Springen naar inhoud

Vraag over precieze werking additieven


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Luukieluuk

    Luukieluuk


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2011 - 09:19

Hallo lezer,

Ik hoop dat u mij kan helpen met een vraag over Enummers:

Ik ben bezig met een pws over E-nummers, additieven in je voedsel, cosmetica enzovoorts.
Alle functies van E-nummers heb ik op het internet kunnen vinden, zoals kleurstof, antiklontermiddel, zuurteregelaar, stabilisator, verdikkingsmiddel, antioxidant, voedingszuur, conserveermiddel, eumulgator, smaakversterker, rijsmiddel en zoetstof.
Ik zou graag wat meer willen uitleggen over de werking van deze additieven (over het algemeen) op moleculair niveau.
Ik heb gezocht op google scholar naar een artikel over dit soort dingen, maar ik kan dat niet echt vinden.
Zouden jullie een antwoord op mijn vraag kunnen geven?
Met een artikel waar diepgaandere informatie instaat dan op voedingscentrum.nl zou ik ook al heel blij zijn.

Ik weet dus dat een stabilisator ervoor zorgt dat zwaardere deeltjes niet naar de bodem zakken en dat de structuur grotendeels behouden blijft, maar HOE zorgt deze stof er dan voor?
Ik weet het, het is best een uitgebreide vraag om te beantwoorden. Daarom, met een redelijk begrijpelijk artikel voor een 6 vwo leerling zou ik ook al geholpen zijn, dan zoek ik het allemaal zelf uit. Daar ben ik niets te beroerd voor, maar zo'n artikel heb ik nog nergens kunnen vinden.

Alvast bedankt!

Luukieluuk

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8246 berichten
  • VIP

Geplaatst op 06 oktober 2011 - 14:48

Heb je de wiki over surfactanten toevallig al doorgelezen?
"Meep meep meep." Beaker

#3

Luukieluuk

    Luukieluuk


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2011 - 16:46

Hallo Wouter,

Nee die had ik nog niet gelezen!
ik ben er nu mee bezig, dat engels is best lastig.

vreemd genoeg deed wikipedia het niet vanochtend, de server was niet online.
Veel informatie die ik misschien wel kan gebruiken, maar mijn PWS begeleider is alleen niet zo weg van wikipedia bronnen.

bedankt in ieder geval voor je antwoord, meer bronnen zijn altijd welkom!

mvg

#4

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44865 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 06 oktober 2011 - 18:36

ik ben er nu mee bezig, dat engels is best lastig.

Lastig wel, maar tevens een geode oefening: zoveel goede info is er niet altijd van nederlandstalige oosprong. Get used to it. Vanaf VWO ga je vast verder naar een HBO of universiteitsopleiding. Sta er niet van versteld als ĺ van je literatuur in het Engels zal zijn. Tegenwoordig de taal van de wetenschap, en prijs je gelukkig, een paar honderd jaar geleden moest je Latijn beheersen om mee te kunnen......

mijn PWS begeleider is alleen niet zo weg van wikipedia bronnen.

relatief terecht. Niet dat het zo beroerde informatie is, maar wel relatief beperkt.
Om te beginnen, vrijwel elk wiki-lemma heeft voetnoten naar de bronnen waarop het lemma is gebaseerd.
In die links eens grasduinen, sleutelwoorden eruit pikken, daarmee doorgooglen, ook eens naar afbeeldingen (kan soms heel verhelderend werken), en op zeer korte termijn heb je een stapel informatie waaruit je met een markeerstift de voor jou ter zake doende info kunt aanduiden en tot een logisch opgebouwd, leesbaar stukje kunt verwerken.

Trouwens, als je de werkingen van alle additieven uitputtend moet gaan behandelen mag je nog wel een paar pakken papier en printercassettes gaan bestellen.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#5

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8246 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 oktober 2011 - 01:15

Trouwens, als je de werkingen van alle additieven uitputtend moet gaan behandelen mag je nog wel een paar pakken papier en printercassettes gaan bestellen.


Helemaal mee eens. Beter 1 soort additief uit te kiezen en de verschillende stoffen die hieronder vallen te vergelijken. Dat levert al meer dan voldoende materiaal op, misschien zelfs nog steeds te veel.
"Meep meep meep." Beaker

#6

Luukieluuk

    Luukieluuk


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 oktober 2011 - 18:07

Dankjullie wel voor de reacties!

Ik weet dat E-nummers een heel groot onderwerp is.
ik ben nu een algemeen deel aan het maken, en ik hoop dat ik na een tijdje me kan specialiseren in 1 bepaald Enummer,
of in ieder geval iets in die richting.

Dankjullie wel in ieder geval, met dat engelse artikel kan ik wel wat. Maar heb daar wel even tijd voor nodig.

#7

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44865 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 07 oktober 2011 - 18:15

met dat engelse artikel kan ik wel wat.

en zo vind je op alle gebied veel meer.

Maar heb daar wel even tijd voor nodig.

Dat zal alleen anders zijn als je een kant-en-klaar pws copy-paste ;) . IN de tussentijd ben je overigens ook een inhaalslag op het gebied van informatiezoeken aan het maken. Dus ja, dat kost allicht tijd die je daar eerder niet aan besteedde. Ontbreekt op (te) veel middelbare scholen.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures