Springen naar inhoud

Nulleider van aggregaat op nulleider van lichtnet


  • Log in om te kunnen reageren

#1

arnoloos

    arnoloos


  • >25 berichten
  • 46 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 12 november 2011 - 23:39

Hallo, ik heb bij iemand de volgende onveilige situatie gezien,

hij had in de schuur een aggregaat staan die hij (als er een stroomstoring zou wezen) met een snoer met 2 male stekkers in het stopcontact zou aansluiten op het net. hij vertelde dat hij de zekeringen uit de groepenkast zou halen voordat hij de aggregaat zou starten en dus spanning zou hebben op die ene groep.

theoretisch zou dit moeten werken maar hij had geen hoofdschakelaar in de meterkast waardoor je de nul van de aggregaat met de nul van het lichtnet verbind.

onveilig is het zeker maar ik vraag me af of die doorverbonden nul problemen zou kunnen geven.

iemand een antwoord?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 12 november 2011 - 23:50

De nul hoeft helemaal niet aan elkaar te zitten. Als hij schroefpatronen heeft, dan heeft hij ook groepschakelaars, en daarmee schakel je ook de nul uit.
Heeft hij automatische zekeringen, dan kun je daarmee ook de nul uitschakelen.

Kwalijker is dat hij een snoer met 2 male stekkers gebruikt. Zulke snoeren zijn platweg verboden.

Als hij het volgens de regels wil doen, dan moet hij het aggregaat vast aansluiten, en een omschakelaar plaatsen die de betreffende groep óf aan het net, óf aan het aggregaat verbindt, zodat het aggregaat nooit aan het net kan komen. Die schakelaar moet dan zowel fase als nul omschakelen.

#3

arnoloos

    arnoloos


  • >25 berichten
  • 46 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 november 2011 - 00:05

die schakelaars die boven de schroefpatronen (smeltzekeringen) zitten, schakelen toch alleen de fase en niet de nul.
athans zo zit dat in mijn groepenkast geloof ik wel

#4

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 13 november 2011 - 23:22

athans zo zit dat in mijn groepenkast geloof ik wel

Geloven is in de techniek niet voldoende, je moet het zeker weten. En ik weet zeker dat die schakelaars ook de nul schakelen, want dat moet van de NEN1010.
Dus schroef je groepenkast maar eens open om te zien hoe het echt zit.

#5

arnoloos

    arnoloos


  • >25 berichten
  • 46 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 14 november 2011 - 20:48

okee, dan had ik een verkeerde gedachte. maar gewoon even voor de weet: wat zou er gebeuren als die nul van de aggregaat nu wel verbonden stond met de nul van het net? zou dat problemen opleveren of niet?

ik heb namenlijk ook wel eens gehoord dat de nul van de aggregaat verbonden staat met de randaarde.
en een aggregaat moet je eigenlijk aarden.

ik weet niet hoe dat op het lichtnet is maar is daar de nul ook aarde?

een hoop vragen voor iets wat eigenlijk nergens op slaat en onveilig is dat weet ik maar het is gewoon even voor de weet.
ik hoop dat iemand antwoorden heeft

#6

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 14 november 2011 - 23:51

In het lichtnet is de nul vrijwel altijd met aarde verbonden. Bij de distributietrafo dan, en in sommige netten ook nog een keer in de huisaansluitkast. Maar eenmaal voorbij de meter mogen aarde en nul niet meer aan elkaar zitten.

Hoe dat in een aggregaat zit weet ik niet zeker.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures