Primaten hebben een fijner gehoor dan katten of knaagdieren

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Primaten hebben een fijner gehoor dan katten of knaagdieren

Makaakapen hebben een betere frequentieselectiviteit dan katten, chinchilla’s of cavia’s. Dat betekent dat hun gehoor en hersenen geluidsgolven, die bestaan uit verschillende frequenties, toch zeer scherp kan opsplitsen. Dit resultaat bij primaten ondersteunt ook onderzoek naar het gehoor bij mensen.


Als je een orkest hoort spelen, kan je toch verschillende instrumenten herkennen en ze lokaliseren; dit ondanks het feit dat alle geluiden samensmelten in één geluidsgolf aan ieder oor. Een belangrijke stap hierbij is het opdelen van geluiden in frequentiebanden (hoog, laag of midden). Deze stap begint in het slakkenhuis - een onderdeel van het binnenoor - en noemt men frequentieselectiviteit. Frequentieselectiviteit werd eerder vooral onderzocht in de gehoorzenuw van katten, chinchilla’s en cavia’s. Uit nieuw onderzoek met makaken blijkt dat hun slakkenhuis de frequenties van complexe geluiden veel fijner kan ontleden en scherper kan filteren dan in deze andere zoogdieren. Die betere frequentieselectiviteit kan een algemeen kenmerk zijn van primaten, dus ook van mensen.


Wetenschappers hadden al enkele jaren het vermoeden dat frequentieselectiviteit fijner is bij mensen dan bij dieren. Maar bij de mens is de gehoorzenuw niet rechtstreeks te bestuderen en is men toegewezen op observaties van het gedrag bij luisterproeven en op akoestische metingen van cochleaire emissies – dat zijn de geluiden die een gezond slakkenhuis zelf aanmaakt. Omdat deze metingen onrechtstreeks zijn, waren vele wetenschappers niet overtuigd van een fijnere selectiviteit bij de mens. Uit het nieuwe onderzoek blijkt nu niet enkel dat de frequentieselectiviteit erg fijn is bij makaken, maar ook dat bij deze dieren de akoestische metingen goed overeenkomen met directe metingen in de gehoorzenuw. Dit ondersteunt de resultaten van akoestische metingen bij mensen en daarmee de hypothese dat bij de mens de frequentieselectiviteit beter is dan bij niet-primaten.


Dit onderzoek is van belang voor de ontwikkeling van cochleaire implantaten: bij volledig doven wordt een kunstoor ingeplant dat de gehoorzenuw elektrisch stimuleert. Om dat apparaat optimaal aan te sturen, is het nodig de werking van frequentieselectiviteit bij de mens goed te begrijpen.


Bron:

Katholieke Universiteit Leuven


Wetenschappelijke publicatie (abstract)

Philip Joris, et al.: Frequency selectivity in Old-World monkeys corroborates sharp cochlear tuning in humans


Wetenschappelijke publicatie (paper)

Philip Joris, et al.: Frequency selectivity in Old-World monkeys corroborates sharp cochlear tuning in humans
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer