Nanodraden openen deur naar betere leds

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Nanodraden openen deur naar betere leds

Onderzoekers hebben speciale nanostructuren gemaakt die als licht emitterende diode (led) gebruikt zouden kunnen worden. Hiermee is het mogelijk om de richting van het emissie te sturen.



Nanostructuren

De richting waarin een led licht uitzendt wordt voornamelijk bepaald door het oppervlak tussen de led en de lucht. Omdat licht alleen onder kleine hoeken uit de led kan ontsnappen, is de richting van de emissie voornamelijk rechtdoor (loodrecht op het oppervlak). Maar dit kan beïnvloed worden door het oppervlak van de led te nanostructureren. Geïnspireerd door deze nanostructuren hebben de onderzoekers een nieuwe technologie ontwikkeld, waarmee de richting van het licht kan worden veranderd.


Afbeelding

Opname van het patroon van nanodraden met een elektronenmicroscoop


Fotonisch kristal

De nieuwe methode bestaat uit het groeien van deels emitterende nanodraden in een geordend patroon. Dit patroon vormt een 'fotonisch kristal' dat het licht in specifieke richtingen stuurt. Verder laten de onderzoekers zien, dat door een slimme keuze van de positie van het emitterende deel binnen de nanodraad, de emissie geoptimaliseerd kan worden. Deze kennis kan leiden tot een verhoging van de efficiëntie van leds. Bovendien opent het de deur naar een volgende generatie leds, gebaseerd op halfgeleidende nanodraden.


Bron:

FOM


Wetenschappelijke publicatie:

Silke L. Diedenhofen, et al.: Controlling the Directional Emission of Light by Periodic Arrays of Heterostructured Semiconductor Nanowires
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer