Wetenschap is een schijnactiviteit

Moderator: Rhiannon

Reageer
Berichten: 536

Wetenschap is een schijnactiviteit

Iemand het 'Manifest of the Unabomber' gelezen? Er wordt gezegd dat een wetenschap een surrogaat-activiteit is, wat vinden jullie hiervan?

Vertaald:
De beweegredenen van wetenschappers

87. Wetenschap en technologie zijn voor ons de belangrijkste voorbeelden van surrogaat-activiteiten. Sommige wetenschappers beweren dat ze gedreven worden door ‘nieuwsgierigheid’, maar dat is absurd. De meeste wetenschappers werken aan zeer specialistische problemen, die alle normale nieuwsgierigheid te boven gaan. Is een astronoom, wiskundige of entomoloog bijvoorbeeld nieuwsgierig naar de eigenschappen van isopropyltrimethylmethaan? Natuurlijk niet. Alleen een scheikundige is in zoiets geïnteresseerd, en dan alleen nog omdat scheikunde zijn surrogaat-activiteit is. Is de scheikundige benieuwd naar de juiste classificatie van een nieuwe keversoort? Neen. Die vraag boeit alleen de entomoloog, en die is er alleen in geïnteresseerd omdat entomologie zijn surrogaat-activiteit is. Als de scheikundige en de entomoloog echt moeite moesten doen om in hun eerste levensbehoeften te voorzien, en als ze voor die inspanning hun vermogens op interessante wijze moesten aanwenden voor niet-wetenschappelijke bezigheden, dan zou isopropyltrimethylmethaan of de classificatie van kevers hun worst zijn. Stel dat de scheikundige door gebrek aan middelen voor postdoctoraal onderwijs verzekeringsagent was geworden in plaats van scheikundige. Dan was hij erg geïnteresseerd geweest in verzekeringskwesties, en had isopropyltrimethylmethaan hem niets kunnen schelen. In ieder geval is het niet normaal om uit pure nieuwsgierigheid zoveel tijd en energie in je werk te stoppen als wetenschappers doen. Het is gewoon niet staande te houden dat ‘nieuwsgierigheid’ de drijfveer van de wetenschapper is .

88. Het vermeende ‘nut voor de mensheid’ doet het als verklaring al niet veel beter. Soms houdt wetenschappelijk werk geen enkel verband met het menselijk welbevinden — dat geldt bijvoorbeeld voor veel archeologisch werk, of voor vergelijkende taalwetenschap. Bij andere wetenschapsgebieden is er duidelijk sprake van potentiële gevaren. Toch zijn de hierbij betrokken wetenschappers net zo enthousiast over hun werk als hun collega’s die vaccins ontwikkelen of luchtvervuiling bestuderen. Neem het geval van dr. Edward Teller, die duidelijk emotioneel betrokken was bij het propageren van kerncentrales. Kwam deze betrokkenheid voort uit een verlangen om de mensheid van dienst te zijn? Zo ja, waarom werd dr. Teller dan niet emotioneel over andere ‘humanitaire’ zaken? Als hij zo sociaal voelend was, waarom werkte hij dan mee aan het ontwikkelen van de waterstofbom? Net als bij zoveel andere wetenschappelijke verworvenheden is het maar de vraag of kerncentrales van nut zijn voor de mensheid. Weegt de goedkope elektriciteit op tegen de groeiende afvalberg en de kans op ongelukken? Dr. Teller had slechts oog voor één kant van de zaak. Zijn emotionele betrokkenheid bij kernenergie kwam duidelijk niet voort uit een verlangen om ‘de mensheid van dienst te zijn’, maar uit de persoonlijke voldoening die hij putte uit zijn werk en uit de praktische toepassingen ervan.

89. Hetzelfde geldt voor wetenschappers in het algemeen. Een enkele uitzondering daargelaten laten zij zich niet leiden door nieuwsgierigheid of door het verlangen om de mensheid van dienst te zijn, maar door de behoefte om het machtsproces door te maken: om een doel te hebben (een wetenschappelijk probleem oplossen), een inspanning te leveren (onderzoek) en het doel te bereiken (oplossing van het probleem). Wetenschap is een surrogaat-activiteit omdat wetenschappers hun werk hoofdzakelijk doen vanwege de voldoening die het hun geeft.

90. Natuurlijk is het niet zó eenvoudig. Ook andere drijfveren spelen bij veel wetenschappers een rol. Geld en status, bijvoorbeeld. Sommige wetenschappers horen misschien tot het type mens met een onverzadigbare hang naar status (zie paragraaf 79) en ontlenen daar een groot deel van hun motivatie aan. Ongetwijfeld zijn de meeste wetenschappers, net als het merendeel van de bevolking, tot op zekere hoogte vatbaar voor reclame- en marketing-technieken, en hebben zij geld nodig om hun verlangen naar goederen en diensten te vervullen. Wetenschap is dan ook geen PURE surrogaat-activiteit, maar wel grotendeels een surrogaat-activiteit.

91. Verder is het zo dat wetenschap en technologie een sterke massabeweging vormen, en dat veel wetenschappers hun behoefte aan macht bevredigen door zich met deze massabeweging te identificeren (zie paragraaf 83).

92. En zo vervolgt de wetenschap verblind zijn weg, zonder oog te hebben voor het werkelijke welzijn van de mensheid of voor enige andere maatstaf, enkel en alleen ter bevrediging van de psychische behoeften van de wetenschappers en van de overheidsfunctionarissen en ondernemers die de middelen fourneren voor hun onderzoek.
Nou vind ik het manifest verschrikkelijk interessant en ben ik het er in grote lijnen mee eens, al moet ik over dit gedeelte nog even nadenken.[/quote]

Gebruikersavatar
Berichten: 824

Re: Wetenschap is een schijnactiviteit

Zou best kunnen kloppen. Onze hersenen 'willen' iets hebben om mee bezig gehouden te worden, vanwege training of wat dan ook, en zo lang de uitdaging niet meer het overleven op zich is zoeken ze iets anders. Wat dit wordt zal voor een deel door toeval worden bepaald. Maar het gaat erom dat je met iets bezig bent waarin een bepaalde uitdaging ligt. Of dit nu zoveel mogelijk huizen of verzekeringen verkopen is, of een nieuw middel tegen een vreselijke ziekte ontdekken, dat maakt op zich niet zoveel uit. Al kun je met het laatste ook nog eens je geweten sussen, wat altijd een prettige bijkomstigheid is.
Ik wou dat ik een elektron was, dan kon ik altijd paren

Gebruikersavatar
Berichten: 3.151

Re: Wetenschap is een schijnactiviteit

Hmm, interessante filsofie, en daarom gaat het ook naar dat forum. ;)

edit: toch maar naar Algemene Discussie, ik weet ook niet preies wat filosofie is eigenlijk :shock:
Appareo decet nihil munditia?

Berichten: 19

Re: Wetenschap is een schijnactiviteit

Ik ben het er niet helemaal mee eens. Oké, er zijn wetenschappers die het puur doen voor de portomonnee en de erkening. Maar het meerendeel van de wetenschappers is wetenschapper geworden OMDAT ze nieuwsschierig zijn.

Waarom denk jij dat iemand een natuurkunde studie gaat doen? Omdat hij dat "leuk" vindt. Hij is er in geïnteresseerd. Het boeit hem.

Al op de middelbare school in de derde of vierde klas werd hij geboeit door natuurkunde of scheikunde of biologie. Al zal een vierde klasser dit niet toegeven. Maar zeg nou zelf, voor diegene die nu nog iets met Natuurkunde doen, was je niet nieuwsgierig wat de natuurkunde allemaal in petto had voor je toen je in de 3e of 4e klas zat?

Neem het voorbeeld van Dr. Teller. Zijn inzet voor kernenergie was om de mensheid te helpen.... Maar ook omdat hij nieuwsgierig was of het werkte naar behoren. Hij wilde graag zien wat het effect was.

Maar als je nou denkt dat hij er hetzelfde over dacht toen hij meehielp aan the A-bom? Ik denk het niet. Hij dacht eerder aan het feit dat hij door middel van dit verschrikkelijke medium een oorlog kon stoppen. Natuurlijk is het erg dat er zoveel doden zijn gevallen door dit experiment. En natuurlijk zal Teller kippenvel op zijn rug hebben gehad toen de eerste plof zei, maar of hij er echt blij mee was dat het wapen daadwerkelijk werd gebruikt? Dat is een andere vraag.

Lang verhaal kort: Je kunt niet zeggen dat een scheikundige geen bal geeft om kevers omdat ie een scheikundige is. Het is andersom, een Scheikundige is een scheikundige omdat hij geen bal geeft om kevers. En juist geïnteresseerd raakte in de scheikunde.

Hetzelfde geld voor een belastingsadviseur alleen komt de specialisatie wat later. Hij vond scheikunde Naturkunde en bio geen bal aan of kon het niet. Hij wilde geld verdienen en was geïnteresseerd in de economie en is dus wat gaan studeren met economie. Ofwel hij is Belastingsadviseur geworden omdat hij geen interesse had in kevers en moleculen.

Een geval van als p dan q en niet andersom.
Knowledge is power, guard it well.

Berichten: 672

Re: Wetenschap is een schijnactiviteit

Ik volg in grote lijnen siege-dragon,de trigger is nieuwsgierigheid en vele mensen beoefenen een vorm van wetenschap die geen materieel voordeel oplevert.

De wetenschappers moeten hun onderzoeken wel gefinancierd zien en ontkomen niet aan de economische realiteit.

Dit is enkel het kader van vandaag,de wetenschap heeft andere tijden overleeft,meer religieus getinte bvb.

Ik weet zeker dat bij veel wetenschappers ,goed doen en ontdekken drijfveren zijn,het zijn enkel niet de enige.
huh?

Berichten: 664

Re: Wetenschap is een schijnactiviteit

We gaan liever naar Mars dan dat we de mensen in Afrika helpen, maar dit natuurlijk de schuld van mens zelf, om de hele wetenschap om deze rede een 'surrogaat-activiteit' te noemen is onzin, en om deze schuld volledig in de schoenen van de wetenschappers te schuiven is nog grotere onzin. Natuurlijk doen wetenschappers vaak onderzoek terwijl daarbij niet direct een concreet doel aanwezig is, maar dit betekent niet dat er op een later tijdstip geen toepassing gevonden wordt. De computer is, volgens mij, ook ontstaan uit een hoop wetenschappelijk doelloos geprul/gepuzzel.

Hij had wel wat beters kunnen doen dan de boel opblazen om zijn doel (de mens te verbeteren?) te bereiken, in die zin was zijn actie een 'surrogaat-actie'.

Ach, het leven is een 'surrogaat-activiteit'.

?

Reageer