Practicum zetmeel, enzymen. reagen maltose specifiek?

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 8

Practicum zetmeel, enzymen. reagen maltose specifiek?

Hallo allemaal,

Vandaag bij biologie een proefje gedaan om de werking van het enzym amylase aan te tonen in speeksel.

2 reageerbuisjes, in beiden 2ml zetmeeloplossing.

Aan buis 1 werdt demi water toegevoegd, aan buis 2 speeksel.

Na 10 min verwarmen bij 37 graden fehlingreagens erbij.

in buis 1 werdt de oplossing blauw, in buis 2 ook.

Na wederom verwarmen, maar dan bij 80 graden bleef buis 1 blauw, maar buis 2 werd oranje.

Nu is mijn vraag: Waarom pas reactie in buis 2 na verwarmen bij 80 graden?

- Wat gebeurt er met de maltose moleculen bij 80 graden waardoor ze wel met fehling reageren?

-- is er een reagen die specifiek met maltose reageert?

Het lijkt mij stug dat de enzymen in het speeksel bij die temperatuur hun werk doen.

Ook dacht ik dat feling alleen monosachariden aantoont en dus niet de door de amylase ontstane maltose?

Bij voorbaat dank.

Berichten: 8

Re: Practicum zetmeel, enzymen. reagen maltose specifiek?

Hm, tegen de tijd dat ik een ander (hopelijk beter) idee kreeg om mijn probleem en vraag over te brengen, kon ik het edit knopje nergens meer vinden.

Bijdeze dan hier maar the new and improved version :)

Wij hebben op school een practicum uitgevoerd als volgt:

Inhoud reageerbuizen

Reageerbuis 1: 1 ml demi water

Reageerbuis 2: 1 ml demi water

Reageerbuis 3: 1 ml speeksel met demi water 1:1

Reageerbuis 4: 1 ml speeksel met demi water 1:1

Reageerbuis 5: 2 ml zetmeeloplossing (2%)

Reageerbuis 6: 2 ml zetmeeloplossing (2%)

Reageerbuis 7: 2 ml zetmeeloplossing (2%)

Reageerbuis 8: 2 ml zetmeeloplossing (2%)

Stap 1: We hebben alle 8 reageerbuizen, 5 minuten, in een waterbad van 37 graden celsius gezet. Vervolgens hebben we R1 bij R5 gedaan, R2 bij R6, R3 bij R7, en R4 bij R8.

Stap 2: We hebben de 'mengsels', 15 minuten, in een waterbad van 37 graden celsius gezet. daarna hebben we bij R5 en R7 elk 5 druppels joodoplossing gedaan. En bij R6 en R8 elk 5 druppels Fehling A en 5 druppels Fehling B (Fehlingreagens) gedaan.

Waarneming: R5 kleurde paars, R6 kleurde helder cobalt blauw, R7 verkleurde niet , R8 kleurde helder lichter blauw en vertoonde vlokken.

Stap 3: We hebben reageerbuizen 6 en 8 een paar minuten in een waterbad van 80 graden celsius gezet.

waarneming: Na 3 minuten zagen wij het volgende: R6 verkleurde niet, R8 kleurde oranje. Hoera, monosachariden aangetoont in R8, maar...

Nu is mijn vraag; waarom pas reactie in R8 na verwarmen bij 80 graden?

- Waarom in R8 geen reactie bij 37 graden?

mijn idee is dat er nog geen monosachariden zijn bij 37 graden, dus de volgende vraag is:

-- wat gebeurt er bij 80 graden met de maltose moleculen waardoor deze toch reageren met de Fehlingsreagens?

en--- is er een reagen dat enkel en alleen maltose aanduid zodat ik deze theorie kan toetsen?

Voor zover ik weet ( volgens mijn bio boeken en de meeste websites die ik gelezen heb ) zet de Amylase in het speeksel het zetmeel om in maltose, een disacharide die niet kan reageren met Fehlingsreagens.

ook meen ik te weten dat de Amylase bij een temperatuur van 80 graden volkomen gedenatureerd is en dus geen reacties kan veroorzaken.

ten derde heb ik begrepen dat maltose een reducerende suiker is dat na hydrolyse 2 glucose moleculen geeft.

Met de bovenstaande informatie in gedachten begin ik het idee te krijgen dat de Amylase niets meer met de verdere afbraak van de maltose te maken heeft,

maar dat de temperatuur en het water verantwooordelijk zijn voor de vorming van glucose waardoor en een reactie volgt met de Fehlingsreagens.

Helaas kan nog mijn bio boek, het internet of mijn leraar mij hier uitsluitsel over geven

Is er hier misschien iemand die mij kan vertellen hoe deze reactie plaats heeft kunnen vinden en of ik op het goede spoor zit?

Bij voorbaat dank.

Berichten: 99

Re: Practicum zetmeel, enzymen. reagen maltose specifiek?

je bent op het goede spoor zou ik zeggen. Alleen waar je volledig aan voorbijgaat zijn de vlokken die ontstaan bij 37 graden. Is dat niet al een reactie die plaatsvind?

Ga eens na welke reactie dat kan zijn. Voor zover ik weet is fehlings om een aldehyde groep aan te tonen, dit gaat via een reeks van reacties, die dus blijkbaar bij 37 graden al begint.

Berichten: 8

Re: Practicum zetmeel, enzymen. reagen maltose specifiek?

Ik heb sterk het vermoeden dat die vlokken (zelfs een grote klont in neutrale oplossingen merkte ik ) een reactie is tussen de Cu2+ uit Fehlings A en de OH- uit de fehlings B.

Zeker weten doe ik het echter niet.

en waarom die elkaar na flink schudden dan weer loslaten gaat mij op dit moment nog flink wat boven de pet :)

Reageer