Springen naar inhoud

Kachelthermostaat


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Girlyy

    Girlyy


  • >250 berichten
  • 346 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2011 - 17:52

Hee,
ik moet voor natuurkunde, verschillende schakelingen kunnen bouwen met het systeembord. Maar ik kom er helemaal niet uit, ik hoop dat er mensen zijn die me kunnen helpen.

1. Het verwarmingssysteem
Een kachel thuis moet aan gaan als het te koud is en uit gaan als het warm genoeg is.

Eisen aan systeem:
- als de temperatuur onder de 15oC komt moet na 6 sec. de kachel aangaan.
- als de temperatuur minder dan 6 sec. onder de 15oC komt, gaat de kachel niet aan.
- als de temperatuur boven de 25 oC komt moet de kachel direct uitgaan.

Hulpmiddelen en hints:
- ipv temperatuursensor gebruik variable spanning.
- 15oC = 2V van de variable spanning
- 25oC = 4 V van de variable spanning
- neem voor de kachel een LED.

Dit lukt mij echt helemaal niet, heb een flink aantal oefenopgave gemaakt, maar kom er nog niet uit. Ik kan alleen het lampje onder de 2V aan laten gaan door de convertor.

Ik heb nog meer opdrachten, maar deze is de eerste en misschien als ik deze snap, snap ik de rest ook.
Ik hoop dat iemand mij kan helpen.
Groetjes.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44824 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 06 oktober 2011 - 18:49

Kunst van dit soort dingen is: zorg dat je stap voor stap aan eis na eis gaat voldoen.

je kunt een schakeling bouwen waarbij een lampje (de kachel) gaat branden als de ingangsspanning onder de 2 V daalt.

Breid nu diezelfde schakeling z uit dat het lampje pas gaat branden 6 s nadat je de ingangsspanning onder de "V liet dalen. Nog niet ingewilkkelder.

Bedenk dan de volgende stap.

Werk je met zo'n virtueel systeembord op de computer? Het zou fijn zijn als je bij doorgaan in dit topic screenshots van je tot dan toe gebouwde systeem kunt uploaden (graag in GIF of PNG opslaan, en bijgesneden niet groter dan nodig om het helder weer te geven)

Alles over afbeeldingen plaatsen op dit forum vind je in het helpitem Berichtopmaak: afbeeldingen
Onder de HELPknop linksboven in de index vind je wel meer mogelijk nuttige opmaaktips.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Girlyy

    Girlyy


  • >250 berichten
  • 346 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 oktober 2011 - 07:11

Wat lastig, gisteren lukte het om het lampje onder de twee aan te krijgen, maar zelf dat lukt nu niet.
Ik heb wel een schakeling die tot 6 telt.
Bijgevoegd, maar ik had de vorige keer gewoon via comperator, die ingesteld op 2V en als ik dan onder de 2V ging dan brandde het lampje nu is het omgedraaid, als ik erboven kom dan brand het lampje.

Bijgevoegde miniaturen

  • systaambord_1.PNG

#4

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44824 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 07 oktober 2011 - 17:11

Bijgevoegd, maar ik had de vorige keer gewoon via comperator, die ingesteld op 2V en als ik dan onder de 2V ging dan brandde het lampje nu is het omgedraaid, als ik erboven kom dan brand het lampje.

Daar zat vast nog meer bij.

Even terug naar af: Dit begint met die comparator: Zakt de spanning onder de 2 V dan geeft de comparator signaal laag (0) . Dat moet je dan met een invertor omdraaien, zo wordt eht signaal weer hoog, en dat kun je naar het lampje sturen: lampje brandt ;)

Bouw die eens.

systematic_1.png

Jammer dat je geen programma gebruikt waarmee je met de poorten in beeld kunt schuiven. Op dit soort vaste borden wordt het al heel gauw een onoverzichtelijk bord spaghetti van verbindingen. De schakeling hierboven is gemaakt met Systematic. Ik weet niet meer precies waar ik dat een of twee jaar geleden downloadde, misschien dat dat hier lukt?

http://nask.shessels...ma/na-soft.html
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#5

Girlyy

    Girlyy


  • >250 berichten
  • 346 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 oktober 2011 - 08:50

Ik was er weer achtergekomen op school, ik heb systemetic ook. Zal die gaan gebruiken dan, eigenlijk heeft onze lerares die ook aangeraden, maar als het compleet is weet ik beter wat er wel niet gebruikt kan worden.
Heb nu var.spanning - comperator - invertor - lampje gedaan,systeembord_1.GIF
dat lukt me nog. Nu probeer ik hem na 6 sec. aan te laten gaan, maar dat is lastig, want ik weet wel hoe ik hem tot 6 moet laten tellen. Zie bijlage, systeembord_2.GIF
maar dit moet ik dan op 'n of andere manier aansluiten op de andere schakeling, en ik zou niet weten hoe.
Verder heb ik wel bedacht voor het uitschakelen dan var.spanning - comperator - geheugencel en dan bij die andere tussen de invertor en het lampje ook die geheugencel moet. Dit heb ik getest en klopt ook, dus eigenlijk moet ik alleen nog regelen dat hij naar 6 sec. uitgaat. Maar ik heb geen flauw idee waar ik de pulsenteller neer moet zetten.
systeembord_3.GIF

#6

Girlyy

    Girlyy


  • >250 berichten
  • 346 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 oktober 2011 - 09:14

systeembord_4.GIF
Dit is hem geworden, klopt hij?
Ik moet hierna nog 2 opdrachten maken, laat ik nog weten als het niet lukt.
Maar voor mijn gevoel klopt hij, iig alles wat ik test doet het.

#7

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44824 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 oktober 2011 - 09:53

n klein foutje, hierboven staat je pulsgenerator op 3Hz, ofwel 6 tellen in 2 s, niet in 6 s.

groter foutje: als je het temperatuursignaal van bijv 1V naar 3V schuift blijft de teller gewoon op de toevallig dan bereikte stand staan. Zak je dan weer onder de 2V dan telt hij verder, waardoor de kachel dus niet meer 6 s wacht met aangaan, maar minder.

Voor mensen zonder vrijwel dagelijkse ervaring met systemborden (zoals de meesten van ons) is het niet altijd eenvoudig om de werking van een schakeling tot in detail te doorgronden. Als je nog eens vraagt of een schakeling van je OK is, upload dan je systematic-bestandje eens? Bespaart een ander een kwartier om je schakeling voor de zekerheid even na te bouwen (wat ook nog bouwfoutjes in kan houden)

Belangrijkste vraag: eerder lukte het je niet eens om berhaupt dat lampje brandend te krijgen. Hoe is het je nu gelukt om een (bijna) goede complete schakeling in elkaar te zetten? Welk proces heb je gevolgd in de opbouw z dat dat tot succes leidde?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#8

Girlyy

    Girlyy


  • >250 berichten
  • 346 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 oktober 2011 - 10:27

Ok, ik heb het aangepast. Heb een OF-poort ingevoegd en op 1Hz. Mijn broer hielp mee en opeens kreeg ik ook even de smaak te pakken, maar het lukt mij niet om het bestandje te uploaden (dit type bestand mag je niet uploaden) van het systeembord. Hoe werkt dat?

#9

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44824 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 oktober 2011 - 10:48

Ok, ik heb het aangepast. Heb een OF-poort ingevoegd en op 1Hz. Mijn broer hielp mee en opeens kreeg ik ook even de smaak te pakken,

Fijn dat je broer helpt, als hij je dan ook maar de systematiek van stap-voor-gelukte-stap opbouwen aanleert, want nogmaals, dat is het eieren eten bij systeemborden.

Ik zie niet hoe je die of-poort inbouwt (welke signalen gaan in, waar breng je het uit-signaal naar toe? screenshotje?)
Probleem is dat je het reset-signaal voor je teller uit een verkeerd punt van je schakeling haalt.

reset.png


Er is een vl logischer plaats te bedenken


maar het lukt mij niet om het bestandje te uploaden (dit type bestand mag je niet uploaden) van het systeembord. Hoe werkt dat?

sorry, dat weigert de software van het forum inderdaad ;) . Heeft iets te maken met beveiliging. Op zich natuurlijk zinvol om te voorkomen dat we virusjes gaan verspreiden. Tja, niks aan te doen, dan maar roeien met de riemen die we hebben.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#10

Girlyy

    Girlyy


  • >250 berichten
  • 346 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 oktober 2011 - 10:57

systeembord_5.GIF
Dit heb ik ervan gemaakt. Weet niet of het dan wel klopt.
systeembord_6.GIF
is het dan, want die OF-poort is eigenlijk nergens goed voor.
??
Alvast erg bedankt.

#11

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44824 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 oktober 2011 - 11:16

is het dan, want die OF-poort is eigenlijk nergens goed voor.

of-poort is inderdaad nergens goed voor.

je haalt het resetsignaal in dat tweede geval al van een betere plaats. Echter, als je nu even test door van 2,5 naar 1,5 V te schuiven en na 5 seconden (dus binnen 6 seconden) weer terug naar 2,5V (dus niet boven de 4V) dan merk je dat je teller nog niet gereset wordt en op 5 blijft staan. De volgende keer dat je temperatuur weer onder de grenswaarde daalt springt binnen de seconde de kachel aan. Er is dus een nog betere plaats (maar je bent al warm, pun not intended)
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#12

Girlyy

    Girlyy


  • >250 berichten
  • 346 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 oktober 2011 - 16:37

Ja, dat klopt, heb het even getest.
Ben opzoek naar een oplossing.

#13

Girlyy

    Girlyy


  • >250 berichten
  • 346 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 oktober 2011 - 17:02

systeembord_7.GIF
Heb weer vernieuwing aangebracht, hoop dat het nu wel goed is.
Heb het wel weer getest en alle voorgaande problemen zijn opgelost, en zie zelf ook niet echt iets meer.

#14

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44824 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 oktober 2011 - 17:06

helemaal in orde.

Je ziet, k testen moet je systematisch aanpakken ;)
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#15

Girlyy

    Girlyy


  • >250 berichten
  • 346 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 oktober 2011 - 17:11

Ja, dat klopt, maar dat soort kleine foutjes zie je sneller over het hoofd, vooral als je nog niet echt lang met dit onderwerp bezig bent.
Heel erg bedankt! Ik moet nu nog 2 opdrachten maken (een stoplicht en nog iets) ben de opdracht alleen vergeten mee te nemen, ga proberen het heel systematisch aan te pakken. En als het niet lukt zal ik nog iets laten horen.
Echt heel erg bedankt!





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures