Verloop ph van azijnzuur

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 4

Verloop ph van azijnzuur

hey,

we moeten voor een praktische opdracht voor scheikunde de volgende vraag beantwoorden: schets een grafiekje waarin de pH van azijnzuur is uitgezet tegen een steeds kleiner wordende concentratie. Het domein van de grafiek moet lopen van 1 tot 10^-10.

Nu kunnen we de pH bij de eerste paar concentraties wel uitrekenen, maar op een gegeven moment wordt de concentratie zo klein dat dit niet meer lukt.

Nu zei onze leraar dat azijnzuur bij hele lage concentraties als een sterk zuur beschouwd kan worden, maar vanaf welke concentratie mag dit dan? en vanaf welke concentratie moeten we het waterevenwicht gaan meenemen in de berekening?

alvast bedankt!

Berichten: 772

Re: Verloop ph van azijnzuur

azijnzuur is inderdaad een zwak zuur. Het zuur zal dus vrij weinig gesplitst in ionen, bij oplossen in water. Hierdoor ligt het evenwicht naar rechts. Voor hoge concentratie van azijnzuur, mag men ervan uitgaan dat men in de berekening van de pH er mag van uitgaan dat de formule van een zwak zuur mag gebruikt worden. Bij een verdunde oplossing, zal men rekening moeten houden met de dissociatie van water. Bijgevolg zal men vanaf concentraties kleiner dan 10-6 molair, rekening moeten houden met de H3O+ concentratie, geleverd door water.

Reageer