Leren zoals in the matrix: het kan!

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 10.179

Leren zoals in the matrix: het kan!

Leren zoals in The Matrix: het kan!


Leren zonder inspanning, door alleen maar te kijken. Nieuw onderzoek wijst erop dat dat zeker tot de mogelijkheden behoort.


Stel: iemand kan na een ongeluk niet meer lopen en moet dat opnieuw leren. Nu kost dat nog heel veel inspanning en concentratie. Maar in de toekomst gaat dat wellicht wat gemakkelijker. We zorgen er gewoon voor dat onze hersenactiviteit zo wordt aangepast dat deze in de buurt komt of zelfs gelijk is aan die van iemand die wel kan lopen. Hierdoor is de patiënt sneller in staat om zelf ook weer te lopen.


Mogelijkheden


In theorie zijn de mogelijkheden eindeloos. U zou de piano kunnen leren bespelen door alleen maar te kijken hoe een ander het doet. Of een profvoetballer kunnen worden door maar genoeg voetbalwedstrijden te kijken.


Kijken


Om te begrijpen hoe dat precies werkt, moeten we een kijkje nemen in het brein. Wanneer we iets zien – bijvoorbeeld een rode fiets – dan zien we dat niet direct. Dat beeld ontstaat geleidelijk. Eerst zijn het enkel lijnen, vormen, kleuren en beweging en pas later vult ons brein dat alles in en weten we: dat is een rode fiets. Wat de onderzoekers nu hebben gedaan, is een kijkje nemen in de delen van ons brein die ons dat prille, nog onvolledige beeld van die fiets geven. En wat blijkt? Deze zijn zeer flexibel. Zo flexibel dat ze in principe in staat zijn om perceptueel leren door alleen maar te kijken mogelijk maken.


Lees verder: http://www.scientias.nl/leren-zoals-in-de-...x-het-kan/51778


Bron: NSF ( http://www.nsf.gov/news/news_summ.jsp?org=...p;preview=false )
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Reageer