Electronic Tongue Identifies Cava Wines
Researchers at Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) have developed an electronic tongue which can identify different types of cava wines, thanks to a combination of sensor systems and advanced mathematical procedures. The device automatically produces classifications similar to those of a sommelier and can be useful in detecting defects during the elaboration of these wines.
Cava varies in type according to the amount of sugar added with the expedition liqueur after secondary fermentation (which produces carbonic gas). Therefore it is useful to know the exact amount of sugar added, since this is what determines the type of cava which will be produced. The resulting classifications are: Brut Nature (<3 g/L, no sugar added), Extra Brut (<6 g/L), Brut (<12 g/L), Extra Dry (12-17 g/L), Dry (17-35 g/L), Medium-Dry (33-50 g/L) and Sweet (>50 g/L).
Lees verder: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/...10728082412.htm
Bron: ScienceDaily
Laatste berichten
- 10:05 Wafer 7
- 20:54 Dark Energy 28
- 14:17 'Seahenge' prehistorische poging om periode van klimaatverandering te keren?
- 07 jun EV laden met 8 vs 13 A 8
- 06 jun [wiskunde] is dit toegestaan 7
- 06 jun objecten 5
- 04 jun massa 9
- 04 jun Het woord dat in alle talen bestaat 4
- 03 jun Verschil tussen 2 kansberekeningen 1
- 03 jun Ervaringen met "herontdekkingen" 41
- 02 jun Casus uit de praktijk: positief test THC 62
- 31 mei staafje 7
- 31 mei Optellen/aftrekken van vectoren in 3D 4
- 31 mei Benodigd koppel berekenen 7
- 29 mei Zwaremetalenvergiftiging 4
- 29 mei Overdracht van DiBP ná vaatwasser 3
- 28 mei Optimalisatie. Hulp nodig 2
- 27 mei nulpunten 4
- 27 mei fourier afleiding 3
- 26 mei 2022 Tandarts Vraag 9 fysica 4
Nieuwsberichten
Elektronische tong herkent cava-soorten
Moderator: Astro
- Berichten: 10.179
Elektronische tong herkent cava-soorten
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.