Vragen ovidius pygmalion

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.247

Vragen ovidius pygmalion

Quas quia Pygmalion aevum per crimen agentis viderat, offensus vitiis, quae plurima menti feminae natura dedit, sine coniuge caelebs vivebat thalamique diu consorte carebat. Interea niveum mira feliciter arte sculpsit ebur formamque dedit, qua femina nasci nulla potest, operisque sui concepit amorem.

Mijn vertaling:

Omdat Pygmalion hen, die een leven leidden door zonden, had gezien, terwijl hij zich ergerde aan hun ondeugden, die de natuur in grote getale heeft gegeven aan de vrouwelijke geest, leefde hij als vrijgezel zonder echtgenootte en miste hij lange tijd een deelgenote van de slaapkamer.

Intussen beeldhouwde hij succesvol een sneeuwwit ivoor met zijn wonderlijke kunst en hij gaf het een vorm, waarmee geen enkele vrouw geboren kan worden, en hij werd verliefd op zijn eigen werk.

(Het gezicht is van een echt meisje, waarvan je zou geloven dat het leefde, en, als haar schaamte niet in de weg zou staan, dat het aangeraakt wilde worden: zozeer is de kunst verborgen door haar kunst.

Hij bewondert het beeld van het meisje en Pygmalion brandt van verlangen in zijn borst naar het nagebootste lichaam.

Vaak brengt hij zijn handen naar het werk, terwijl ze onderzoeken of het een lichaam is of een ivoor, en hij geeft niet meer toe dat het een ivoor is.) --> Dit is de rest van de passage.

Vraag 3 die bij deze passage hoort:

3a. arte (onderstreept)

Met welk woord uit het voorafgaande contrasteert dit?

3b. Hoe wordt deze tegenstelling in de volgende verzen uitgewerkt?

3a. 'natura' (tegengesteld)

3b. --> Deze vraag weet ik niet zeker... Wat hij heeft gemaakt met zijn kunst 'wordt' een vrouw die door de natuur is gemaakt... maar dat klinkt een beetje als een vage uitwerking?? Is er niet een beter antwoord??

Reageer