Springen naar inhoud

Verlichting kapot


  • Log in om te kunnen reageren

#1

cathal

    cathal


  • >25 berichten
  • 94 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 september 2011 - 10:43

Hey

Ik heb een probleempje met de verlichting en weet niet wat er aan kapot kan zijn. Wanneer ik de verlichting aanschakel geeft die een korte lichtflits en dan is het gedaan. Weet iemand wat er kan kapot zijn?

alvast bedankt!

-kl

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Hiddo

    Hiddo


  • >25 berichten
  • 62 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 september 2011 - 12:38

Heeft u de lampen van het armatuur voor het eerst vervangen?
Let op het voltage van de lamp die er origineel uitkomt,deze moet overeenkomen met de nieuwe lampen.
Misschien zijn de lampen die u nu gebruikt niet geschikt voor het voltage dat het armatuur gebruikt.
Dat zou de lichtflits kunnen veroorzaken,omdat door het hogere voltage de gloeidraad meteen verbrandt.


Probleem nog niet opgelost,?
Graag wat nadere informatie betreffende de "storing"
Bedoelt u dat ze automaat/zekering uitslaat na het schakelen van het lichtpunt.?

Zoja,moet u de lamp demonteren (eerst installatie afschakelen)en meten.
mogelijk sluiting in het armatuur.

Gr,
Hiddo

#3

cathal

    cathal


  • >25 berichten
  • 94 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 september 2011 - 13:41

De lampen zijn idd voor het eerst vervangen maar het zijn spots, dus de gloeidraad kan niet doorbranden en het voltage klopt met hetgeen in de behuizing staat.

Het is niet de zekering die afslaat. Wanneer ik op de schakelaar duw krijg ik gewoon een korte lichtflits en dan niets. Wanneer ik de schakelaar weer uitzet gebeurt er ook niets.

kl

#4

Hiddo

    Hiddo


  • >25 berichten
  • 62 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 september 2011 - 13:50

Heeft het armatuur een transformator?
Zoja,
Dan moeten er 12/24 volt spots in met niet meer dan het totaal vermogen dat de transformator aankan.
Dus let op het totaal vermogen!Dit mag absoluut niet meer bedragen dan vermeld op de trafo.
En als het geen LED-spots zijn zit er wel degelijk een gloeidraad in.
De transformator is aangesloten op 230 v de lampjes secundair 12/24 volt meestal.
Hier kan je ook de fout mee ingaan.



Zoniet,
Dan betreft het een 230 direct armatuur tbv spots.
Dan mogelijk toch een sluiting in het armatuur (wel vreemd dat de zekering/automaat niet aanspreekt dan?)

#5

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 02 september 2011 - 13:50

Lijkt er op dat de schakelaar defect is.

#6

cathal

    cathal


  • >25 berichten
  • 94 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 september 2011 - 14:05

hey

de transfo zegt max 20 watt en ik heb 5 lampjes met 3X1watt led lichtjes dus dat is in orde.
Er staat ook 12 volt op en de lampjes zijn 12 volt.
Dat klopt dus allemaal.

Ik denk niet dat het aan de schakelaar ligt want het licht begon zich zo te gedragen nadat de lampjes vervangen waren. (Ook bij de oude)

Wanneer ik nu maar 1 van de ledjes laat zitten blijft het licht hetzelfde reageren.
De multimeter toont verder ook in elke aansluiting voor de lampjes even volt...

grts

kl

#7

Hiddo

    Hiddo


  • >25 berichten
  • 62 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 september 2011 - 14:11

Wat voor schakelaar heb je?
Een dimmer wert niet i.c.m LED spots tenzij deze volledig "openstaat"
Je zou de schakelaar is moeten overbruggen.

Alleen doen als je ervaring hebt met elektra aan te leggen he ;)
En altijd de spanning afschakelen en meten!

En nog een tip,meet de uitgang van het armatuur.(sec.trafo)
Deze moet 12 volt bedragen.

#8

cathal

    cathal


  • >25 berichten
  • 94 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 september 2011 - 14:17

de schakelaar is een doodgewone aan-uit schakelaar die je overal vindt, dus zeker geen dimmer.

De spanning aan de uitgang is ongeveer 7 volt d.i. dus waar je het eerste lampje kan insteken.

grts

-kl

#9

cathal

    cathal


  • >25 berichten
  • 94 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 september 2011 - 14:23

Alleen doen als je ervaring hebt met elektra aan te leggen he :P
En altijd de spanning afschakelen en meten!


Hoe kan ik btw de spanning meten als de hoofdschakelaar afstaat? ;)

#10

Hiddo

    Hiddo


  • >25 berichten
  • 62 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 september 2011 - 14:31

Hmmmmm,merkwaardig 7 v ?
Dit is wel een vreemde waarde.
Dit hoort gewoon 12 v te zijn.

Je zegt dat er 5 spots orgineel in zaten van 12v/20W?(halogeen)
En deze heb je vervangen door 5 LED spots 12v/1W?

Parallel of serie schakeling armatuur?

Als je meet moet je alle lampen eruit halen.
En iedere fitting afzonderlijk meten.
Kijk wat je hiermee kan.








Als je gaat overbruggen zoals ik aangaf ,leg je een deel van de installatie bloot.
Na het afschakelen spanning, moet je meten of de spanning er ook werkelijk af is.

Veilig werken!

#11

cathal

    cathal


  • >25 berichten
  • 94 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 september 2011 - 14:37

ik weet niet exact wat er vroeger in zat maar binnenin elke aansluiting staat wel 20W/12v

Ik ga eerst nog eens een tweede meting doen en dan de schakelaar overbruggen.

#12

cathal

    cathal


  • >25 berichten
  • 94 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 september 2011 - 14:47

Ik vind nu overal rond de 4 volt. Wilt dit iets zeggen?

#13

Hiddo

    Hiddo


  • >25 berichten
  • 62 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 september 2011 - 14:50

Meet nu is op de + van fitting 1,en op de - van fitting 5.

En anders als laatste poging ,armatuur openhalen en de secundaire wikkelinguitgang direct meten.
Mocht je nu toch 12 volt meten kun je proberen er eens een enkel lampje op aan te sluiten.
Dit d.m.v wat losse bedrading.

Veranderd door Hiddo, 02 september 2011 - 14:56


#14

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 02 september 2011 - 15:13

Aha, het zijn ledlampjes met een trafo er tussen.
Was wel handig geweest als je dat meteen in het begin had verteld.

Ik begin te vermoeden dat het een elektronische trafo is. Die kan er misschien niet tegen dat je er gelijkstroom uit haalt. Of het vermogen is te laag, dan laat een elektronische trafo het ook vaak afweten.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures