Citaat van denis diderot

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.247

Citaat van denis diderot

Hallo,

voor Nederlands moet ik het volgende citaat van Denis Diderot verklaren:

"Ik heb maar een klein flakkerend lichtje om mij door de duisternis van een dicht woud te leiden. Boem, daar komt een theoloog en blaast het uit.”

Ik kan niks vinden op internet, en zo veel informatie hebben we niet gekregen over hem.

Moet ik dan denken aan het feit dat de kerk zijn encyclopedie en vele andere geschriften steeds verbood? (Als dat al klopt.. xD)

Gebruikersavatar
Berichten: 7.390

Re: Citaat van denis diderot

Wat mij opvalt: voor zover ik weet was Diderot een 'verlicht' persoon, dus dat uitblazen van het vlammetje zou hier een allusie op kunnen zijn.
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.

Berichten: 306

Re: Citaat van denis diderot

Wat mij opvalt: voor zover ik weet was Diderot een 'verlicht' persoon, dus dat uitblazen van het vlammetje zou hier een allusie op kunnen zijn.


wat bedoel je met een 'verlicht' persoon als ik vragen mag?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.361

Re: Citaat van denis diderot

Diderot is een van de Verlichtingfilosofen die aanvankelijk was voorbestemd om kanunnik te worden totdat bleek dat de opleiding tot geestelijke niet bij zijn karakter paste gezien zijn kritische instelling ten aanzien van geloof, god en kerk. Diderot verkondigde het Materialisme in zijn “Lettre sur les aveugles à l'usage de ceux qui voient" [brief over de blinden ten nutte van de zienden] hetgeen ertoe leidde dat de censuur hem als een gevaarlijk personage beschouwde, het boek verbood en hem als gevangene in het Château de Vincennes laat verdwijnen. Na een schriftelijke verklaring waarin hij belooft nooit meer iets nadeligs over de religie te schrijven (met als resultaat dat zijn meest controversiële werken vanaf nu pas na zijn dood gepubliceerd zullen worden), wordt Diderot na meer dan drie maanden uit de kerkers van het Château de Vincennes ontslagen.

De Verlichting (halverwege de 17e eeuw tot aan de Franse Revolutie) is de filosofische beweging die denken, wetenschap, economie, politiek, cultuur, opvoeding en religie in de westerse wereld op zijn kop zette. Het is een van de pijlers van de moderne westerse beschaving v.w.b. individualisering, emancipatie, feminisme, secularisering en globalisering. Het is de basis van gelijkheid, mensenrechten en burgerrechten, evenals socialisme, liberalisme, anarchisme en het vrijdenken.

Een van de bekendste uitspraken van de Verlichting is René Descartes' "Cogito ergo sum" ("Ik denk, dus ik ben"), d.w.z. de rede (verstand) is de basis van de waarheid en van het zijn. De Verlichting neemt hiermee stelling tegen de absolute waarheden van wereldlijke (adel) en kerkelijke autoriteiten (clerus).

Een "verlicht" persoon zoals Diderot is dus een aanhanger van het gedachtegoed van de Verlichting.

Wellicht kun je nu de verklaring verder zelf bedenken.
Contra principia negantem disputari non potest.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.247

Re: Citaat van denis diderot

Bedankt voor de uitgebreide info ;)

Ik denk dat de verklaring wel lukt xD

Is het trouwens goed om het als beeldspraak te omschrijven?

Reageer