Straalstroom is geen krachtige bries

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Straalstroom is geen krachtige bries

De hoeveelheid windenergie die de straalstroom kan leveren, is veel minder dan gedacht.


Afbeelding

Voorbeeld van windenergie winning uit de straalstroom: de laddermolen van uitvinder wubbo Ockels


Sommige technici dromen ervan dat vliegers met propellers op een hoogte van tien kilometer of meer windenergie aftappen uit de straalstromen, de hoge winden die op het noordelijk en het zuidelijk halfrond rond de aarde kronkelen. Onderzoekers laten zien dat de theoretisch maximale opbrengst echter flink tegenvalt en dat grootschalige winning van windenergie uit de straalstroom vergaande gevolgen kan hebben.


De straalstromen zijn snelle windstromen rondom de aarde. Ze ontstaan door een combinatie van het warmtetransport van de evenaar naar de polen en de draaiing van de aarde. Uit modelonderzoek blijkt dat er maar weinig energie voor nodig is om straalstromen in gang te zetten, vooral omdat de wrijving op die hoogte vrijwel ontbreekt. Volgens de onderzoeker volgt daaruit dat windmolens ook weinig energie uit de straalstromen kunnen halen.


Krachtenbalans

In zijn modelberekeningen is de winbare hoeveelheid energie uit de straalstromen 7,5 terawatt, ofwel 7500 miljard watt, met effectief 4,5 terawatt elektrische energie. Dat is een factor twintig minder dan andere wetenschappers de laatste jaren berekenden. Volgens de wetenschappers komt dit doordat ze niet kijken naar de windsnelheid an sich, maar naar de balans van bewegingsenergie in de atmosfeer, bij opwekking, verspreiding en overdracht.


Lees verder:

NWT


Wetenschappelijke publicatie (abstract):

L. M. Miller, et al.: Jet stream wind power as a renewable energy resource: little power, big impacts


Wetenschappelijke publicatie (paper):

L. M. Miller, et al.: Jet stream wind power as a renewable energy resource: little power, big impacts
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Gebruikersavatar
Berichten: 366

Re: Straalstroom is geen krachtige bries

Voorlopig lijkt het grootste voordeel uit straalstromen te halen door strategisch gebruik ervan met vliegtuigen. (Er al of niet midden in vliegen) Dat scheelt aanzienlijk in tijd en dus brandstof.

Reageer