Antarctische poolkap ontstaan dankzij co2-daling

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.361

Antarctische poolkap ontstaan dankzij co2-daling

UTRECHT – Een daling van CO2 in de atmosfeer blijkt de oorzaak van het ontstaan van de Antarctische poolkap in het verre verleden.


Het was lange tijd onduidelijk hoe de polen 34 miljoen jaar geleden zijn overgegaan van een subtropisch klimaat naar hun huidige klimaat met een dikke ijslaag.

Nu blijkt uit nieuw onderzoek in Science dat de oorzaak van de vorming van de Antarctische ijskap een daling van het atmosferische CO2-gehalte met 40 procent was.

Voorheen werd gedacht dat de temperatuurdaling op de polen veroorzaakt was door een overgang van een warme naar een koude Golfstroom richting de polen. De vormig van de poolkappen wordt gezien als één van de belangrijkste klimaatkantelpunten in de geschiedenis van de Aarde.


De ijskappen op de polen worden ook wel de airconditioning van de Aarde genoemd. Ze hebben invloed op de wereldwijde circulatie van warme en koude lucht, op neerslagpatronen en op regionale en mondiale temperaturen.

De vorming van de ijskappen gebeurde in slechts 100.000 jaar, een voor geologische begrippen zeer korte tijdspanne. Het betekende het einde voor de grote diversiteit aan diersoorten die in de 100 miljoen jaar voor het ontstaan van de ijskappen op de polen leefden.


Lees verder [url=http://"http://www.nu.nl/wetenschap/2684160/antarctische-poolkap-ontstaan-dankzij-co2-daling.html]hier[/url] en [url=http://"http://www.sciencemag.org/content/334/6060/1261.abstract]hier[/url] .
Contra principia negantem disputari non potest.

Reageer