Springen naar inhoud

Profielwerkstuk: "lucht in boter".


  • Log in om te kunnen reageren

#1

ScholierJulian

    ScholierJulian


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 14 november 2011 - 13:50

Beste,

Momenteel zijn wij in de laatste fase van ons profielwerkstuk beland. Hťt schoolproject voor de examenklassen. Naar aanleiding van een reclame van Campina over Botergoud hebben wij het onderwerp 'spatten van boter' gekozen. Kort samengevat onderzoeken wij, Yves en Julian, waarom de ene boter wel spat, terwijl de andere dit niet doet. Onze onderzoeksvraag is: waarom spat Campina Botergoud voor bakken & braden niet, terwijl andere soorten boter wel spatten? Notitie: spatten wordt veroorzaakt door vocht/water. Water heeft een kookpunt van 100 C, deze temperatuur wordt tijdens bakken van vlees zeker behaald. Het water wil de pan uit, waardoor het volgens ons ook vet meeneemt.

Door verschillende experimenten zijn wij erachter gekomen dat er een verband is tussen de dichtheid van boter en het spatten. Hoe kleiner de dichtheid, hoe minder de boter spat. Dit komt in overeen met de uitleg van Campina op haar site. Campina meldt dat enkel lucht in de boter het spatten vermindert. De lucht voert water en eiwitten mee naar boven, waardoor het niet spat. Echter zijn wij er niet achter gekomen hoe dit in z'n werk gaat. Gaan eiwitten en water bijvoorbeeld in lucht zitten of neemt lucht enkel water mee, en gaan eiwitten weer in lucht zitten.

We weten het niet, daarom vragen wij de hulp van het Wetenschapsforum. Hopelijk kan iemand ons een logische verklaring geven.

Alvast bedankt voor uw tijd,

Met vriendelijke groet,

Yves en Julian

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wdeb

    Wdeb


  • >1k berichten
  • 1068 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 november 2011 - 21:25

Ik heb het vermoeden dat je door de volgende proef een aardig idee zou kunnen krijgen. In elk geval een theorie.

Als "lucht" nemen we koolstofdioxide, als "vet" bier en als "eiwitten met water" pinda's (of rozijnen).

Vul een glas met "vet" en "lucht" uit een flesje en deponeer hierin de "eiwitten met water". Observeer. Redeneer. Denk.

Ik vermoed dat hierbij ongeveer hetzelfde gebeurd, maar dan op kleine schaal.

Geef eens aan waar je achter bent gekomen. Incl. waarnemingen en redenatie

Wdeb
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures