Splitsing eiwit in aminozuren

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 15

Splitsing eiwit in aminozuren

Hallo,

Voor onze PWS hadden wij een paar vraagjes;

1) Het is waar dat een dierlijk eiwit (bijv. caseïne) in het lichaam wordt omgezet in aminozuren, die in principe een pH-verlagende werking hebben?

2) Is deze omzetting te simuleren, en zo ja, hoe? Het is uiteraard hydrolyse, maar geen spontane hydrolyse, het gebeurt

onder invloed van enzymen. Maar zou deze splitsing ook in zegmaar een bekerglaasje (heel simpel gezegd) gedaan kunnen worden, en zo ja, hoe?

Context: Dierlijke eiwitten in melk zouden pH verlagend werken en daardoor uiteindelijk botten kunnen aantasten, doordat fosfaat gedwongen wordt om als buffer te functioneren. zie bijv http://www.freewebs.com/whitepoison/ingredienten.html

Wij dachten eerst simpelweg dierlijk eiwit op te laten lossen en dan pH meten, maar bedachten later dat dit niet genoeg zou zijn, het zijn juist de COOH groepen die na hydrolyse vrijkomen in losse aminozuren die verzuring zouden veroorzaken, en daarom moet het eiwit gesplitst worden.... Verbeter me alsjeblieft als ik wat verkeerd zeg.

Met vriendelijke groet,

twee VWO6'ers

Gebruikersavatar
Berichten: 4.220

Re: Splitsing eiwit in aminozuren

De site die je aanhaalt staat o.a. vol met onzin. In de URL staat dan ook "white poison", dus veel positief nieuws over melk hoef je er alvast niet van te verwachten. Een goed voorbeeld van 'omdat het op het internet te vinden is, wil nog niet zeggen dat het waar is'.

Zo is casseine een eiwit dat wij prima kunnen afbreken: het denatureert in onze maag en dat is het einde van de micellen die het bij neutrale pH oplosbaar maken in water.

Waarom zou het afbreken van eiwitten tot een verlaging van de pH leiden?

Waarom zou fosfaat moeten bufferen als we een prachtig bicarbonaatsysteem hebben?

Je kan het zonder enzymen doen: overnacht koken in 10M zoutzuur bijvoorbeeld.
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-

Berichten: 15

Re: Splitsing eiwit in aminozuren

omdat eiwit in lichaam wordt afgebroken tot aminozuren, die zwakke zuren zijn, toch?

Gebruikersavatar
Berichten: 24

Re: Splitsing eiwit in aminozuren

Misschien zijn er ook weer stoffen aan te wijzen die ervoor zorgen dat dit geneutraliseerd wordt? Het zoutzuur uit de maag wordt immers ook geneutraliseerd.
NN: "Everything that is not related to elephants is irrelephant".

Berichten: 15

Re: Splitsing eiwit in aminozuren

over hoe de uiteindelijke verandering op pH in het lichaam is wil ik helemaal geen uitspraak doen, gelukkig hebben wij een goed buffersysteem.

Punt is wel dat je toch het volgende zou moeten kunnen simuleren

1) Splitsing eiwit in aminozuren (Net als in lichaam toch??)

2) Invloed op pH van volume zonder bufferwerking.

En bedankt voor de reacties!

Gebruikersavatar
Berichten: 10.564

Re: Splitsing eiwit in aminozuren

Vergeet alsjeblieft alles wat op die site staat en ga dan eens in wetenschappelijke literatuur op zoek naar informatie.

Aminozuren hebben een zuurgroep en een aminegroep, en een R-groep. Zonder de waarheid al te veel geweld aan te doen kun je stellen dat die aminegroep de zuurgroep neutraliseert. Voor ieder aminozuur-molecuul dat zou vrijkomen vindt een zuur-basereactie plaats tussen beide groepen. Nu hebben aminozuren ook een R-groep. Die kan zuur zijn, neutraal of basisch. Aminozuren kunnen daardoor ook zuur, neutraal of basisch zijn.

Het eten van eiwitten leidt dus sowieso niet tot een verlaging van de pH, laat staan dat dat alleen zou gelden voor de eiwitten in melk, en niet voor de eiwitten in vlees of plantaardige producten.

Nogmaals: vergeet die site en lees eens een goed boek over biochemie.

edit: Als je de invloed van de losse aminozuren op de pH zou willen bekijken, dan moet je aan de losse aminozuren zien te komen en die in de juiste verhoudingen toe te voegen aan de juiste hoeveelheid water. Zoek daarvoor op hoeveel eiwit er nu eigenlijk in melk zit en hoeveel bloed je in je lichaam hebt. Dan kun je aan de hand daarvan zelf de conclusie trekken of die site het bij het rechte eind heeft.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer