Corona ontlading

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 1

Corona ontlading

Ik ben bezig met een profielwerkstuk over elektrohydrodynamica en ik ben een beetje de weg kwijtgeraakt bij corona ontlading.

De corona draad is een zeer dun, goed geleidend draadje, meestal gemaakt van koper of roestvrij staal, en is de positieve elektrode. Hierop staat een spanning van 30kV. Als deze draad te dicht bij de negatieve elektrode zit ontstaat er corona ontlading: de lucht gaat geleiden en er gaat een (al dan niet heel constante) stroom lopen. Op een gegeven moment kan de draad knappen, mijn vraag is dus: waarom?

(voorbeeld: http://www.youtube.com/watch?v=PeYR39nyiCM)

Ik heb er maar twee verklaringen voor kunnen bedenken, maar geen van beide lijkt me waarschijnlijk:

1. Draadje wordt heet, weerstand neemt toe, draadje wordt heter, brandt door. Maar dat ding heeft toch bijna geen weerstand van zichzelf, hoe kan het dan ooit heet worden? Het wordt ook niet rood gloeiend in het filmpje.

2. De kracht tussen de elektrodes wordt zo groot dat de corona draad gewoonweg wordt losgetrokken. Maar dat lijkt me onwaarschijnlijk omdat de draad altijd knapt als er corona ontlading optreedt, waarbij het elektrisch veldsterkte afneemt.

Wie kan mij van uitleg voorzien?

PS: Mijn tweede vraag is dus ook: heeft de dikte van de corona draad een effect op wanneer het doorbrant/knapt? Waarom?

PPS: Ik heb zelf nog even verder gegoogled en kwam uit bij de wet van Peek. (http://en.wikipedia.org/wiki/Peek's_law) Ik heb een paar dummy getallen ingevoerd in de formule en het blijkt dat er een lagere spanning nodig is als de elektrodes dikker zijn. Ik dacht dat corona juist makkelijker ging rond scherpe objecten. Of heeft dat ergens anders mee te maken?

Reageer