Springen naar inhoud

3 vergelijkingen met 3 onbekenden


  • Log in om te kunnen reageren

#1

xbrowneyez

    xbrowneyez


  • 0 tot 11 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 september 2011 - 21:45

Hooi,
Kan iemand mij helpen om deze vergelijking op te lossen? En graag ook de tussenstappen. Alvast bedankt!

2a-3b+4c=-3
-3a+5b-2c=1
a-b-3c=4

Daarbij moet je erachter komen wat x, y en z is (niet voor elke vergelijking apart, het moet voor alle vergelijkingen hetzelfde zijn).

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Neutra

    Neutra


  • >250 berichten
  • 374 berichten
  • Verbannen

Geplaatst op 17 september 2011 - 23:08

Daarbij moet je erachter komen wat x, y en z is.

Ik denk, dat je a, b en c wil weten.

Bepaal a uit de derde vergelijking.
Vul het resultaat in in de eerste en tweede vergelijking. Vereenvoudig zo ver mogelijk.
Je hebt nu 2 vergelijkingen met de 2 onbekenden b en c.
Probeer die 'eliminatie'truc nogmaals.
Dan krijg je 1 vergelijking met 1 onbekende. Als je die hebt opgelost, kom je er verder wel uit.

Veranderd door Neutra, 17 september 2011 - 23:10


#3

xbrowneyez

    xbrowneyez


  • 0 tot 11 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 september 2011 - 23:19

Ik denk, dat je a, b en c wil weten.

Bepaal a uit de derde vergelijking.
Vul het resultaat in in de eerste en tweede vergelijking. Vereenvoudig zo ver mogelijk.
Je hebt nu 2 vergelijkingen met de 2 onbekenden b en c.
Probeer die 'eliminatie'truc nogmaals.
Dan krijg je 1 vergelijking met 1 onbekende. Als je die hebt opgelost, kom je er verder wel uit.


Ja ik bedoelde dat ;)
maar als ik a bepaal uit 3e vergelijking kom ik er niet uit:

a-b-3c=4
a=b+3c+4

En verder weet ik het niet..

#4

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • Ridder in de Orde der Berichtenplaatsers
  • 40042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 17 september 2011 - 23:24

a=b+3c+4
En verder weet ik het niet..

Vul het resultaat in in de eerste en tweede vergelijking. Vereenvoudig zo ver mogelijk.

de eerste vergelijking wordt dan:

2(b+3c+4)-3b+4c=-3

substitueer nu dus ook in de tweede vergelijking, volg verder het stappenplan van Neutra
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#5

xbrowneyez

    xbrowneyez


  • 0 tot 11 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 september 2011 - 08:02

de eerste vergelijking wordt dan:

2(b+3c+4)-3b+4c=-3

substitueer nu dus ook in de tweede vergelijking, volg verder het stappenplan van Neutra


1e vergelijking:
2(b+3c+4)-3b+4c=-3
2b+6c+8-3b+4c=-3
-b+10c+8=-3
-b+10c+11=0

in de 2e vergelijking:
(b+3c+4)-b-3c=4
3c+4-3c=4
4=4


??

#6

Safe

    Safe


  • >1k
  • 8454 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 18 september 2011 - 08:28

1e vergelijking:
2(b+3c+4)-3b+4c=-3
2b+6c+8-3b+4c=-3
-b+10c+8=-3
-b+10c+11=0

in de 2e vergelijking:
(b+3c+4)-b-3c=4
3c+4-3c=4
4=4


??

Je vult niet in in de tweede verg, maar weer in de derde.

#7

xbrowneyez

    xbrowneyez


  • 0 tot 11 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 september 2011 - 08:39

Je vult niet in in de tweede verg, maar weer in de derde.


Sorry:

-3a+5b-2c=1
-3(b+3c+4)5b-2c=1
-3b-9c-12-2c=1
2b-11c-12=1
2b-11c-13=0

#8

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • Ridder in de Orde der Berichtenplaatsers
  • 40042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 18 september 2011 - 08:43

dan nu de volgende stap uit Neutra's plan:

..//..
Je hebt nu 2 vergelijkingen met de 2 onbekenden b en c.
Probeer die 'eliminatie'truc nogmaals.
Dan krijg je 1 vergelijking met 1 onbekende. Als je die hebt opgelost, kom je er verder wel uit.

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#9

Safe

    Safe


  • >1k
  • 8454 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 18 september 2011 - 08:45

-3a+5b-2c=1
-3(b+3c+4)5b-2c=1

In de tweede regel ga je fout, waar is +5b?

En hoe ga je verder?

#10

xbrowneyez

    xbrowneyez


  • 0 tot 11 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 september 2011 - 08:54

dan nu de volgende stap uit Neutra's plan:


wat is de 'eliminatie'truc ?

In de tweede regel ga je fout, waar is +5b?

En hoe ga je verder?


-3a+5b-2c=1
-3(b+3c+4)+5b-2c=1
-3b-9c-12+5b-2c=1
2b-11c-12=1
2b-11c-13=0

Ik ben nu echt in de war geraakt.. Kan iemand het voor mij helemaal oplossen met tussenstappen erin, zodat ik kan zien wat er gebeurd? Want ik heb het voor middag echt nodig...

#11

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • Ridder in de Orde der Berichtenplaatsers
  • 40042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 18 september 2011 - 08:54

wat is de 'eliminatie'truc ?

om tot de twee vergelijkingen met twee onbekenden te komen heb je de a geŽlimineerd. Hoe deed je dat?

Bepaal a uit de derde vergelijking.
Vul het resultaat in in de eerste en tweede vergelijking. Vereenvoudig zo ver mogelijk.


diezelfde truc nu:

Bepaal b uit de tweede van de vergelijkingen die je overhoudt.
Vul het resultaat in in de eerste. Vereenvoudig zo ver mogelijk.

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#12

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • Ridder in de Orde der Berichtenplaatsers
  • 40042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 18 september 2011 - 09:07

even samenvattend wat je tot nu toe deed:

2a-3b+4c=-3
-3a+5b-2c=1
a-b-3c=4


Bepaal a uit de derde vergelijking.

a-b-3c=4
a=b+3c+4

Vul het resultaat in in de eerste en tweede vergelijking. Vereenvoudig zo ver mogelijk.

1e vergelijking:
2(b+3c+4)-3b+4c=-3
2b+6c+8-3b+4c=-3
-b+10c+8=-3
-b+10c+11=0

2e vergelijking
-3a+5b-2c=1
-3(b+3c+4)+5b-2c=1
-3b-9c-12+5b-2c=1
2b-11c-12=1
2b-11c-13=0

met andere woorden, je hebt a geŽlimineerd, want a komt niet meer voor in de vergelijkingen
Je hebt nu 2 vergelijkingen met de 2 onbekenden b en c over.


-b+10c+11=0
2b-11c-13=0


Probeer die 'eliminatie'truc nogmaals.
met andere woorden
Bepaal b uit de tweede van de vergelijkingen die je overhoudt.
Vul het resultaat in in de eerste. Vereenvoudig zo ver mogelijk.
(handiger is om b uit de eerste vergelijking te bepalen en in de tweede in te vullen, net andersom dus, getalletjes blijven dan wat handiger, maar het mag niks uitmaken voor het eindresultaat)
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#13

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • Ridder in de Orde der Berichtenplaatsers
  • 40042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 18 september 2011 - 09:25

Deze topic past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#14

Safe

    Safe


  • >1k
  • 8454 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 18 september 2011 - 10:01

Is dit een deel van een opgave? Zo ja, wat is de opgave?
Bij welk onderwerp hoort deze opgave?

Welke opleiding volg je? Welke klas zit je?

#15

xbrowneyez

    xbrowneyez


  • 0 tot 11 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 september 2011 - 17:14

even samenvattend wat je tot nu toe deed:

2a-3b+4c=-3
-3a+5b-2c=1
a-b-3c=4


Bepaal a uit de derde vergelijking.

a-b-3c=4
a=b+3c+4

Vul het resultaat in in de eerste en tweede vergelijking. Vereenvoudig zo ver mogelijk.

1e vergelijking:
2(b+3c+4)-3b+4c=-3
2b+6c+8-3b+4c=-3
-b+10c+8=-3
-b+10c+11=0

2e vergelijking
-3a+5b-2c=1
-3(b+3c+4)+5b-2c=1
-3b-9c-12+5b-2c=1
2b-11c-12=1
2b-11c-13=0

met andere woorden, je hebt a geŽlimineerd, want a komt niet meer voor in de vergelijkingen
Je hebt nu 2 vergelijkingen met de 2 onbekenden b en c over.


-b+10c+11=0
2b-11c-13=0


Probeer die 'eliminatie'truc nogmaals.
met andere woorden
Bepaal b uit de tweede van de vergelijkingen die je overhoudt.
Vul het resultaat in in de eerste. Vereenvoudig zo ver mogelijk.
(handiger is om b uit de eerste vergelijking te bepalen en in de tweede in te vullen, net andersom dus, getalletjes blijven dan wat handiger, maar het mag niks uitmaken voor het eindresultaat)


Dan krijg ik:

-b+10c+11
b=10c+11

2(10c+11)-11c-13
20c+22-11c-13
9c+9
9c=-9
c=-1





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers


Gesponsorde vacatures

Vacatures