Springen naar inhoud

Exotherme en endotherme reactie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

katje

    katje


  • >100 berichten
  • 226 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 september 2011 - 11:24

Exotherme en endotherme reacties zijn in ons lichaam steeds aan elkaar gekoppeld. Kan iemand mij daar een vb. van geven?

erg dank

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Margriet

    Margriet


  • >1k berichten
  • 2145 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 03 september 2011 - 12:21

Twee voorbeelden.

De ontleding van glycogeen door water (hydrolyse) waarbij glucose ontstaat is endotherm.
Het omgekeerde (condensatie) waarbij uit glucose, glycogeen en water ontstaat is exotherm.

Zelfde voor de ontleding (hydrolyse) van eiwitten in aminozuren en de vorming van eiwitten uit aminozuren (condensatie).

#3

katje

    katje


  • >100 berichten
  • 226 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 september 2011 - 09:44

Twee voorbeelden.

De ontleding van glycogeen door water (hydrolyse) waarbij glucose ontstaat is endotherm.
Het omgekeerde (condensatie) waarbij uit glucose, glycogeen en water ontstaat is exotherm.

Zelfde voor de ontleding (hydrolyse) van eiwitten in aminozuren en de vorming van eiwitten uit aminozuren (condensatie).


Dus er wordt glucose gevormd , en tegelijkertijd ontstaat er uit die glucose ,glycogeen en water.
Maar is er een grotere afzetting richting endotherme kant?

#4

Margriet

    Margriet


  • >1k berichten
  • 2145 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 04 september 2011 - 11:25

Dus er wordt (met water) glucose gevormd,

Ja, noem dat de reactie naar rechts.

en tegelijkertijd ontstaat er uit die glucose, glycogeen en water.

Ja, noem dat de reactie naar links. Het is dus een omkeerbare reactie. Het evenwicht wordt verstoord doordat de bloedsuikerspiegel stijgt of daalt.

Maar is er een grotere afzetting richting endotherme kant?

Het verschuift naar links dan wel naar rechts afhankelijk van de behoefte aan glucose.
Bij behoefte aan glucose verschuift het evenwicht naar rechts en worden de ketens korter, bij overschot worden de ketens langer.

Glycogeen is dierlijk zetmeel.
Kijk eens naar glycogeen bij wikipedia en de uitleg over de relatie met de bloedsuikerspiegel.

Veranderd door Margriet, 04 september 2011 - 11:27






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures