alcoholen met hun OHgroep
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 15
alcoholen met hun OHgroep
Kan iemand me helpen verklaren waarom alcoholen wel/niet basen zijn, vanwege hun OH groep?
Ik heb een vermoeden van niet, maar weet het niet zeker.
Groetjes
Ik heb een vermoeden van niet, maar weet het niet zeker.
Groetjes
- Berichten: 647
Re: alcoholen met hun OHgroep
bij basen is de OH gebonden aan elektronegatieve atomen (natrium, kalium, etc); die graag dissocieren en een elektron afstaan en dus OH- vormen. Bij de alcoholen is die "goesting" er niet (aangezien je dan een positief geladen koolstof bekomt)
dus:
NaOH -> Na(+) + OH(-) : gemakkelijk
CH³OH -> C(+)H³ + OH(-): moeilijker
JA, alcoholen zijn basen (definitie); maar het zijn zeer zwakke basen
dus:
NaOH -> Na(+) + OH(-) : gemakkelijk
CH³OH -> C(+)H³ + OH(-): moeilijker
JA, alcoholen zijn basen (definitie); maar het zijn zeer zwakke basen
???
-
- Berichten: 704
Re: alcoholen met hun OHgroep
ik denk dat als je OH-groepen als basen gebruikt er geen OH(-), maar water zal afsplitsen. Want er zal een proton binden aan het vrije elektronenpaar van zuurstof, dat dus een OH2(+)-groep genereert. Dit is een goede vertrekkende groep.rodeo.be schreef:bij basen is de OH gebonden aan elektronegatieve atomen (natrium, kalium, etc); die graag dissocieren en een elektron afstaan en dus OH- vormen. Bij de alcoholen is die "goesting" er niet (aangezien je dan een positief geladen koolstof bekomt)
dus:
NaOH -> Na(+) + OH(-) : gemakkelijk
CH³OH -> C(+)H³ + OH(-): moeilijker
JA, alcoholen zijn basen (definitie); maar het zijn zeer zwakke basen
Re: alcoholen met hun OHgroep
Alcoholen zijn geen basen, in de zin dat ze OH- ionen gaan afsplitsen in een waterige omgeving. Ze kunnen met zuren wel esters vormen, in een watervrije omgeving. Maar dat gaat niet via vrije OH- ionen.
Alcoholen hebben eerder de neiging om als zuur te functioneren
in watervrije omgeving. Zo lost natrium op tot natriumaethanolaat en waterstof in "absolute" ( = watervrije) alcohol.
Ietsje zuurder is al phenol. Dat kan wat gemakkelijker een H+ ion loslaten
omdat het achtergebleven electron zich wat gemakkelijker door de aromatische ring kan laten opnemen. Maar, vergeleken met de meer gangbare zwakke zuren is phenol toch nauwelijks een zuur te noemen.
Kijk maar eens in een tabel met pK waarden voor organische zuren.
Dat wordt anders als je het electronaccepterend vermogen van de aromatische ring gaat verhogen door de introductie van nitro-groepen. Met drie van die groepen krijg je picrinezuur en dat is zelfs een tamelijk sterk zuur. H. Zeilmaker
Alcoholen hebben eerder de neiging om als zuur te functioneren
in watervrije omgeving. Zo lost natrium op tot natriumaethanolaat en waterstof in "absolute" ( = watervrije) alcohol.
Ietsje zuurder is al phenol. Dat kan wat gemakkelijker een H+ ion loslaten
omdat het achtergebleven electron zich wat gemakkelijker door de aromatische ring kan laten opnemen. Maar, vergeleken met de meer gangbare zwakke zuren is phenol toch nauwelijks een zuur te noemen.
Kijk maar eens in een tabel met pK waarden voor organische zuren.
Dat wordt anders als je het electronaccepterend vermogen van de aromatische ring gaat verhogen door de introductie van nitro-groepen. Met drie van die groepen krijg je picrinezuur en dat is zelfs een tamelijk sterk zuur. H. Zeilmaker