Rotaties van objecten om een vaste as in een inertiaalstelsel

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 114

Rotaties van objecten om een vaste as in een inertiaalstelsel

Hieronder enkele vragen m.b.t. de rotatie van objecten om een vaste as in een IS

1) Wat bedoelt men precies met een "vaste as", welk zijn de andere soorten assen ? Waarom moet men hiermee rekening houden en wat zijn de verschillen hiertussen ?

2) "Als er één of meerdere uitwendige krachten inwerken op het object dan impliceert een vaste aslijn dat een ophangsysteem ook krachten uitoefent op punten van de aslijn om deze vast te houden. Deze ophangkrachten gaan door de as dus hun krachtmoment t.o.v. de as is 0 en ze kunnen bijgevolg de rotatie rond de as niet beïnvloeden. "

- Waarom impliceert een vaste aslijn dat een ophangsysteem ook krachten uitoefent op punten van de aslijn ?

- Wat bedoelt men precies met ophangkrachten en hoe komt dat deze ontstaan wanneer er een uitwendige kracht op het object inwerkt ? Als er geen uitwendig kracht op het object inwerkt, zijn er dan ook geen ophangkrachten ?

Berichten: 114

Re: Rotaties van objecten om een vaste as in een inertiaalstelsel

3) Wat wordt er bedoelt met krachtmomenten van de ophangkrachten?

4) Als z-as=rotatieas, Wat betekent het dan

-dat de krachtmomenten Mz van de ophangkrachten = 0 zijn ?

-dat de krachtmomenten Mx en My van de ophangkrachten niet gelijk aan 0 zijn ? Is er dan een rotatie langs de x en y as veroorzaakt door de ophangkrachten ? Indien ja, hoe kan dit dan eigenlijk, want de rotatie gebeurt toch langs de z-as en hoe kunnen ophangkrachten een rotatie veroorzaken ?

Reageer