Natriumnitriet

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 123

Natriumnitriet

Ik las dat natriumnitriet een conserveermiddel in vis en vlees is (bron)

Daar staat ook bij dat je 0,06 mg/kg lichaamsgewicht binnen kan krijgen zonder problemen te ondervinden

hoeveel natriumnitriet zou iemand dan binnen moeten krijgen voordat het de schadelijkere gevolgen (bijv. kanker) met zich mee zal brengen? Ligt dat dan vlak boven de 0,06 mg/kg lichaamsgewicht of moet je dan echt heel erg veel naar binnen werken?

Gebruikersavatar
Berichten: 1.146

Re: Natriumnitriet

Verplaatst naar scheikunde
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.

I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Gebruikersavatar
Berichten: 3.507

Re: Natriumnitriet

De MSDS geeft de volgende info:
  • ORL-RAT LD50 180 mg kg-1
  • ORL-RBT LD50 178 mg kg-1
  • ORL-HMN LDLO 71 mg kg-1
  • IVN-RAT LD50 65 mg kg-1
Dus een LDLO van 71 mg per kg lichaamsgewicht. Iemand van 80 kg moet dus ruim 5.5 gram innemen voor een mogelijk dodelijke hoeveelheid.

http://msds.chem.ox.ac.uk/SO/sodium_nitrite.html
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

Gebruikersavatar
Berichten: 2.116

Re: Natriumnitriet

Dat is wel erg kort door de bocht.

De LD50 waarde en LDlo zijn indicaties voor acute giftigheid. Een LD50 waarde is grof en kort samengevat de dosis waarbij de helft van de gebruikte proefdieren (meestal ratten) overlijdt. Als je er van uitgaat dat ratten en mensen exact even gevoelig zijn voor deze stof dan zou gemiddeld de helft van alle mensen overlijden bij eenmalige inname (ORL = oraal, dus inslikken) van de genoemde dosis.

Omdat ratten en mensen stoffen niet altijd op de zelfde manier verwerken (bijvoorbeeld door het wel of niet hebben van bepaalde enzymen) kan het heel goed zijn dat een LD50 waarde voor ratten veel hoger of lager is dan een vergelijkbare LD50 waarde bij mensen zou zijn.

De LDlo is de laagst bekende dosis uit de literatuur waaraan iemand is overleden, in dit geval een mens (HMN). Omdat er een flinke spreiding kan zijn in gevoeligheid en er misschien maar weinig bruikbare cijfers in de literatuur te vinden zijn kan het best zijn dat dit iemand is die eigenlijk nog wel redelijk goed tegen deze stof kan. Het kan ook zijn dat deze persoon er juist erg slecht tegen kan.

De maximale dosering in levenmiddelen is gebaseerd op de ADI, de inname die je per dag mag hebben zonder dat er schade wordt verwacht. Deze is als regel heel wat lager dan de acuut giftige dosis.

Risico op kanker is geen acuut gevaar. Je krijgt als regel geen kanker van een eenmalige blootstelling, maar juist door een regelmatige blootstelling over langere termijn. De autoriteit bij uitstek op dit gebied is de IARC, zij hebben nitraten en nitrieten ingedeeld als een klasse 2A carcinogeen, mits ingeslikt en "under conditions that result in

endogenous nitrosation". Ik ken deze condities niet precies, maar vermoed dat het gaat om de vorming van nitrosaminen, dan zijn in elk geval ook aminen in het dieet nodig anders worden deze stoffen niet gevormd. In die gevallen zijn nitrieten en nitraten waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen (dat is de betekenis van klasse 2A).

Bij het vaststellen van de ADI wordt ook hier rekening mee gehouden. Ook met blootstelling uit andere bronnen (bijvoorbeeld bladgroenen bevatten van nature nitraten en nitrieten) wordt meegenomen in het vaststellen van de veilig geachte dosis. Zo bevatten kaneel en basilicum van nature stoffen die kankerverwekkend zijn, maar in voldoende lage dosis is hier geen werkelijk risico van te verwachten.

Samengevat: een exacte acuut giftige dosis zal van persoon tot persoon verschillen, het ligt (grof geschat obv de data in de vorige post) voor de meeste mensen ergens in de orde van 4-16 gram, maar als je pech hebt is 0,5 gram misschien al dodelijk.

Met een ADI van 0,06 mg/kg zit je daar ruim onder, dat is iets van 0,005 gram voor een volwassene. Voor kanker moet je ruim boven deze dosis komen (en onder de acuut dodelijke :) ) en dat voor geruime tijd. Dan nog is alleen je risico verhoogd.
β-Damascenon en maneschijn

Reageer