Kleuren van een spinnenweb

Moderator: physicalattraction

Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.538

Kleuren van een spinnenweb

Waar zouden de kleuren van een spinnenweb in zonlicht precies door veroorzaakt worden? Met een vergrootglas schat ik de draaddiameter op 10 µm, dat lijkt me iets te groot om mooie interferentiekleuren te veroorzaken.
spinneweb_2.jpg
spinneweb_2.jpg (165.22 KiB) 1367 keer bekeken
Deze glanskleuren verschijnen alleen als je het web in de richting van de zon ziet, de foto is een tegenlichtopname. Het kan dus geen dauwboog zijn, want die zie je alleen met je rug naar de zon. Bovendien was er geen dauw op deze zonnige droge middag.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.538

Re: Kleuren van een spinnenweb

Verklaring gevonden op een webpagina van Dietrich Zawischa van de Universiteit van Hannover: bekijk een recht stuk draad van het spinnenweb. Dat blijkt bezet te zijn met een groot aantal lijmdruppeltjes, in de orde van 10 per millimeter. Elk lijmdruppeltje verstrooit de inkomende zonnestraal. De optische weglengte van de verstrooide lichtstraal naar je oog is voor iedere lijmdruppel anders. De interferentie van alle verstrooide lichtstralen hangt af van de golflengte, en daardoor ziet je oog regenboogkleuren op de draad van het web.

Reageer