Exotherme en endotherme reactie
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 226
Exotherme en endotherme reactie
Exotherme en endotherme reacties zijn in ons lichaam steeds aan elkaar gekoppeld. Kan iemand mij daar een vb. van geven?
erg dank
erg dank
- Pluimdrager
- Berichten: 2.722
Re: Exotherme en endotherme reactie
Twee voorbeelden.
De ontleding van glycogeen door water (hydrolyse) waarbij glucose ontstaat is endotherm.
Het omgekeerde (condensatie) waarbij uit glucose, glycogeen en water ontstaat is exotherm.
Zelfde voor de ontleding (hydrolyse) van eiwitten in aminozuren en de vorming van eiwitten uit aminozuren (condensatie).
De ontleding van glycogeen door water (hydrolyse) waarbij glucose ontstaat is endotherm.
Het omgekeerde (condensatie) waarbij uit glucose, glycogeen en water ontstaat is exotherm.
Zelfde voor de ontleding (hydrolyse) van eiwitten in aminozuren en de vorming van eiwitten uit aminozuren (condensatie).
-
- Berichten: 226
Re: Exotherme en endotherme reactie
Dus er wordt glucose gevormd , en tegelijkertijd ontstaat er uit die glucose ,glycogeen en water.Margriet schreef:Twee voorbeelden.
De ontleding van glycogeen door water (hydrolyse) waarbij glucose ontstaat is endotherm.
Het omgekeerde (condensatie) waarbij uit glucose, glycogeen en water ontstaat is exotherm.
Zelfde voor de ontleding (hydrolyse) van eiwitten in aminozuren en de vorming van eiwitten uit aminozuren (condensatie).
Maar is er een grotere afzetting richting endotherme kant?
- Pluimdrager
- Berichten: 2.722
Re: Exotherme en endotherme reactie
Ja, noem dat de reactie naar rechts.Dus er wordt (met water) glucose gevormd,
Ja, noem dat de reactie naar links. Het is dus een omkeerbare reactie. Het evenwicht wordt verstoord doordat de bloedsuikerspiegel stijgt of daalt.en tegelijkertijd ontstaat er uit die glucose, glycogeen en water.
Het verschuift naar links dan wel naar rechts afhankelijk van de behoefte aan glucose.Maar is er een grotere afzetting richting endotherme kant?
Bij behoefte aan glucose verschuift het evenwicht naar rechts en worden de ketens korter, bij overschot worden de ketens langer.
Glycogeen is dierlijk zetmeel.
Kijk eens naar glycogeen bij wikipedia en de uitleg over de relatie met de bloedsuikerspiegel.