer je ze wiskundig beschrijft
Hoe beschrijf je een terug-in-de-tijd-reizend deeltje wiskundig?

Gebruikersavatar
Berichten: 2.906

Re: Positron

Hoe beschrijf je een terug-in-de-tijd-reizend deeltje wiskundig?
In de bewegingsvergelijkingen van een 'gewoon' deeltje (dus geen anti-deeltje) vervang je t door -t. En voilà: je hebt de bewegingsvergelijkingen van een anti-deeltje. (okee, deze uitleg is misschien iets te kort door de bocht, maar hier komt het ongeveer op neer).

Met 'bewegingsvergelijkingen' bedoel ik de vergelijkingen die de tijds-evolutie van het quantum-veld beschrijven. Om dit echt te begrijpen heb je dus Quantum Velden Theorie nodig.
while(true){ Thread.sleep(60*1000/180); bang_bassdrum(); }

Gebruikersavatar
Berichten: 3.751

Re: Positron

De Diracvergelijking is invariant onder T-symmetrie... Ik denk niet dat je het idee van 'een deeltje dat terugreist in de tijd' echt serieus hoeft te nemen. Er zijn 2 beschrijvingen van een anti-deeltje:

A. Het is gewoon een deeltje met tegengestelde ladingen dan deze van het oorspronkelijke deeltje. Wanneer 2 zo'n deeltjes botsen, kunnen ze elkaar annihileren met productie van twee fotonen.

B. Het is hetzelfde deeltje als het oorspronkelijke maar 'het beweegt terug in de tijd'. Het omdraaien van de tijd zorgt ervoor dat de tegenovergestelde lading wordt gezien. Het proces van annihilatie in deze zienswijze is volledig analoog aan verstrooiing van een elektron aan een foton, alleen mogen de deeltjes terugbotsen in de tijd in plaats van terug te botsen in de ruimte.

In onderstaand plaatje (van wikipedia) kan je de pijl van tijd en ruimte gewoon omwisselen, het blijft 'in essentie hetzelfde proces', omdat de bijhorende formules dezelfde zijn. Maar het is een interpretatie die je kan maken, het is geen voorspelling van de theorie dat 'deeltjes terugbewegen in de tijd'.

Afbeelding

Reageer