Springen naar inhoud

T-splitsing systeembord


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Pyromaniacc

    Pyromaniacc


  • 0 - 25 berichten
  • 16 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 november 2011 - 19:06

Ik ben dus een T-splitsing aan het ontwerpen met Systemat. Het enige probleem is dat ik helemaal niet weet waar ik moet beginnen. Het is geen ingewikkelde automatisering. 4 lampen, 2 voor de langsrijdende auto's en 2 voor de voetgangers en fietsers. De lampen van de voetgangers moeten aan door een bewegingssensor en die van de auto's moeten de rest van de tijd aan staan. Ik wil dat de voetganger lampen 6 seconden aanblijven en 2 seconden na het waarnemen aan gaan. Ik weet wel ongeveer wat ik nodig heb enzo, maar niet waar ik moet beginnen.

Bij voorbaat dank.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44866 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 13 november 2011 - 19:11

Je eisenpakket (waar de schakeling aan moet voldoen) is me niet helemaal duidelijk. Een tekening van de wegsituatie met plaats en kleur (rood en groen?) van de lampen lijkt me nodig voor iemand om je te helpen.

Verder geldt altijd, begin eenvoudig (bijvoorbeeld alleen de auto's) en breid dan stap voor stap uit met verdere eisen, bij elke stap uitvoerig testend.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Pyromaniacc

    Pyromaniacc


  • 0 - 25 berichten
  • 16 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 november 2011 - 19:54

Ik heb even een tekening gemaakt. Ik heb het idee van T-splitsing achterwege gelaten. Ik heb dus een autoweg met aan de zijkant een fietspad en voetpad. De voetgangers en de fietsers moeten kunnen oversteken. Daar moeten ze eerst op de knop drukken voor de stoplicht. Na 2 seconden gaat die op groen, en na 6 seconden op rood. En daarna gaat de autostoplicht weer aan. Geplaatste afbeelding
http://imageshack.us.../splitsing.gif/

splitsing.gif

Veranderd door Jan van de Velde, 13 november 2011 - 19:58
afbeelding rechtstreeks zichtbaar ingevoegd


#4

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44866 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 13 november 2011 - 20:02

ah, dat is geen T splitsing met alle soorten verkeer van alle kanten, dat is een oversteekplaats. En die fietsers verwarren de zaak onnodig, de situatie maakt geen onderscheid tussen fietsers en voetgangers.

begin dan eens simpel en breid stap voor stap uit:

  • het rode voetgangerslicht brandt.
  • gebruik een drukknop als "bewegingssensor", indrukken van de knop doet het rode licht uitgaan en doet een groen licht branden,
  • indrukken van een andere knop doet het groene licht weer uitgaan en het rode licht weer branden
dan ga je uitbouwen:
indrukken van de knop doet twee tellen later het rode licht uitgaan en een groen licht branden.
etc.......
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#5

Pyromaniacc

    Pyromaniacc


  • 0 - 25 berichten
  • 16 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 november 2011 - 20:49

ah, dat is geen T splitsing met alle soorten verkeer van alle kanten, dat is een oversteekplaats. En die fietsers verwarren de zaak onnodig, de situatie maakt geen onderscheid tussen fietsers en voetgangers.

begin dan eens simpel en breid stap voor stap uit:

  • het rode voetgangerslicht brandt.
  • gebruik een drukknop als "bewegingssensor", indrukken van de knop doet het rode licht uitgaan en doet een groen licht branden,
  • indrukken van een andere knop doet het groene licht weer uitgaan en het rode licht weer branden
dan ga je uitbouwen:
indrukken van de knop doet twee tellen later het rode licht uitgaan en een groen licht branden.
etc.......

Maar daar gaat het voor mij al mis. :S
Ik heb dus een Lichtsensor (in werkelijkheid bewegingssensor) aangesloten op een pulsteller. Waar ook een pulsgenerator op aangesloten is.
Ik begin dus zoals u zegt met de voetgangerslampen brandend. Laten we zeggen dat ze net aan gaan, ik wil dus dat ze na 6 seconden weer uit zijn. De lamp gaat daadwerkelijk aan na 2 seconden. Dus ik verbind 2 met de lamp. Nou wil ik dus dat hij aanblijft tot na 8 seconden. Hoe?

Dit is dus een uitleg van hoe ik het wil:
1. De stoplichten van de autoís staan continu op groen.
2. Zodra de bewegingssensor iets waarneemt springen auto stoplichten op rood.
3. 2 seconden later gaan de lampen van de voet/fietsgangers op groen.
4. Die branden 6 seconden door. Dan springen ze op rood.
5. 2 seconden daarna springen de auto stoplichten weer op groen.

#6

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44866 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 13 november 2011 - 20:50

De lamp gaat daadwerkelijk aan na 2 seconden. Dus ik verbind 2 met de lamp. Nou wil ik dus dat hij aanblijft tot na 8 seconden. Hoe?

dan laat je hem toch door het signaal 8 van dezelfde pulsenteller weer uitzetten?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#7

Pyromaniacc

    Pyromaniacc


  • 0 - 25 berichten
  • 16 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 november 2011 - 21:18

dan laat je hem toch door het signaal 8 van dezelfde pulsenteller weer uitzetten?


Ja dank u wel. Toch klopt dit gedeelte nog niet helemaal. Want ik wil dat hij na 1x tellen gelijk stopt. Dus, de teller word gereset. Hoe doe ik dat dan.

Edit: Dat heb ik nu dus alweer opgelost door 8 te verbinden met de reset.

Veranderd door Pyromaniacc, 13 november 2011 - 21:27


#8

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44866 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 13 november 2011 - 22:03

Edit: Dat heb ik nu dus alweer opgelost door 8 te verbinden met de reset.

En zo ga je stap voor eenvoudige stap verder tot het werkt zoals het hoort. Vooral geen twee dingen tegelijk willen oplossen.

Soms kom je onderweg tot het inzicht dat je eerder beter een andere stap had kunnen maken. Herbeginnen is dan altijd vlotter dan doormodderen.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#9

Pyromaniacc

    Pyromaniacc


  • 0 - 25 berichten
  • 16 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 november 2011 - 22:20

Ik heb nu de groene lampen helemaal in orde. (plaatje)
Nou moet ik er nog voor zorgen dat op t moment dat de groene lampen aan stan, de stoplichten op rood en andersom.
Dit heb ik nu:

http://imageshack.us...21/lampeni.png/

oversteek.png

Met minder moeite dan uploaden naar imageshack kun je je afbeeldingen hier op het forum zelf uploaden, zů dat ze direct voor iedereen zichtbaar zijn (ťn blijven zolang dit forum bestaat).
Zie hier hoe je afbeeldingen plaatst in je berichten

Doe je dat aub bij een volgend geval?
moderator

Veranderd door Jan van de Velde, 13 november 2011 - 22:49
afbeelding rechtstreeks zichtbaar ingevoegd


#10

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44866 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 13 november 2011 - 22:33

Dit heb ik nu:

Vanwaar die twee of-poorten met elk slechts ťťn signaal erheen? Er valt, minstens tot heden, toch nog niks te "of"fen?
Die poorten plaats je pas als die nodig zijn Šls zo'n lamp ook nog zou moeten gaan branden op een ander signaal. Daarvoor is in ieder geval nu nog geen reden, en misschien komt die reden er nooit. Hiermee maak je je schakeling nodeloos ingewikkeld en bouw je potentiŽle fouten in.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#11

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44866 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 13 november 2011 - 23:06

Simpler is always better.

Ik heb nu de groene lampen helemaal in orde. (plaatje)

kun je dat rechtsboven niet met een geheugencelletje minder? Die twee groene voetgangerslampen gaan toch altijd gelijktijdig aan en uit?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#12

Pyromaniacc

    Pyromaniacc


  • 0 - 25 berichten
  • 16 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 14 november 2011 - 17:12

Simpler is always better.
kun je dat rechtsboven niet met een geheugencelletje minder? Die twee groene voetgangerslampen gaan toch altijd gelijktijdig aan en uit?

Erg bedankt voor uw hulp. Ik denk dat de lampen nu wel oke zijn. Ik heb ook nog zoemers toegevoegd. Dit is in het echt ook zo.. ;)
Nou ga ik de autostoplichten toevoegen.

Bijgevoegde miniaturen

  • Splising_lampen_1.png

#13

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44866 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 14 november 2011 - 17:16

Nou ga ik de autostoplichten toevoegen.

Ik ben benieuwd. ;)
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#14

Pyromaniacc

    Pyromaniacc


  • 0 - 25 berichten
  • 16 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 14 november 2011 - 20:09

Ik ben benieuwd. ;)

Ik heb dus de rode lampen en groene lampen toegevoegd. Maar ik krijg het niet voor mekaar om de oranje lampen goed te krijgen. Ik wil dat ze alleen op 1 aan zijn.

Bijgevoegde miniaturen

  • Splitsing_zonder_oranje_lampen.png

#15

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44866 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 14 november 2011 - 21:27

Maar ik krijg het niet voor mekaar om de oranje lampen goed te krijgen.

Je hebt in je systeem al ergens een signaal zodra er een voetganger wordt gesignaleerd, dat lijkt mij het beste moment. Zoek dat signaal.

Ik wil dat ze alleen op 1 aan zijn.

Ik zie niet waarom, maar, je hebt ook een signaal dat een tel later komt, als je dus per se dŠt wil gebruiken kun je dat zů aftappen van je teller.

Dat dan weer uitzetten op tel 2 heb je met een ander licht al eerder gedaan, mag dus ook hier geen probleem zijn.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures