Eureka-moment komt steeds later

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 10.179

Eureka-moment komt steeds later

Eureka-momentje komt steeds later


De leeftijd waarop wetenschappers ‘Eureka!’ roepen, is sterk gestegen. Gemiddeld klinkt die kreet nu pas in het 48e levensjaar.


“Een persoon die voor zijn dertigste nog geen grote bijdrage heeft geleverd aan de wetenschap zal dat ook nooit doen.” Keiharde woorden van Einstein. Maar in de tijd van Einstein klopte het wel, zo blijkt uit onderzoek.


Jong


Wetenschappers vergeleken 525 Nobelprijswinnaars die tussen 1901 en 2008 de prijs in ontvangst namen. Ze richtten zich op de Nobelprijzen in de fysica, chemie en geneeskunde. En daaruit blijkt dat het tot 1905 heel gewoon was dat iemand al voor zijn dertigste baanbrekend onderzoek deed. Maar liefst twintig procent van de Nobelprijswinnaars deed het winnende onderzoek voor het dertigste levensjaar. 66 procent deed het voor het veertigste levensjaar, zo schrijven de onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.


Lees verder: http://www.scientias.nl/eureka-momentje-ko...eds-later/49692


Bron: Proceedings of the National Academy of Sciences


Abstract: http://www.pnas.org/content/early/2011/11/03/1102895108
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: Eureka-moment komt steeds later

Grappig. Het zou ook kunnen doordat jonge onderzoekers wel erg lang aan het handje worden gehouden.

Je bent toch wel diep in je 20 voordat je eindelijk je doctoraal hebt, dan mag je als PostDoc betaald koffie zetten voor de projectleider en je bent al bijna 40 voordat je eindelijk eens een onderzoeksgroep van je zelf mag leiden.


Kortom, de grote professoren zitten op het geld, en daarmee op het onderzoek. Men kan als dertiger gewoon geen onderzoek meer leiden heden ten dagen.

Gebruikersavatar
Berichten: 5.609

Re: Eureka-moment komt steeds later

Kortom, de grote professoren zitten op het geld, en daarmee op het onderzoek. Men kan als dertiger gewoon geen onderzoek meer leiden heden ten dagen.
Dat is volgens mij niet zozeer veranderd, wel dat men tegenwoordig nauwelijks nog kan onderzoek voeren buiten onderzoeksgroepen. Het is te duur geworden om van de vakliteratuur op de hoogte te blijven, en te moeilijk om je nog ver genoeg te specialiseren.
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet

And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign

-Alanis Morisette-

Reageer