Spoelen in dahlandermotor

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 9

Spoelen in dahlandermotor

Beste (Elektro) mensen,

Sinds vanmiddag zit ik met een vraag die ook mijn leraren niet hebben kunnen oplossen.

http://www.rotoronline.nl/Static/Images/Dahlander.jpg

http://www.uploadarchief.net/files/downloa...e%20stepper.gif

Als je het schema bekijkt van de Dahlanderschakeling dan zie je dat, bij het lage toerental, de spoelen in serie staan en bij hoog toerental parallel. Een Dahlandermotor bevat 2 poolpaar, in de 2e link zie je een afbeelding van een motor met 2 poolpaar (het is een stappenmotor maar de polen en poolparen van de stator zijn hetzelfde). Tot dusver alles duidelijk bij mij.

Als je de motor aanzet met laag toerental dan zal de motor ongeveer, met gewone 3-fase voeding van het net, op 1500rpm draaien omdat je 2 poolpaar hebt. Spoelen 1U en 2W staan in serie en staan, als ik het goed heb, tegenover elkaar in de stator (2e link, de poolnummers 1). Dus als je een hele periode hebt gehad heeft de rotor een halve omwenteling gemaakt.

Nu komt het deel waar mijn leraren en ik vastlopen.

Als je de motor doorschakeld naar hoog toerental gaan de spoelen parallel aan elkaar staan, zie 1e link. Maar nu heb je nog steeds dat spoelen 1U en 2W tegelijk geleiden en daardoor heb je nog steeds een halve omwenteling per periode voor zover ik het begrijp. De leraren en ik hebben het helemaal proberen uit te tekenen maar we komen er niet uit. Weet iemand hoe het precies zit waardoor je, bij hoog toerental, wel gewoon 3000rpm hebt?

Bij voorbaat dank,

Elektro-Kai

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.272

Re: Spoelen in dahlandermotor

verplaatst naar elektrotechniek
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer