Springen naar inhoud

Versterker + inverter


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Choppa

    Choppa


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 15 oktober 2011 - 13:28

Hoi,
Ik ben hier net nieuw, maar ik zal mn best doen geen domme dingen te doen ;)
anyway, ik heb hier twee ccfl lampen liggen, pas een nieuwe inverter voor gekocht, want de oude was kapot. Nou had ik het idee om hem te laten reageren op het geluid van mijn pc (via de 3.5mm jack) en achter me beeldscherm te plakken. Dus ik heb een klein versterkertje gebouwd, 1 transistor, een 220kOhm en 1kOhm weerstand en een .22uF elco. Eerst getest op vier ledjes, en het werkt perfect, allemaal heel leuk. Dus ik sluit hem aan op mijn inverter met de ccfl's er aan, en er gebeurt niks (er brandde gelukkig ook niks door). De spanning na de versterker is maximaal 12V (dat is ook de bronspanning) en dat is ook wat de inverter nodig heeft. Toen het allemaal aan elkaar zat, stond er maar ongeveer 1 tot 2V op de inverter.
Weet iemand hoe dit komt en hoe ik dit kan verhelpen?

Ik kom er trouwens net achter dat dit beter in het elekrotechniek forum geplaatst kan worden :\ zou iemand dit kunnen verplaatsen?

Veranderd door Choppa, 15 oktober 2011 - 13:29


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

317070

    317070


  • >5k berichten
  • 5567 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 15 oktober 2011 - 13:33

Weet iemand hoe dit komt en hoe ik dit kan verhelpen?

Hoe zit het met de impedanties? Wat is de ingangsimpedantie van je inverter, en de uitgangsimpedantie van je zelfgemaakte versterker?

Verplaatst
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet
And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign
-Alanis Morisette-

#3

Choppa

    Choppa


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 15 oktober 2011 - 13:43

Hoe zit het met de impedanties? Wat is de ingangsimpedantie van je inverter, en de uitgangsimpedantie van je zelfgemaakte versterker?


... geen flauw idee, hoe meet ik dat? gewoon een ohmmeter erop aansluiten ??

#4

317070

    317070


  • >5k berichten
  • 5567 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 15 oktober 2011 - 13:51

... geen flauw idee, hoe meet ik dat? gewoon een ohmmeter erop aansluiten ??

Euhm, neen.

Anders, hoeveel stroom en spanning trekt je inverter in je opstelling?
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet
And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign
-Alanis Morisette-

#5

Choppa

    Choppa


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 15 oktober 2011 - 14:00

Euhm, neen.

Anders, hoeveel stroom en spanning trekt je inverter in je opstelling?

6.5V DC .1uA DC (oftewel 0A) en 10mA AC
terwijl er iets van 12V 300mA in moet geloof ik

#6

317070

    317070


  • >5k berichten
  • 5567 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 15 oktober 2011 - 14:22

6.5V DC .1uA DC (oftewel 0A) en 10mA AC
terwijl er iets van 12V 300mA in moet geloof ik

Dus je versterker heeft (veel) te weinig vermogen voor je inverter. Je inverter vraagt 3.6 VA, hoeveel zou je versterker/transistor moeten kunnen leveren?
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet
And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign
-Alanis Morisette-

#7

Choppa

    Choppa


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 15 oktober 2011 - 14:29

Dus je versterker heeft (veel) te weinig vermogen voor je inverter. Je inverter vraagt 3.6 VA, hoeveel zou je versterker/transistor moeten kunnen leveren?


Ik heb het even opgezocht, de transistor (BD135) kan 1.5A 80V leveren, de voeding die ik gebruik 12V 1.5A. De inverter heeft 750mA 12V DC nodig. Dus dat zou dus betekenen dat, als ik een voeding van 12V 5A ofzo aansluit dat hij het dan wel doet?

#8

317070

    317070


  • >5k berichten
  • 5567 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 15 oktober 2011 - 14:38

Ik heb het even opgezocht, de transistor (BD135) kan 1.5A 80V leveren, de voeding die ik gebruik 12V 1.5A. De inverter heeft 750mA 12V DC nodig. Dus dat zou dus betekenen dat, als ik een voeding van 12V 5A ofzo aansluit dat hij het dan wel doet?

Je kunt het eens meten vooraleer je gaat knippen? Zit je voeding aan zijn maximum? Indien niet, zal dat het probleem niet zijn.

Wat ik me ook nog afvraag, kan een inverter om met dergelijke bronnen met frequenties tot 20kHz?
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet
And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign
-Alanis Morisette-

#9

Choppa

    Choppa


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 15 oktober 2011 - 14:58

Je kunt het eens meten vooraleer je gaat knippen? Zit je voeding aan zijn maximum? Indien niet, zal dat het probleem niet zijn.

Wat ik me ook nog afvraag, kan een inverter om met dergelijke bronnen met frequenties tot 20kHz?


Hmm er gaat maar 0.014A doorheen, dus hij zit nog niet aan zn top. Maar hoe zou ik dan de frequentie kunnen verlagen? (dat is dan toch de bedoeling?)


dit is trouwens het schema voor de versterker dat ik gebruik (de onderste, met de npn): http://www.tpub.com/.../book7/0071.GIF

Veranderd door Choppa, 15 oktober 2011 - 15:02


#10

317070

    317070


  • >5k berichten
  • 5567 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 15 oktober 2011 - 15:54

Hmm er gaat maar 0.014A doorheen, dus hij zit nog niet aan zn top. Maar hoe zou ik dan de frequentie kunnen verlagen? (dat is dan toch de bedoeling?)

Heb je ergens een datasheet van je inverter? Dat ding gaat normaal gezien DC-verwachten, geen idee hoe snel hij kan 'schakelen' en/of hoe laag je je frequenties dus gaat moeten wegfilteren...
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet
And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign
-Alanis Morisette-

#11

Choppa

    Choppa


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 15 oktober 2011 - 18:10

Heb je ergens een datasheet van je inverter? Dat ding gaat normaal gezien DC-verwachten, geen idee hoe snel hij kan 'schakelen' en/of hoe laag je je frequenties dus gaat moeten wegfilteren...

Nee, ik heb net even gezocht, maar kon niks vinden. De enige informatie die ik kon vinden is dit:

Deze inverter voor CCF lampen kan twee lampen aansturen met een max lengte van 400mm. De inputvoltage is 12Vdc. Bij aansturing van twee lampen is de stroomtoevoer 750mA. De outputvoltage is max 1800Vrms voor de ontsteking en tussen de 800Vrms en 1200Vrms voor het laten branden van de lamp(en).


Kan het misschien zijn dat de keuze van weerstanden of condensator verkeerd is?

#12

sillyconmarc

    sillyconmarc


  • >250 berichten
  • 318 berichten
  • Lorentziaan

Geplaatst op 16 oktober 2011 - 08:30

http://www.tpub.com/.../book7/0071.GIF


Als ik het goed begrijp heb je dit schema gebruikt met RL = 1k en RB = 220K. Hoe heb je de inverter aangesloten? Tussen GND en de collector van de transistor?
Wil je eindelijk die dure computer aan het werk zetten...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#13

Choppa

    Choppa


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 16 oktober 2011 - 13:20

Als ik het goed begrijp heb je dit schema gebruikt met RL = 1kΩ en RB = 220KΩ. Hoe heb je de inverter aangesloten? Tussen GND en de collector van de transistor?

Ja inderdaad. Precies zo.

#14

sillyconmarc

    sillyconmarc


  • >250 berichten
  • 318 berichten
  • Lorentziaan

Geplaatst op 17 oktober 2011 - 13:50

Heb je ergens een datasheet van je inverter? Dat ding gaat normaal gezien DC-verwachten, geen idee hoe snel hij kan 'schakelen' en/of hoe laag je je frequenties dus gaat moeten wegfilteren...

Ik heb er hier eentje en het is eigenlijk niets meer dan een vrijlopende oscillator die de primaire van een trafootje aanstuurt. De frequentie is ongeveer 115kHz. Secundaire spanning is 1600V bij vrijloop en die zakt naar ongeveer 600V eens de lamp brandt.

Er is wel wat vertraging tussen het aanschakelen van de voedingsspanning, het stabiliseren van de oscillator en het branden van de lamp. Benieuwd hoe dat zal werken in de gewenste toepassing.

Ja inderdaad. Precies zo.

Dat zal perfect werken met een paar LED'jes. Als de transistor niet geleidt krijgen de LED'jes stroom via RL. Als je een bv 3V spanning over de LED'jes hebt dan krijg je nog 9mA. Als de transistor geleidt wordt de stroom langs de transistor afgevoerd.

De situatie is anders met je inverter. Veronderstel dat de transistor NIET geleidt, dan is de inverter aan de voeding gekoppeld via een weerstand van 1k. Zelfs als de inwendige weerstand van de inverter 0 moest zijn, dan nog vloeit er maximaal slechts 12mA.

Wat volgens mij meer kans op slagen heeft: vervang RL door de inverter. Dus inverter tussen +12V en de collector van de transistor. Het zou waarschijnlijk ook beter zijn de transistor te vervangen door een MOSFET gebruikt als schakelend element; dus een soort PWM maken uit het geluidssignaal.
Wil je eindelijk die dure computer aan het werk zetten...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#15

Choppa

    Choppa


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 oktober 2011 - 17:48

Ik heb er hier eentje en het is eigenlijk niets meer dan een vrijlopende oscillator die de primaire van een trafootje aanstuurt. De frequentie is ongeveer 115kHz. Secundaire spanning is 1600V bij vrijloop en die zakt naar ongeveer 600V eens de lamp brandt.

Er is wel wat vertraging tussen het aanschakelen van de voedingsspanning, het stabiliseren van de oscillator en het branden van de lamp. Benieuwd hoe dat zal werken in de gewenste toepassing.

Dat zal perfect werken met een paar LED'jes. Als de transistor niet geleidt krijgen de LED'jes stroom via RL. Als je een bv 3V spanning over de LED'jes hebt dan krijg je nog 9mA. Als de transistor geleidt wordt de stroom langs de transistor afgevoerd.

De situatie is anders met je inverter. Veronderstel dat de transistor NIET geleidt, dan is de inverter aan de voeding gekoppeld via een weerstand van 1k. Zelfs als de inwendige weerstand van de inverter 0 moest zijn, dan nog vloeit er maximaal slechts 12mA.

Wat volgens mij meer kans op slagen heeft: vervang RL door de inverter. Dus inverter tussen +12V en de collector van de transistor. Het zou waarschijnlijk ook beter zijn de transistor te vervangen door een MOSFET gebruikt als schakelend element; dus een soort PWM maken uit het geluidssignaal.


Ok dankjewel voor deze info, ik zal het later in de avond proberen aangezien ik straks weg moet; ik hoop dat het werkt ;)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures