Springen naar inhoud

Antibiotica resistentie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

TheMrsNachos

    TheMrsNachos


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 oktober 2011 - 17:21

Hallo,

Mijn klasgenoot en ik doen ons profielwerkstuk over antibiotica resistentie. We hebben informatie erover gezocht en weten al wat we gaan doen. We moeten een practicum uitvoeren waarbij we laten zien hoe bacteriŽn resistent kunnen worden tegen een bepaald soort antibioticum. Daarom moeten we bacteriŽn kweken, maar we kunnen natuurlijk geen schadelijke bacteriŽn gebruiken want als die resistent worden, dan is dat natuurlijk niet goed.

Nou is mijn vraag, wat voor bacteriŽn kunnen we gebruiken voor ons practicum? We hebben al een optie om Yakult-bacteriŽn te gebruiken, maar dat is zo standaard. Ook kunnen we andere soorten melkzuurbacteriŽn gebruiken maar we weten dan niet wat voor antibioticum we ertegen moeten gebruiken.

Weten jullie toevallig een niet-schadelijke-bacterie die we voor onze practicum kunnen gebruiken?

Alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Mako

    Mako


  • >1k berichten
  • 1146 berichten
  • VIP

Geplaatst op 13 oktober 2011 - 19:32

BacteriŽn vind je overal terug. Het lijkt me inderdaad maar een slecht, en lastig idee om schadelijke bacteriŽn te gaan kweken.
Als je op zoek bent naar een zeer eenvoudig voorbeeld van bacteriŽn, ga dan gewoon even met een wattenstaafje over je tong. Gegarandeerd dat daar enige bacteriŽn op zitten. Omdat antibiotica op zowat alle bacteriŽn aanslaat zou er dus ook een effect moeten te zien zijn op jouw staal.

Je zou kunnen proberen deze te kweken op een voedingsbodem en dan daaruit een resistente bacterie te krijgen?
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

#3

Kravitz

    Kravitz


  • >1k berichten
  • 4042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 13 oktober 2011 - 20:03

Omdat antibiotica op zowat alle bacteriŽn aanslaat zou er dus ook een effect moeten te zien zijn op jouw staal.

Dit is helemaal niet waar!

De gevoeligheid van een bacteriŽle stam voor een bepaald antibioticum is o.a. afhankelijk van de celwandstructuur. Verder zijn heel wat bacteriŽn van nature uit resistent tegen antibioticum (intrinsiek) anderzijds kan de resistentie verworven zijn via een genmutatie of vreemd DNA.

Belangrijk is ook dat er hťťl wat verschillende soorten antibiotica bestaan, het is dus perfect mogelijk dat een bacterie resistent is tegen de ene soort maar tegelijk gevoelig is voor een andere soort.
Ik weet niet of dit in de handel beschikbaar is maar er bestaan cassettes met verschillende antibiotica-discs, deze discs (kleine schijfjes) zijn gedrengt in een bepaald antibiotica en zijn gemakkelijk aan te brengen op een voedingsboden. Op die manier kan je gemakkelijk zien of je bacteriekweek resistent is tegen antibiotica A of eerder gevoelig tegen B, enz.

Zoals Mako reeds zei maakt het niet veel uit van waar je die bacteriŽn haalt, uit melk/Yakult/speeksel/tong/sloot/...
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

#4

Mako

    Mako


  • >1k berichten
  • 1146 berichten
  • VIP

Geplaatst op 13 oktober 2011 - 21:32

Mijn excuses voor de foute berichtgeving omtrent resistentie.

@Kravtiz: Heb je dan eventueel een expliciet voorstel voor de TS qua bacterie, en de daarbij behorend antibiotica?
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

#5

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8252 berichten
  • VIP

Geplaatst op 13 oktober 2011 - 23:57

E.coli K-12 is een veel gebruikte en zo'n beetje de meest standaard bacterie om mee te werken. Vervolgens zou je ampicilline of kanamycine kunnen gebruiken. Neem hierbij bijvoorbeeld een kweek waarbij je een plasmide met een resistentie hebt ingebracht en kijk wat het resultaat is.

Heb je trouwens enig idee hoe lang het duurt om natuurlijke resistentie in een bacterie te krijgen en hoe reeel acht je het dus dat je experiment zou slagen?
"Meep meep meep." Beaker

#6

de jas

    de jas


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 28 oktober 2011 - 16:50

inderdaad, met zo'n antibioticumresistentie te induceren ben je wel eventjes zoet;
het zal geen moeilijk practicum zijn maar wel erg lang duren.
Als je dat wil doen kan je de concentratie van het antibioticum waartegen je de bacterie resistent wil maken gradueel verhogen door steeds de gegroeide cultuur over te enten naar medium met een hogere concentratie ab.

als je gewoon wil aantonen dat bv. antibioticumresistentie genetisch is bepaald of om te bewijzen dat een bepaald mechanisme van antibioticumresistentie werkt, kan je E. coli cellen transformeren met plasmiden waarop resistentiemerkers aanwezig zijn (die dienen eigenlijk voor kloneringen ed, maar je kan evengoed gewoon E. coli met de lege vector transformeren)

een veel gebruikte stam voor transformeren en high copy number plasmide replicatie is E. coli DH5 alpha
vectoren met resistentiemerkers zijn o.a. pET-vectoren

ik weet wel niet wat je financiele middelen zijn want die dingen zijn wel vrij duur ;)

succes!





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures