Springen naar inhoud

Azijnzuurevenwicht


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Yvonne123

    Yvonne123


  • 0 - 25 berichten
  • 25 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 september 2011 - 08:42

Hallo,

Naar aanleiding van een practicum moet ik de volgende vraag beantwoorden:
Bereken uit de pH-waarde in het equivalentiepunt en het verbruik natronloog de Kb-waarde van de geconjugeerde base van het zwakke zuur en aansluitend opnieuw de Kz-waarde. Houd bij deze berekening rekening met het feit dat de waterconstante bij de temperatuur, waarbij de proef is uitgevoerd, af kan wijken van de 'normale' waarde bij 25C.

Dit heb ik:
T = 25C = 298 K dus de Kw-waarde = 14,00
aantal mL NaOH = 25,00 ml
pH equivalentiepunt = 6,89
pOH equivalentiepunt = 14,00 - 6,89 = 7,11
[OH-] = 10-7,11= 7,762.10-8

Kb = [H2O]/([OH-].[H+])

Ik weet dus de concentratie OH-, maar de concentratie van water mag je toch altijd weglaten vallen? Hoe luidt de formule van de Kb dan? En hoe kan ik de H+ concentratie berekenen?

Yvonne

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8935 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 september 2011 - 08:51

Je moet de Kb van de geconjugeerde base van het zuur dat je getitreerd hebt berekenen. Over welke base, en over welk evenwicht hebben we het dan?

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#3

Yvonne123

    Yvonne123


  • 0 - 25 berichten
  • 25 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 september 2011 - 08:54

Kb = [CH3COOH]/([CH3COO-].[H+])
Deze dan?
maar ik snap dan niet hoe je de concentratie CH3COOH en CH3COO kunt berekenen?

#4

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8935 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 september 2011 - 09:23

Dat is niet de Kb. Zoek de definities eens op en leer ze van buiten. Want je haalt een hoop door elkaar (zie ook je eerdere vraag) en daardoor maak je de opgaves een heel stuk moeilijker dan ze zijn.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#5

Yvonne123

    Yvonne123


  • 0 - 25 berichten
  • 25 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 september 2011 - 16:24

Dan moet de Kb dus [CH3COO-]/([CH3COOH].[OH]) zijn, toch?
Dan kan ik de OH--concentratie uitrekenen, dit is gelijk aan de CH3COOH-concentratie. Hoe kom ik dan aan de CH3COO--concentratie?

#6

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8935 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 september 2011 - 17:05

Als je alleen maar probeert om willekeurig wat formules in te vullen kom je er niet.

Ga voor jezelf na wat je doet bij een titratie. Wat heb je in je erlenmeyer zitten aan het begin van je titratie? Wat gebeurt er als je de NaOH-oplossing toevoegt? Welke reactie treedt dan op? Welke deeltjes reageren er weg, en welke deeltjes ontstaan er?

Wat is het equivalentiepunt (EP) ? Of liever gezegd: Wat kenmerkt het EP, wat is daar aan de hand.
Kleine hint bij het laatste: Bij je eerdere vraag berekende je dat je 0.0025 mol OH- had toegevoegd, en dat er dus 0.0025 mol CH3COOH aanwezig was aan het begin van de titratie.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#7

Yvonne123

    Yvonne123


  • 0 - 25 berichten
  • 25 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 september 2011 - 17:06

Volgens mij snap ik het, ik zal eens wat gaan berekenen

#8

Yvonne123

    Yvonne123


  • 0 - 25 berichten
  • 25 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 september 2011 - 08:46

Concentratie CH3COO-:
50 mL 1 M azijnzuur
10 x verdunnen geeft
500 mL 0,1 M azijnzuur
25 mL pipetteren dus heb je
25 mL 0,1 M azijnzuur
6 x verdunnen (tot 150 ml)
150 ml 0,0167 M azijnzuur

pH = 6,89
pOH = 14,00 - 6,89 = 7,11
[OH-] = 10^-7,11 = 7,762 . 10 ^-8 mol/L

CH3COO- + H2O <--> CH3COOH +........OH-
0,0167 M.......x.............7,762.10^-8 M....7,762.10^-8 M


Kb = ([OH-].[CH3COOH])/[CH3COO-] = (7,762.10^-8)2/0,0167 = 3,6 . 10^-13

De Kb waarde uit binas is 5,5.10^-10,
wat doen we fout? Of moeten we de CH3COO- concentratie berekenen met het verbruik natronloog?

#9

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8935 berichten
  • VIP

Geplaatst op 22 september 2011 - 09:47

Deze berekening is goed, maar je moet inderdaad wel uitgaan van wat je met de titratie hebt bepaald. Dát is de reden dat je een titratie doet, om een onbekende molariteit of hoeveelheid te bepalen!

Maar goed, voor het anwoord maakt het verder niet uit. Waar het om draait is dat in het equivalentiepunt precies zoveel OH- is toegevoegd om al het CH3COOH om te zetten in CH3COO-. Je hebt in het equivalentiepunt dus in feite een toestand die je ook kunt bereiken door NaCH3COO op te lossen.

Je kunt de pH van zo'n oplossing berekenen met de vergelijking die je gebruikte.

De berekeningen zijn dus juist. Waardoor wordt dan de foute uitkomst veroorzaakt? Kijk eens goed naar de gegevens die je gebruikt?

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#10

Yvonne123

    Yvonne123


  • 0 - 25 berichten
  • 25 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 september 2011 - 11:02

Ik verwacht eigenlijk dat onze pH te laag is, hierdoor krijgen we een te hoge pOH. Als we een hogere pH zouden hebben, zou de [OH-] groter worden waardoor ook de [CHCOOH] groter. De breuk is dan ook groter dus de Kz is groter.
Klopt mijn beredenering?

#11

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8935 berichten
  • VIP

Geplaatst op 22 september 2011 - 11:06

De pH is inderdaad te laag. Hoe kun je zeker weten dat dat zo is, met andere woorden: Waarom kan de pH die je geeft niet juist zijn?


Andere vraag: Waar komen deze pH's vandaan? Hoe heb je ze bepaald?

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#12

Yvonne123

    Yvonne123


  • 0 - 25 berichten
  • 25 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 september 2011 - 11:11

We hebben de pH in het begin van het omslagtraject gepakt, moeten we dan het gemiddelde van de pH in het begin en de pH op het einde van het omslagtraject pakken? Dan zou die hoger zijn, namelijk 8,3.

#13

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8935 berichten
  • VIP

Geplaatst op 22 september 2011 - 11:17

Dat zou inderdaad beter zijn, al is het zeker niet correct. Aan het begin van het omslagtraject is nog niet alle azijnzuur omgezet, en zit je dus ook nog niet op het equivalentiepunt. Het is echt de ph op het equivalentiepunt die belangrijk is.

Het gemiddelde nemen is overigens ook maar een benadering. Probleem is dat de pH enorm veel eenheden stijgt rond het equivalentiepunt, en dat het bepalen van het begin en het eind van het omslagtraject een arbitrair proces is.

Maar hoe hebben jullie nou die pH's bepaald?

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#14

Yvonne123

    Yvonne123


  • 0 - 25 berichten
  • 25 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 september 2011 - 12:50

We hebben eerst een ruwe titratie gedaan, zodat we wisten waar het equivalentiepunt ongeveer zit (dit was ongeveer na 23,5 ml). Daarna hebben we een nauwkeurige titratie gedaan, door na iedere +/- 2 mL toevoeging van natronloog de pH in de erlenmeyer te bepalen. Rond om het equivalentiepunt (3 ml van te voren en 3 ml na het punt) hebben we om de +/- 0,5 mL de pH bepaald.
Dus welke pH-waarde kunnen we het beste gebruiken?

Veranderd door Yvonne123, 22 september 2011 - 12:53


#15

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8935 berichten
  • VIP

Geplaatst op 22 september 2011 - 14:16

Ik zou zeggen: Zet alle punten eens uit in een grafiek, dan kun je aan de hand daarvan zien waar het omslagtraject nu echt zit.
Het blijft een beetje een houtje-touwtje manier om het equivalentiepunt te bepalen, maar goed.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures