Psychiatrische stoornis is complex systeem van symptomen

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Psychiatrische stoornis is complex systeem van symptomen

Veel psychiatrische stoornissen zijn mogelijk geen geïsoleerde ziektes, maar complexe systemen van symptomen die elkaar beïnvloeden. Dat stellen onderzoekers die daarmee ingaan tegen het standaardmodel voor psychiatrische stoornissen, dat aan basis ligt van veel psychiatrisch en klinisch psychologisch onderzoek.


Afbeelding

The DSM-IV symptom space.

Symptoms are represented as nodes and connected by an edge whenever they figure in the same disorder. Color of nodes represents the DSM-IV chapter in which they occur most often.




In het standaardmodel worden stoornissen (zoals depressie) als ziektes beschouwd, die een aantal symptomen veroorzaken (zoals slapeloosheid en concentratieproblemen). De onderzoekers beschouwen psychiatrische stoornissen echter niet als geïsoleerde ziektes. Symptomen worden niet veroorzaakt door een onderliggende stoornis, maar beïnvloeden elkaar juist, zo stellen ze.


In het geval van depressie bijvoorbeeld is zo’n patroon van elkaar beïnvloedende symptomen aannemelijk. Wie aan slapeloosheid lijdt, zal vermoeid worden; wie moe is, kan zich niet concentreren; dat kan leiden tot gevoelens van waardeloosheid; en wie zich daar zorgen over maakt, kan weer niet slapen. Depressie is zo beschouwd eerder een netwerk van elkaar sterk beïnvloedende klachten, dan een ziekte die die klachten veroorzaakt, aldus de onderzoekers. Het is in dat geval beter om onderzoek te richten op de rol die symptomen spelen binnen het individu, dan op stoornissen zoals beschouwd in het standaardmodel.


Comorbiditeit

Het door de onderzoekers ontwikkelde model verklaart ook waarom comorbiditeit (het tegelijk voorkomen van meerdere stoornissen) eerder regel dan uitzondering is: problemen blijven niet beperkt tot één enkel domein, omdat symptomen van verschillende stoornissen elkaar aansteken. Zulke oorzakelijke relaties tussen symptomen lopen dwars door de traditionele stoornissen heen. Met simulaties tonen de onderzoekers aan dat hun model op dit punt de werkelijkheid dicht benadert.


Onderzoeksmethode

De onderzoekers bestudeerden stoornissen met analysemethoden die ontwikkeld zijn voor onderzoek naar complexe netwerken. Zij leidden de netwerkstructuur van symptomen af uit de manier waarop deze zijn gerubriceerd in het standaardhandboek voor de classificatie van psychiatrische aandoeningen, de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-IV (DSM-IV). Uit die netwerkstructuur blijkt dat bijna de helft van de symptomen in de DSM-IV direct of indirect met elkaar in verbinding staan.


Bron:

Universiteit van Amsterdam


Wetenschappelijke publicatie:

D. Borsboom, et al.: The small world of psychopathology
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Re: Psychiatrische stoornis is complex systeem van symptomen

Mooi wetenschappelijk onderzoek over een thema dat al langer bekend is. Hopelijk volgen er meer van dergelijke onderzoeken, zodat de DSM en de protocollaire behandelingen die ervan afgeleid worden wat meer in vraag worden gesteld! En waardoor meer omvattende therapieën weer meer worden geherwaardeerd.


Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Reageer